Høstegleder

hylleblomst, grønne jenter, naturopplevelser, høst

Det lir mot høst. Lufta får et nytt friskt preg, og hagene bugner av modne epler. Hvilke sommerminner husker du best?

Jeg synes det er spennende å tenke på hva vi forbinder med de ulike årstidene, og hvilke opplevelser og minner vi tar med oss videre til neste sesong. Tenk på alt som endrer seg i naturen, hele tiden. På oppdagelsesferd etter ville vekster, og under høsting av frukt og grønt fra hagen, så føler jeg at jeg kommer nærmere naturen og blir mer kjent med hva de ulike sesongene bringer med seg. Å sanke spiselige vekster er noe vi mennesker har drevet med til alle tider, men som ikke alltid virker like nødvendig eller tilgjengelig i en tid preget av effektivisering og rasjonalisering.

Her er noen av sommerens høstegleder fra nærmiljøet mitt som jeg gjerne vil dele med dere.

IMG_0478
Vakre knopper av svarthyll

Svarthyll
Svarthyll (Sambucus nigra) er en kulturplante som ofte vokser i nærheten av gamle gårder. Den har en rekke medisinke virkestoffer, og ble i gamledager sett på som en plante som brakte hell og lykke. I juni plukket vi noen hyllekroner i Ekebergåsen og tok de med til Fuglen hvor de lagde drinker basert på blomstene. Hylleblomsten egner seg også godt til å lage saft, øl og sorbet, og den dufter deilig! OBS: Viktig å ikke forveksle med rødhyll, som inneholder nervegift. Anbefaler å ta med en plantebok eller google fram noen bilder før du begynner å plukke.

IMG_0484
Svarthyll i sin fulle pryd

Blåbær 
Blåbær er noe av det deiligste og vakreste jeg vet. Årets blåbærtur gikk til Måneskinnsløypa mellom Sognsvann og Ullevålseter. Fremdeles er det blåbær igjen i skogen; anbefaler områdene som ligger litt høyere opp – der modnes bærene senest.

IMG_0571
Blå skogslykke!
IMG_0573
De vakre blå fortjener et nærbilde

Kantarell
I midten av juli fant vi en neve kantareller på strekningen mellom Ullevålseter og Sognsvann, rett ved den oppmerkede stien. Akkurat nok til to små toast, brunet i stekepanna med litt smør. Skikkelig stas!

IMG_0570

Ringblomst
Ringblomst er lett å dyrke, og den vakre blomsten egner seg ypperlig i for eksempel salat eller te. Når blomsten er avblomstret, kan du lett plukke frøene og tørke de i litt matpapir. Hvor stas er det vel ikke å være selvforsynt med ringblomstfrø til neste sesong?

2012-08-16 09.10.35
Ringblomsten stråler om kapp med sola

Epler
Epler kan som kjent brukes til så mangt, og finnes i utallige typer og fasonger! Glasseplene er modne akkurat nå, mens artene som egner seg bedre til å lagres lenge, modnes litt etterhvert. I år har jeg planer om å koke masse eplesyltetøy og fryse i små beholdere. Genialt om du vil lage en rask dessert på vinterstid og mimre tilbake til sensommeren: varm opp eplesyltetøyet og server med vaniljeis til, eller lag smuldredeig eller pai med eplesyltetøyet. Går også fint an å bruke som basis for en deilig saus til lune høstmiddager; prøv som tilbehør til for eksempel and, svin eller lam.

2012-08-23 06.49.03
Epler kan brukes til så mangt

Har du noen gode tips til oppskrifter med sesongens fristelser? Eller høstegleder som du vil dele med oss?

3 thoughts on “Høstegleder

  1. Hjemme på gården til foreldrene mine står gulerøttene klare til spising. Så de siste ukene har jeg spist masse gulerøtter. Venter på at huden skal bli organsje. Og så har jeg bakt kaker, så nå er fryseren full av gulerotkake. Mamma har og masse ringblomst i hagen, så skal ta med meg neste gang jeg er i hjemom.

  2. Rognebærgele er fantastisk hvis du får den til å stivne!
    Og saftkoker’n har blitt en god venn – vi har nemlig mer epler enn vi rekker å rense, så da blir det eplesaft!
    Ellers er jeg veldig nysgjerrig på å bruke tang fra fjæra – noen som har nyttige erfaringer? :)

Leave a Reply