Bytteboden på Månen

IMG_0621

For et par uker siden, inviterte H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit, Jenny Skavlan og Fretex til feiring av #gjenbruksdagen med klær vi veldig gjerne bruker #engangtil i Fredrikstad. Lan og Miriam fikk møte begge to. Da Zlata, Johanne, Malín og Marte var på Månefestivalen i Gamlebyen i juli, var vi så heldig å treffe dama bak Bytteboden; Sigrun Brustad Nilsen. Marte drodlet med Sigrun om hennes erfaringer med Bytteboden, og fikk et lite innblikk i hva som rører seg i Fredrikstadregionen innen bytting, redesign og vintageklær. Er Fredrikstad den nye gjenbruksmetropolen?

Under fantastiske Månefestivalen, var Grønne Jenter så heldig å ha Bytteboden som nabostand. Marte og Bytteboden-dama Sigrun fant raskt tonen.

IMG_0631

– Det var først ganske nylig at jeg ble engasjert i miljøspørsmål. Det å bytte er et viktig skritt på veien til å kunne leve litt mer miljøvennlig. Jeg tror vi er mange som ønsker å leve litt mer nøysomt, og bytting kan være er en god måte å øve litt på, sier Sigrun.

Sigrun tror veldig på viktigheten av å øve. Og å gå bort fra illusjonen om at alle over natta plutselig skal bli 100% miljøvennlige.

– Man må gi folk muligheten til å få prøve seg, og ikke være så dømmende. Alle kan gjøre noe, men man kan ikke gjøre alt med én gang. Vi må være litt rause med hverandre. Det er jeg opptatt av.

Kari Slaatsveen (t.h) var en av de første som kom innom Bytteboden og fikk byttet inn skjorta si mot en kortermet en som egnet seg bedre til 35 grader stekende sol

Hva slags tips har Sigrun til de som sliter med å kvitte seg med ting de er glad i, men som de strengt tatt ikke bruker?

– Jeg er veldig glad i å lete etter skatter på shopping og på loppemarkeder, men har etterhvert merket hvor mye tid tingene mine tar. Jeg bruker for eksempel forferdelig mye tid på å flytte på, organisere, vaske og rydde opp i ting. Da jeg innså at tingene er i ferd med å spise opp tiden min, så har det vært lettere for meg å gi litt mer slipp. Det er så mye i livet som betyr så mye mer. Et annet tips Sigrun har er å virkelig forsøke å kjenne etter: “Var det egentlig så ille, hva det nå var jeg ga bort? Man har jo ofte ikke engang peiling på hva som lå i gi-bort haugen til slutt”.

IMG_0618

Hvilke andre kule bruktklærinitiativer enn Bytteboden finnes i Fredrikstad-området?

Sigrun kommer med en lang liste, blant annet Facebookgruppa Nedre Glomma kjøp-salg-bytte-gis bort, Frimarkedet i Gamlebyen hver helg mellom april og desember, Tante Blå gjenbruk i regi av Blå Kors og FASVO Bruktmarked. I tillegg er bruktbutikken Antikk Karlsen ved Skjeberg stasjonsby (mellom Sarpsborg og Halden) veldig populær. Grønne Jenter besøkte Antikk Karlsen  da vi var på hyttetur til Høysand i juli, og fant seg flere skatter blant det store utvalget i møbler, gamle kameraer, koppestell, bøker og pyntegjenstander. Miriam sikret seg et kamera!

Miriam med Trond Karlsen, aka “Antikk Karlsen” på Høysand. Tidenes bruktbutikk!

Sigrun synes Fredrikstad kvalifiserer til å bli kalt “bruktmarkedsbyen”.

– Når det gjelder bærekraft generelt, så er aktiviteten hovedsakelig rundt lokallaget Framtiden i Våre Hender Nedre Glomma og etterhvert MDG Fredrikstad og Hvaler. Men jeg savner en organisasjon for de unge.

På Fredrik II vgs hvor jeg jobber som lærer, så skal vi starte en miljølinje nå, kanskje det kan bli et lite miljø ut av det. Og så har jeg hørt at det blir arrangert et treff om andelslandbruk i Østfold i regi av Oikos her på Månen, det kan jo også bli veldig bra.

Vi i Grønne jenter digger at det popper opp ulike initiativer som disse i Østfold. Det er så viktig med lokale intitiativer og lokale ildsjeler. Hvilke initiativer innen gjenbruk finnes der du bor?

Leave a Reply