FILM: Mot naturen

10698388_10154665038750235_802975162_oHvilke tanker deler du ikke med noen?

I dag har “Mot naturen” premiere på norske kinoer – en film som flere av oss i Grønne Jenter har gledet seg til. Jeg ble invitert til festpremieren, og fikk en sniktitt. Gled deg!

Jeg hadde akkurat kommet hjem fra fjellet, hvor jeg hadde deltatt på Fjellfilmfestivalen sammen med UTE. Jeg var helt klart i friluftsmodus, og vurderte hva man skal ha på seg på premiere på en film som heter “Mot naturen”. Ullundertøy? Allværsjakka? Kjole? Av en eller annen grunn hadde jeg forestilt meg at det kom til å være masse friluftsfolk der. Sånn som på Fjellfilmfestivalen. Men det var jo en festpremiere, og det finnes ingen festpremierer uten kjendiser. Og sprudlevann. Jeg ble ikke star struck. Bare paff. Kulturkræsj. Heldigvis hadde jeg valgt kjolen.

I filmen møter vi Martin. En mann i trettiårene som har et litt klaustrofobisk forhold til hverdagslivet. Martin spilles av Ole Giæver, som for øvrig også har skrevet og regissert filmen. Martins kone spilles av Marte Magnusdotter Solem, Giævers virkelige kone.  Hovedrollen drar en helg på fjellet alene for å samle tankene. Rømme litt fra hverdagen. På turen får vi høre alle Martins tanker. 10676540_10154665029830235_1802688123_o De samme tankene som du garantert har tenkt selv, men som du aldri har turt å si høyt. Trivielle, banale, småkleine, navlebeskuende, skjøre, sterke, morsomme. Alle tanker. Hele følelsesregisteret. Noen ganger syns jeg tankene er så pinlige at jeg savner en pute å gjemme ansiktet i. Likevel, det er veldig mange av dem jeg kjenner meg igjen i.

Jeg har lest flere filmanmeldelser som omtaler filmen som om den omhandler en mann i midtlivskrise. Det finnes nok av de filmene. Menn i midtlivskriser som må finne seg selv. Vi har sett de tusen ganger før. Heldigvis er ikke “Mot naturen” en sånn film. Den handler ikke om noen midtlivskrise. Dette er jo tanker alle voksne tidvis har. Og spesielt når man er alene på tur. Kvelende hverdag. Skjær.meg.laus. 10711814_10154665030375235_1035191511_o Arne Næss mente han var mest seg selv når han var alene i naturen. Det er det jeg opplever at denne filmen handler om, hvor naturen er en karakter i seg selv. Noe den ofte er i Giævers filmer. Folk som går litt på tur forstår også hvilket frirom naturen er. Det er ofte her du kan fullføre en tankerekke. I naturen. Alene. Hvor byens larm har stilnet. Hvor tankerekkene ikke blir avbrutt. Trivielle, banale, småkleine, navlebeskuende, skjøre, sterke, morsomme.

Før jeg hadde sett filmen sa en kollega “Det er mye hud. Mye forhud. Du kommer til å skjønne hva jeg mener”. Selvsagt skjønner jeg hva hun mener. Likevel klarer Giæver å legitimere det. Det er troverdig. Ingen HBO-nakenhet. Den er helt utrolig modig. Til tider hysterisk morsom. Regissøren og manusforfatteren har jo castet seg selv som hovedrollen! Jeg tror mange vil få glede av denne filmen, og jeg er sikker på at den vil slå godt an både innenlands og utenlands. For folk som er forelsket i naturen, vil den nok i tillegg få ekstra dimensjon. . 10703229_10154665030475235_1971493713_o FOTO/COPYRIGHT: MER FILM

Leave a Reply