Månedens grønne gutt – august

grønn, gutt, august, grønne jenter, gründer, miljø, bedrift

Andrea var sliten, på vei hjem fra jobb og furt for at hun ikke hadde anledning til å være frivillig på Øya i år. Lite visste hun om at Snorre Paulsen fra nettbutikken velgbedre.no skulle gjøre dagen mye bedre; Andrea ble nesten litt forelska.

For en søt kis av en ildsjel. Supervisjonær og ultrapositiv. Hovedtanken bak velgbedre er å sette bærekraftige og gode produsenter i kontakt med forbrukere med gode intensjoner. Derfor kårer Grønne jenter Snorre til månedens grønne gutt for august.

Da han var rundt 20 år ble han inspirert til å følge den grønne sti ved et opphold i Tyskland. Han ble sjukt deppa av ikke å klare å overbevise vennene sine da han kom hjem. Så fikk han en idé om å lage en app hvor man kunne skanne strekkoder for å få miljøinformasjon om varer i butikken, men han fikk ikke penger til å starte opp. Han holdt nesten på å gi opp. Løsningen ble å sparke i gang velgbedre. En egen butikk hvor skanning ikke trengs. Snorre og gjengen har allerede personlig plukket ut bærekraftige varer for deg.

10506699_760819403981433_5020234070243979128_o-2

Det er beinhardt å være ung og starte opp ny bedrift. Velgbedre består av fem menn og tre kvinner som lever på havregryn, gulrot og nå kål (etter at de begynte å samarbeide med gutta i «Mer kål, mindre jål»)

Bilde med kunder i butikken til Velg Bedre i Trondeim hvor de hadde Showroom og café i sommer. Teamet vil fokusere på historieformidling gjennom blogg og interaksjon med kunder.

Det lyser av en gutteaktig sjarm i øynene til Snorre når han forteller om hvordan hans engasjement for bærekraft har blitt til levebrød. Denne mannen har så rolig energi, han ser ut som han er født til å sitte på en benk og skravle i botanisk hage. Det synes tydeligvis hagens beboere også. En svær, oransje sommerfugl setter seg mellom oss, på skulderen til Snorre. Den brer ut vingene og soler seg i mannens gode karma. Selv må Snorre slutte å fortelle og bare ta den unike naturopplevelsen inn for et lite øyeblikk.

– For meg handler bærekraft om relasjonen mellom langsiktige mål og kortsiktige handlinger og balansen mellom dem, sier Snorre.

– Produktene vi distribuerer skal være bedre enn det du finner på markedet på alle måter. De skal både se kule ut OG hvert produkt er en kraftig statement om en ny og bærekraftig verden.

Snorre har egentlig ganske dårlig tid fordi standen han jobber på under Øyafestivalen er superpopulær, og de har allerede solgt ut mye mer falafel og kålburger enn planlagt.

DSC02111

Samtalen er imidlertid overhodet ikke preget av tid som ikke strekker til. Han forteller at da han ikke klarte å nå fram til vennene sine om sitt nyfrelste grønne budskap, forstod han at konsum må være en del av løsninga. Han ønsker å hjelpe folk i både forstå og bruke den kraften man har som forbruker.

I dag tror man at man ikke kan gjøre en forskjell gjennom de livene man lever som enkeltindivid. Snorre vil overbevise folk til å leve grønnere gjennom å gi folk en sjanse til å bruke sin forbrukermakt. Når du velger et produkt i butikken, velger du ikke bare produkter for deg selv i din hverdag. Du er også med på å forme hvilke produkter som kommer til å bli produsert. Etterspørsel er alt som teller i produksjonverden. Han ser skrått bort på meg der jeg sitter i mine utelukkede arvede klær. Han får et forvirret blikk i et delt sekund og legger til:

– Det beste er jo selvfølgelig bare å bruke mindre.

DSC02141

Jeg spør hva Snorre tenker om lokal produksjon versus import med tanke på miljø. For tiden importerer velgbedre utenlandske varer. De forsøker imidlertid å se på produktenes helhetlige påvirkning på både lokalsamfunn og miljø. Hvis et produkt reiser hele jorda rundt, må produksjonen ha store positive ringvirkninger på produksjonsstedet.

Jeg tror han likevel føler for å illustrere at lokal produksjon er noe velgbedre tar svært alvorlig. De utvider stadig utvalget sitt av lokalt produserte varer. I mitt stille sinn tenker jeg at velgbedre alt har nådd toppen av lokalproduksjon når Snorre forteller om soppmelet de skal selge i høst, laget av kantareller MAMMAEN til Snorre selv har plukket (!).

20140831_170734

Snorres store visjon er paradoksalt nok, selvutslettelse. Han streber mot et samfunn hvor tiltak som velgbedre ikke lenger trengs. Mens vi reiser oss fra benken og rusler mot lyden av de siste konsertene fra Øyafestivalen, legger Snorre til et lite sannhetens ord;

– Men sånn er det ikke i dag. Vi trenger alle hjelp til å bli mer bevisste og til å velge bedre.

Mens jeg tusler oppover Kampen, østover og hjemover – tenker jeg at jeg har møtt en mann som ser klimaproblemet fra et litt annet perspektiv enn meg selv. Selv tenker jeg at alle burde flyttet til jordhytter i skogen og levd kun av det konsum man selv makter å produsere. Snorre stikker fingern i jorda og prøver å balansere et bærekraftig liv i en konsumfokusert verden. Jeg forelskafniser litt mens jeg tenker at Snorre og jeg kunne blitt et fint team til å redde verden.

Bildene er brukt med tillatelse av Snorre Paulsen og sorthvittbildet er tatt av Anastasia Malafey.

Leave a Reply