Til Stockholm på første klasse

forside

Høsten er her og kanskje noen føler suget etter en liten storbyweekend. Det gjorde hvertfall jeg, men jeg ville helst unngå de klimautslippene som flyturen ville innebære. Det klarte jeg helt fint! Turen gikk til Stockholm med tog på første klasse. 

Jeg har aldri vært i Stockholm før. Det måtte jeg selvfølgelig gjøre noe med, men jeg så at jeg kun kunne sette av en langhelg. Litt knapt, og for en så kort reiseavstand ville det uansett blitt litt for dumt å fly. Men det var heldigvis ikke noe problem. For med den svenske jernbanen kan man komme seg rett fra Oslo til Stockholm på knappe seks timer!

1klass
Tur-retur kostet togbilletten kun rundt 1000 svenske kronor. Det er hvertfall ikke dyrere enn flyet, dersom man også tar med transport til og fra flyplassen.

Weekedturer til storbyer i Europa og USA har blitt mer og mer populært de siste årene. Skylden kan vi kanskje legge på billige billetter og relativt velfødde lommebøker. Nordmenn reiser som aldri før og flyreisene våre gir ikke bare store CO2-utslipp. Det at utslippene skjer i store høyder og at flyene lager kondensstriper og fjærskyer, kan gjøre at utslippene fra flytrafikken er mye større enn tilsvarende utslipp fra andre utslippskilder (Mer om dette her). Vet dere at en tur-retur flytur mellom Oslo og London tilsvarer omtrent ett år med korte reiser? Eller at hver nordmann tar fire flyturer i året? Og 50 sykkelturer? Eller at nordmenn reiser fem ganger så mye som den globale gjennomsnittspersonen? Det visste ikke jeg før heller, men her kan dere lese mer om nordmenns reisevaner og hvordan de påvirker klimaet.

Som transpormiddel er toget ikke bare mye mer klimavennlig enn fly, men også mye mer behagelig. Dessuten tar det ikke så mye lengre tid. Selv om flyturen i seg selv bare tar en time, hadde jeg kanskje brukt fire timer i sammenlagt reisetid fra Oslo sentrum til Stockholm sentrum. Bare to timer mindre enn togturen Og i steden for å bare slække i et behagelig togsete, hadde jeg måttet komme meg på flytoget, gått fra flytoget til innsjekk (evt. sjekke inn bagasje), gå gjennom sikkerhetskontrollen (pakke sminken i plastposer, drikke opp vannet i vannflaska, ta ut laptopen og alt annet som piper, for så å pakke sammen alt igjen), komme meg til gaten og stå i kø for å komme meg inn på flyet. Så måtte jeg ha ventet med å skru på laptopen til flyet var i lufta og kanskje fått en halvtime effektiv jobbing før jeg måtte ha gjentatt store deler av prosessen over for å komme meg til Stockholm sentrum. Mye styr. Veldig mye mer styr enn med toget.

Toget til Stockholm tøffa inn på Oslo S fredag morgen og så fort jeg hadde kommet meg til plassen min, kunne jeg slå meg ned i et stort, behagelig sete i togets “1 Klass”, som er ganske likt NSB komfort. Der kunne jeg slappe av hele veien fram – se en film, sove, eller jobbe litt. Vel framme i Stockholm kunne jeg spasere rett fra sentralbanestasjonen og til leiligheten jeg leide i Söder – ingen venting på bagasjen, ingen leting etter flybussen. CHILL!

Leiligheten leide jeg via airbnb og for 500 kr per pers/natt fikk jeg oppleve et Stockholmhjem i et helt annet område av byen enn jeg ellers ville bodd i. Leiligheten var dessuten superfint innredet og fylt med bøker som jeg også finner i min egen bokhylle. Følte meg rett og slett hjemme:)
Leiligheten leide jeg via airbnb og for 500 kr per pers/natt fikk jeg oppleve et Stockholmhjem i et helt annet område av byen enn jeg ellers ville bodd i. Leiligheten var dessuten superfint innredet og fylt med bøker som jeg også finner i min egen bokhylle. Følte meg rett og slett hjemme:)

Söder er visst Stockholms Grünerløkka og det synes. Leiligheten var dødsfin og i nabolaget var en haug av trendy kaffebarer, vintagesjapper – og ikke minst partikontoret til det svenske Miljöpartiet (hehe!). Det var jo ekstra gøy at det svenske riksdagsvalget var på trappene (14. september) og valgkampen i full gang. Tilfeldig eller ikke, så var Miljöpartiet også de eneste som stoppet meg på vei gjennom valgbodene i Söder.

Noen plakater i Stockholms gater. Man veit man er i Sverige når PK (som står for "politisk korrekt") er in - noe som også illustreres av valgplakaten til Folkpartiet (venstre): hvilket norsk parti hadde turt å gå til valg med en slik plakat?
Noen plakater i Stockholms gater. Man veit man er i Sverige når PK (som står for “politisk korrekt”) er in – noe som også illustreres av valgplakaten til Folkpartiet (venstre): hvilket norsk parti hadde turt å gå til valg med en slik plakat?

Ingen storbytur uten shopping og turen gikk fort til Stockholms mange butikker. En av de var Emmaus Vintage. Det er en bruktbutikk som kan minne litt om UFF, bortsett fra at butikken er litt mindre kaotisk og at det er litt kortere mellom skattene. Jeg dro med meg en haug med gensere og skjorter inn på prøverommet, men det var liksom ingen som passet perfekt.

emmaus4

Jeg pleier vanligvis ikke bomme så grundig og litt skuffet begynte jeg møysommelig å henge genserne tilbake. Det ga tydeligvis masse bra karma, for det var da jeg fant den virkelige skatten: Verdens mest fantastiske leopardkåpe! Jeg har fått litt dilla på leopardmønster i sommer og da jeg så kåpa tenkte jeg bare JESS!! Kåpa satt som et skudd og det tok omtrent to minutter fra jeg så den til jeg stod i kassa. 550 svenske er vel ikke så galt?

IMG_1060

Bortsett fra shopping og litt historienerding på Vasa-museet, var helgen mest av alt fylt med tull og tøys. Det gøyeste var golfbilkjøring i Djurgården. Djurgården er en liten grønn øy midt i Stockholm. Her finner man parkområder, Vasa-museet, ABBA-museet og fornøyelsesparken Gröna Lund OG man kan leie golfbil!! Den sjansen ville jeg ikke la gå fra meg! Sjekk ut hyperlapsen (ny hipp og kul app) under.

 

blomstereng
Blomster i Djurgården

Hyperlapse 2: Lan i golfbil

 

Plutselig var det søndag og jeg var på toget tilbake til Oslo etter en perfekt helgetur! Nå, to uker senere, går tankene tilbake til Sverige, Stockholm og svenskenes Riksdagsvalg. Miljöpartiet er Sveriges tredje største parti og har ligget rundt 10 prosent på målingene. For første gang kan Sverige få et grønt parti i regjering. Det er gøy! Men det svenske valget har også en brunere bakside. Miljöpartiets konkurrent om tredjeplassen er Sverigedemokraterna – et uttalt innvandrerkritisk parti med røtter og ideologiske koblinger til den svenske nynazistiske bevegelsen. Sverigedemokraterna har siden forsøkt å renvaske seg , med varierende hell. Flere av partiets topper har den siste tiden blitt avslørt for ulike flauser, blant annet for å kle seg med nazistiske symboler og for å snikfilme mørkhudede innvandrere. Det svenske riksdagsvalget står altså ikke bare om hvorvidt Sossarna og Miljöpartiet får innta regjeringskontorene, men det vil også gi oss et innblikk i den fremmedfrykt, innvandringsskepsis og rasisme som finnes i Sveriges tusen hjem. Bortsett fra klimasaken, går Miljöpartiet til valg for et mangfoldig og inkluderende Sverige. Jeg har derfor ingen forhåpninger om at Miljöpartiet vil kapre stemmer fra Sverigedemokraterna. Men mens svenskene går til urnene denne helga, holder jeg fingrene krysset for at det svenske valget blir mye grønnere enn det blir brunt.

Stockholm er en skjærgårdsby og ser ut som en (ganske mye mer) majestetisk versjon av Arendal. De store steinbygningene vitner om at Sverige en gang var en Europeisk stormakt. Her er et lite turistbilde av meg ved Riksdagshuset.
Stockholm er en skjærgårdsby og ser ut som en (ganske mye mer) majestetisk versjon av Arendal. De store steinbygningene vitner om at Sverige en gang var en Europeisk stormakt. Her er et lite turistbilde av meg ved Riksdagshuset.

Tilslutt, en siste hyperlapse da (før det går av moten): Puss fra meg til Stockholm! Godt valg, Sverige! En helgetur til Stockholm blir det garantert igjen:)

4 thoughts on “Til Stockholm på første klasse

Leave a Reply