Grønne jenter tester: Raw food

Funky Fresh

Et nytt sted har åpnet i Oslo og det er helt rått, bokstavelig talt. Vi tok turen til DogA for å sjekke ut byens nye bidrag til Raw Food-trenden – Funky Fresh Foods.

Vi har tidligere testet ulike vegetarburgere i Oslo, men er ellers lite bevandret i sjangeren “restaurantanmeldelser”. Det skal vi prøve å gjøre noe med fremover ved å teste Oslos vegetarsteder! Vi starter med å sjekke ut om Raw food-trenden er noe det er verdt å kaste seg på.

Raw trend
Det at ildsjelene bak Funky Fresh Foods får lov til å drive kaféen på DogA (Norsk design-og arkitektursenter), forteller oss at Raw food ikke bare begynner å bli stuerent, men også rimelig trendy. Raw food-konseptet er akkurat det det høres ut som – det er rå mat.

Når det kommer til raw food skal ingenting varmebehandles over 40 grader. Dette er fordi man mener at mellom 30 til 90 prosent av næringsstoffene forsvinner sammen med enzymene i maten. Dermed mener raw food-entusiastene at rå man skal være sunnere og bedre for deg enn varmebehandlet mat. Det er likevel få vitenskapelige undersøkelser som viser at raw food er sunnere enn matvarer som er kokt eller stekt over 40 grader.

Raw food-konseptet kobles også til vegetarisme og veganisme, mest fordi det er vanskelig å bruke kjøtt uten å varmebehandle det. For mye kjøtt er rett og slett ikke er bra for helsa di eller for miljøet. Funky Fresh Foods er 100 prosent vegansk og glutenfritt. Det synes vi er dødskult.

Raw smak
Vi snek oss inn på Funky Fresh Foods i to puljer. Første pulje bestod av veganveteranenen Miriam, sammen med Johanne og vår grafiske guru Nina. Uka senere dro Zlata og Siri innom.

Da Miriam, Johanne og Nina ankom var kaféen rimelig full. Til tross for dette var lydnivået lavt. Det er digg. Kaféen er stilren og innbydende. Dette lovte godt. Miriam gikk for burgeren, Johanne bestilte wraps, mens Nina slurpet i seg dagens suppe.

Alle var enige om at maten var smakfull og god. Big Buck Burgeren var virkelig en smaksopplevelse av en vegetarburger. Deilig krydret med tomat og basilikum servert på glutenfritt brød og med herlige søtpotetchips, salat, pesto og aioli. Veldig mettende! Nina var storfornøyd med brokkoli- og blomkålsuppa som ble servert med brød og chilli-aioli. Brødet var litt tørt, men til glutenfritt å være er dette virkelig ikke noe å klage på. Wrapsen som bestod av blant annet soltørka tomater, kål, cashewnøttaioli og “spicy nut balls” var helt upåklagelig og anbefales til alle som besøker Funky Fresh. 

Johannemiriamninafff

Til tross for at maten var ganske mettende, klarte ikke jentene å holde seg unna fristelsene som lå i dessertdisken. Raw food-dessertene måtte bare prøves. Og det ble en suksess! At Funky Fresh Foods i tillegg serverer eplejuice fra Epleslang fikk Johanne til å glise bredt.

fullverdigsuksess

Siri og Zlata kom til et relativt tomt lokale. Kaféen satser nok mest på lunsjbesøk, for det er kun onsdager og torsdager den er oppe lengere enn til 17.

Siri bestilte en Funky Fresh Plate. Det er en valgfri variant der du fritt kan velge mellom ulike kombinasjoner av salat/karbohydrater, proteiner og dressing. Siri valgte quinoasalat, falafel og hvitløksdressing, mens Zlata gikk for dagens suppe: green curry med romanesco, purre og kokos.

nymatfff

Falafelen var rett og slett den beste falafelen Siri noen sinne har smakt. Den knaste i munnen og smeltet på tungen. Perfekt krydret – rett og slett helt RÅ! Quinoasalaten var i utgangspunktet litt smakløs, men sammen med falafelen og hvitløksdressingen ble det en fin smakskombinasjon. Med en liten dæsj balsamico på siden var denne retten ganske fantastisk!

Zlata&SiriFFF

Zlatas suppe var lunken (logisk nok, i og med at den ikke skal være over 40 grader). Veldig fin farge og mild smak med en touch av chili i ettersmaken. “Ganske store biter av kokos og den kunne hatt litt mer salt”, kommenterer Zlata, før hun prøver suppen sammen med de tørkede tomatskivene som kommer med – kjempe godt! Tomatene hever smaken, gir syre til den ellers ganske milde suppen og løfter suppen opp et hakk. Disse kunne det vært flere av! Suppeporsjonen var ganske liten, så Zlata og Siri ble fort enige om at de også trengte litt dessert.

desertmeddebio

Brownien, eller bRAWnie som det kalles på raw food språk, smelter rett og slett på tungen. Det ligger et silkemykt sjokoladelag på toppen som renner nedover kaken når du stikker gaffelen i den. Siri er solgt. Vanlige brownies er ikke like saftige. Ferdig snakka. Sconesen til Zlata smaker av kanel og er nok til å stilne sulten helt.

På veien ut står debiosertifiseringen og soler seg i glansen. 50 prosent økologisk. Ikke dårlig! Funky Fresh Foods kan klappe seg selv på ryggen, de har super fresht lokale OG god mat. Så la oss håpe at det går deres vei. Vi kan ihvertfall love at vi stikker innom igjen. Raw food er alt annet enn vasne salater.

For andre raw food restauranter kan du også sjekke ut “Helt rå” på Mathallen – eller kanskje vi gjør det først.

One thought on “Grønne jenter tester: Raw food

Leave a Reply