Tips til din byttekveld

forbruk, grønn, grønne jenter, byttekveld, byttedag, nye klær, brukt, vintageHar du lyst på nye klær, men orker ikke trange butikker og ville priser? Her gir vi deg noen gode tips til hvordan du kan skaffe deg nye klær uten å tømme lommeboka og spare miljøet.

Et gammelt jungelord sier: “One man’s trash is another man’s come-up”. Ok, det var Macklemore som sa det i fjorårets monsterhit Thrift shop, men det var også tonen for “Swappedagen” jeg ble invitert på en lørdag formiddag.

Min venninne Melike hadde lyst på noen nye klær, og løsningen ble å invitere rundt 20 venninner og deres tøy som de ikke lenger hadde noe bruk for.

Melike flyttet et halvt år tidligere, og mens hun pakket flyttelasset sitt ble hun uvel av mengden klær. Det var snakk om nye, nesten ubrukte ting, som lå bakerst i skapet. Etter en grundig og kritisk gjennomgang, bestemte Melike seg for å ikke ta med alt for mye ting inn i den nye leiligheten. Hun ville klare seg med mindre, og shoppe sjeldnere enn tidligere. Samtidig så Melike at hun hadde mye fine ting som andre kunne få nytte av, så når våren kom, innkalte hun til en byttedag.

Jeg var en av de heldige som ble invitert og kvittet meg med en halv sekk med klær. Jeg tok med meg en nesten full sekk tilbake, så swappedagen var meget vellykket for min del!

Her får du Melike’s tips til en vellykket byttedag:

Hvem skal du invitere? Må du tenke på størrelser?
– Jeg ville kombinere byttedagen med en hyggelig sammenkomst for venninner, så jeg inviterte alle jeg ville, og flere enn jeg egentlig hadde plass til. Men det gikk kjempefint! Det var mange forskjellige størrelser og klesstiler som var representert, så det var noe for alle.

byttedag, bytte klær, nye klær, brukte klær, venninne, sammenkomst, grønne jenter, grønt forbruk
God mat, gode venner og brukte klær er en god oppskrift for en byttedag.

Hvilke forberedelser gjør du før byttedagen?
– Hvis du har begrenset med plass, rydd unna en del av dine egne ting. Jeg frigjorde det jeg hadde av kurver og bokser, og satte det frem. Jeg lagde små skilt der jeg skrev opp de forskjellige kategoriene, og sorterte ut mine egne ting. Man kan gjøre mye gøy, jeg hang opp snorer mellom bjelkene i leiligheten, og hang kjoler og bluser over dem. En mindre versjon av snoren ble brukt til smykker. Jeg hadde også en stige jeg brukte som veskestativ.

byttedag, bytte klær, nye klær, brukte klær, venninne, sammenkomst, grønne jenter, grønt forbruk, smykker

Hvordan organiserer du selve byttingen av klær?
– Det finnes mange måter å gjøre dette på. Man kan bytte plagg for plagg – at man drar hjem igjen med samme antall som man kom med, setter en lapp med en forhåndsbestemt personlig farge på klærne man vil ha, skriver seg opp på liste, lager en prioritert ønskeliste og lignende. Dette kan fungere fint om man er færre, med få ting, og om man er opptatt av at det skal være helt rettferdig.

– Det går også an å gjøre det mer eksklusivt, om man har plagg man har brukt ved en spesiell anledning, dyre sko, smykker og slikt, kan man samle en mindre gjeng og bytte ting mot ting. Man kan også ha tema for byttedagen og gjøre det smalere og mer fokusert.
– Det viktigste for meg var at det skulle være en lett og koselig atmosfære, uten for mye opplegg, og selvfølgelig det å bli kvitt mest mulig ting. Jeg tenker at folk stort sett er fornuftige og har sosiale antenner, så jeg bestemte meg for ikke å ha noen regler eller reservering. Vi la frem alt vi hadde av klær og ting, og alle gikk rundt samtidig og tok det de ville ha. Jeg tror det fungerte fint. Alle fant noe, og viktigst av alt var det en annerledes lørdags formiddag med veldig god stemning.

Du kan lese hvordan Grønne jenter organiserte sitt eget byttemarked under Oslo Trend her.

Hva gjør du med klærne som er til overs?
– Jeg fikk cirka 10 poser med klær til overs. Men så heldig som jeg er, har jeg mange snille venninner, så jeg fikk både hjelp til opprydding og frakt til Fretex-container.

grønt forbruk, grønne jenter, bytte klær, byttemarked, byttedag, bærekraftig forbruk, grønt forbruk

Andre lure tips til den som vil arrangere en byttedag/kveld?
– Det kan være lurt å varsle om byttedagen i god tid, slik at alle får tid til å se igjennom skapet sitt. Å varsle om det før de fleste tar sesongoppryddingen (enten på høsten, eller våren), og holde selve byttedagen en stund etter, vil sørge for at de fleste kan sette noen poser med klær til side.
grønt forbruk, smykker, grønne jenter, veske, bytte klær, bytte sko, bytte veske, byttedag, byttekveld

– Husk at det ikke bare er klær som kan byttes, men også smykker, sko og vesker. Eller andre ting som spill, pynt og småmøbler.

Uansett hvordan du gjør det, husk de vise ordene til Macklemore:

“I’m digging, I’m digging, I’m searching right through that luggage
One man’s trash, that’s another man’s come-up!”

6 thoughts on “Tips til din byttekveld

 1. Hej med jer

  Jeg skriver fordi I er de mest aktive byttere jeg har kunnet finde i Norge :) Vi er mange der holder byttemarkeder i Danmark og Sverige og gerne vil udbrede ideen til flere byer. D. 18. april bliver der holdt store byttedag i Sverige og Danmark, hvor vi prøver at få så mange byttemarkeder som muligt til at være på en dag. Så håber vi at mange flere får øjnene op for genbrug og bytning. Vi har tænkt, om ikke nogle af jer i Norge har lyst til at være med – simpelthen holde byttemarked/byttekveld d. 18. april og skrive det til medier og på sociale medier.

  Det kan være stort eller lille, med tøj, ting eller begge dele – alt er fint.

  Jeg selv har arbejdet med at udbrede byttemarkeder i Danmark i 2 år, og har fået noget støtte fra Miljøstyrelsen. I Sverige er det Naturskyddsföreningen, som holder stora klädbytardag og har gjort det i 3 år. I Sverige er der mere end 90 arrangementer på én dag! Og i Danmark har der været over 100 byttemarkeder i 2014.

  Kunne skrive en hel roman, men hvis det slet ikke er noget I har tid til, eller lyst til at være med til, er der jo ingen grund til det. Men hvis I alligevel skal holde byttekveld i forsommeren og har lyst til at lægge det d. 18. april, (eller bare vil vide mere), så skriv gerne. Vi kan også tale sammen på skype :)

  Man kan læse mere på vores blog http://www.byttemarked.wordpress.com (bliver snart flyttet til http://www.byttemarked.nu)

  ​Med venlig hilsen
  Lama Juma

  lamajuma (a) gmail.com

  PS – Indtil videre har jeg fundet frem til byttemarkeder i Oslo, Trondhjem, Bergen, Bryne, Førde, Kristiansand, Tromsø, Tønsberg og Tolga :) Måske kender I til flere steder, eller flere mennesker, jeg også kan skrive til?

 2. Hei Lama Juma!! Tusen takk for at du tar kontakt – utrolig gøy å høre om at byttemarked er så stort i Sverige og Danmark. Det begynner å bli litt av det er i Norge også. Og det er en kjempegod ide at vi i Grønne jenter hiver oss med den 18 april. Vi kan jo være med på et skandinavisk byttebonanza :)

  Du bør også ta kontakt med Linn og Miriam bak Swp Shop: http://swapshop.clothing De er kule!

  Og vi kan skrives mer på e-post!
  Hei så lenge. Hilsen Kari-Anne

  1. Super! Jeg skriver til Linn og Miriam også. Håber det kan lade sig gøre d. 18., og I skriver bare :)

Leave a Reply