Tips til lesehesten: Kleskoden- den nakne sannheten om mote

klesskoden, den nakne sannhet om mote, mote, fast-fashion, dødsbillig mote, Johanne Houge, Mari Grinde Arntzen, mote

I sommer har jeg storkost meg med boken Kleskoden- den nakne sannhet om mote av Mari Grinde Arntzen. Med dyp respekt for menneskets behov for å pynte seg, utforsker og forklarer Grinde Arntzen motens historie og mekanismene bak dødsbillig, fast-fashion.

Helt tilfeldig kom jeg over boken på et klimaseminar, og etter å ha lest den er jeg overrasket over hvor lite omtale denne boken har fått. For alle som er opptatt av mote, burde denne lille boken være pensum. På bare 17 år – mellom 1990 og 2007- økte det norske klesforbruket med 87 prosent, samtidig som klesprisene er blitt halvert. Klesindustriene er den femte største industrien i verden. Og ja, den har stor påvirkning på miljøet, fordeling av ressurser og klimaet. Klærne vi har på oss definerer oss og sender et budskap til omverden.

Å ta seg bra ut med billige, nye klær
Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har stått foran skapet og prøvd å finne det perfekte plagget som både skiller meg ut og som gjør meg moteriktig. Jeg kler meg etter hvordan jeg føler meg. Men noen ganger kan det ta lang tid foran klesskapet. Det er gått så langt nå at jeg har hengt opp en «kompliment-plakat» på innsiden av klesskapdøra med mange gode ord om meg selv. Det skjer litt for ofte at jeg prøver et-titalls plagg, gamle som nye, før jeg finner kombinasjonen som får meg til å føle meg bra. Og det er jo en helt legitim ting å ønske å se bra ut. Boken har gitt meg mange aha-opplevelser rundt mitt forhold til mote.

Framtiden i våre hender har det siste halve året kjørt kampanjen – dødsbillig mote, der målet er å øke lønningene til de som jobber på tekstilfabrikkene. Det er vel og bra, men kampanjen stiller ikke spørsmål ved vårt stadige behov for å kjøpe nye klær. Denne boken forklarer dette. På 154 sider gir forfatteren en historisk gjennomgang av moten, fra å være noe for eliten til å bli demokratisert. Og nå hvordan moteindustrien lever av å alltid presentere noe nytt, så kalt fast-fashion. Om du skal holde med i svingene av hva som er det siste nye, må du ut på shoppingtur hver uke.

Tips til bok for høsten, kleskoden, dødsbillig mote, fast fashion, slow fashion, miljøvennlig mote
Dagens outfit brukte jeg to timer på å komme frem til. Budskapet med min outfit var “Johanne gjør seg klar for vintern”. Det andre er bilde av sommerklesskapet mitt på gården til foreldrene mine.

Gjennom å lese boken, ser jeg at jeg for lengst har innfunnet meg med normen om at «jeg er mest vakker når jeg går med nye klær.» Ligger denne tanken underbevisst hos deg og? For meg har det vært kjempebra å ha kjøpestopp et år, for å avvende meg med denne tanken. Jeg har masse flotte klær i skapet mitt, som gjør meg kul, trendy og vakker. Også kan jeg jo bytte til meg klær, sy om og sette klær sammen på nye måter.

Slow, miljøvennlig fashion

I siste del av boken prøver forfatteren og gi svar på hva er løsning på miljøvennlig, riktig mote. Jeg synes de 30 sidene som dedikeres til dette er litt tynt. Jeg skulle ønske meg flere eksempler på hvordan miljøhensyn og slow-fashion har fått sitt inntog. Ja, det skjer jo ganske mye på den fronten faktisk. Og vi i Grønne jenter har og skal fremover prensentere flere kule historier og prosjekter om sakte, miljøvennlig mote.

Dette er min anbefaling av boken. Jeg vil gjerne høre fra dere som har lest boken. Hva synes dere om den? Hva er grunnen til at boken har fått så lite oppmerksomhet? Og for dere som skal lese boken, gi oss dine tanker også.

4 thoughts on “Tips til lesehesten: Kleskoden- den nakne sannheten om mote

  1. takk for bok-tips den skal eg jammen lesa! Eg og hadde kjøpestopp for nokre år tilbake, og er glad for det! no kjenner eg ikkje på det “presset” til å kjøpe nytt heile vegen! trur jammen eg må skrive eit innlegg om dette her:)

    1. Hei, Ja, vi vil gjerne ha gjestebloggere. Mitt år med kjøpestopp går opp og ned. Hehe, kommer en blogg om utfordringer med bikini og fjellsko snart:)

Leave a Reply