Fairphone – jeg er frelst

fairfairJeg var på middag hos min venn Helene for en stund tilbake. Det første hun sa når jeg kom inn døra var “Siri, du MÅ blogge om Fairphone”. Hun hadde nettopp fått seg ny telefon etter å ha innsett at det var på tide å bytte ut sin kjære Nokia 3210. Da hun begynte å fortelle ble jeg nysgjerrig. Til og med imponert. Etter å ha gjort litt research er jeg frelst.

Den har virkelig blitt en del av livet til de fleste av oss. Smarttelefonen har revolusjonert og ramponert våre sosiale liv. Jeg er en av dem. For tre år siden arvet jeg en iPhone 4 av pappa. Jeg har den fortsatt. Den er knust og teipet. Og batteriet lader seg ut i løpet av noen timer. Den er det kjæreste jeg eier og jeg er helt oppslukt. Venninner, familie og kjæreste har måtte gjemme den for meg.

Jeg har blitt bedre da. Jeg lover.

Barnearbeid og blodige metaller

Poenget er at jeg alltid har hatt et ambivalent forhold til denne telefonen. Jeg er helt avhengig av den, samtidig som jeg vet at Apple er en del av en milliardbransje som har mange svin på skogen. For noen år siden ble Apple tatt med buksene nede da det viste seg at det var barnearbeidere og ulovlige arbeidsforhold hos flere av deres underleverandører.

Det har også vært mye snakk om metallene som brukes i produksjonen. Kobolt brukes i oppladbare mobilbatterier, tinn og coltan er også metaller som er mye brukt. Alle disse tre metallene er det store forekomster av i Kongo. De er ofte hentet ut av gruver som er med på å finansiere blodige konflikter i området. Barnearbeid er mer en regel enn unntak. Det er laget en dansk dokumentarfilm om det som ligger på you tube. Trailen er her:

Fairphone – Changing the way products are made

Jeg ble derfor veldig interessert når Helene begynte å fortelle om Fairphone. Fairphone er en bedrift fra Nederland som jobber aktivt med å endre hvordan produkter i dag blir solgt. Deres fundament er bygd på etiske retningslinjer for produksjonen og full åpenhet for forbrukeren. De bruker gruver i Kongo der pengene fra gruvene går til å bygge lokalsamfunnet i stedet for å støtte militsen.

IMG_4095

De er opptatt av bærekraftig design. Det vil si at de vil at produktet skal være mer holdbart og i tillegg mer brukervennlig slik at man selv kan reparere telefonen. Eller som de sier: “If you can´t open it. You don´t own it”. Man må la brukerne ha kontrollen over produktet. Derfor sender de deg reservedeler og “do-it-yourself” instruksjoner når noe er ødelagt. Sjansen for at iPhonen din blir reparert av Apple er liten, du får ny telefon. Sannsynligheten for at de ville gitt deg instruksjoner på hvordan du selv åpner iPhonen og skifter det knuste displayet er enda mindre.

Livssyklusen og transparens er satt i fokus

I april 2014 ble den første livssyklusanalysen lagt fram. Fairphone har kartlagt alle utslippene knyttet til produksjonen. Nå jobber de aktivt med å redusere utslipp på alle kanter. Hjemmesidene deres er som en våt drøm for alle bevisste forbrukere der ute. Her ligger hele selskapets strategi ute og du kan selv se hvor alle pengene du kjøper telefonen for går. Det beste av alt er at telefonen er langt billigere enn noe annet Apple-produkt på markedet.

Så Helene har kjøpt telefon da. Og jeg fikk se på den. Og vet dere hva? Den ser ut og virker akkurat som en vanlig smarttelefon.  Den har bra kamera, Android system og best av alt “skrapefritt glass” laget av Dragontrail glass. Noe IKKE iPhone har (som kanskje flere av oss har erfart?).

Potensielle ulemper

I frykt for å høres helt nyfrelst ut, skal jeg nevne noe som kan være problematisk. Helene har ventet på telefonen sin i flere måneder nå. Dette er fordi Fairphone ønsker å være 100 prosent selvfinansiert. Det betyr at de var avhengig av at nok antall mennesker hadde forhåndsbestilt telefonen for at de hadde penger til å produsere den. Helene var med på spleiselaget og som følge av det kunne Fairphone produsere 35 000 nye telefoner. 24 700 av disse er allerede solgt. Det betyr at det er litt under 10 000 ekemplarer igjen som man kan få levert innen 10 dager. Bestiller man etter dette er man med på et nytt spleiselag. Tilbud etterspørsel får ny betydning. De vil ikke produsere mer enn de får solgt. Jeg synes det er dødskult, men forstår at ikke alle kan vente månedsvis på ny telefon.

Ok. Jeg skal avslutte her. Før dere tenker at jeg har mistet det helt. Men tenk om alle tingene vi bruker kunne følge de samme prinsippene – transparens, bærekraftige og etiske retningslinjer for produksjon, eierskap til forbrukeren og ikke minst en bærekraftig økonomi. Jeg sier på ingen måte at alle burde kaste sine gamle telefoner og kjøpe en fairphone, men det er verdt å reflektere over hvordan det hadde vært hvis man stilte de samme kravene til alle produkter man omgir seg med.

Og ja, ved neste lønning skal jeg bestille meg en Fairphone.

IMG_4074

14 thoughts on “Fairphone – jeg er frelst

 1. Det skal jammen eg og gjera ved neste mobilutskiftning! Med Apple erdet eit elsk/hat forhold. Det er “det beste” som alle liksom skal ha, folk kjøper det i blinde utan å sjekke korleis denne telefonen blir til. Det er jammen på tide at nokon gjer dei fari konkurranse! Eg veit at det finnes fleire selskaper som utviklar meir fair elektronikk, men ingen har kome så langt som fairphone! creds til dei! :)

 2. Når jeg trenger ny mobil vet jeg hva som står pp toppen av ønskelista ;)
  Dere vet ikke om andre bra alternativer til forskjellige elektro duppiditter?

  1. Hei Maren! Jeg hadde sjekket ut velgbedre.no om jeg var deg! Det er en nettbutikk som kun selger etisk/bærekraftige duppiditter ;)

 3. Godt innlegg! Hvis du ikke har fått med deg PhoneBloks er dette også noe du bør søke opp og kanskje skrive om. Har muligens ikke de samme krav til produksjonsopphav/etikk, men det er en idé om modulære telefoner. Altså at vi skifter ut den delen på telefonen vår som er ødelagt, istedet for å kjøpe ny telefon. Dette kan nok spare miljøet vårt, folk kjøper jo telefoner som melk og brød. Google er allerede i gang med sitt Project Ara, som er utviklet etter PhoneBloks sin opprinnelige tanke. Og det er masse spennende som skjer, hvor forskjellige storprodusenter av elektronikk har kastet seg på for å prøve å finne en standard og felles platform.

 4. Dette var et interessant innlegg:) det er bra at det finnes noen bedrifter og enkeltpersoner som lager og etterspør produkter som er ment til å vare like lenge som teknologiutviklingen egentlig tillater. men etter min mening er ikke ansvarlig forbruk noen løsning på de problemene de forsøker å svare på. selv om star bucks gir deg en garanti om at bøndene som dyrket kaffebønnene som ble brukt i produksjonen av den kaffen de selger deg, er denne typen tankegang bare med på å legitimere markedssystemet, skyve ansvaret ned på individnivå, og dermed sette en effektiv stopper for at de som virkelig har makt til å gjøre en betydelig forskjell ikke føler at de trenger å gjøre noe. forbrukeransvar er en av mange variasjoner over det samme temaet som florerer i vår kultur, myten om at det er individet som er ansvarlig for å løse problemer som kun har en kollektiv løsning, jamfør f.eks. “skjønnhetstyranniet”.
  innser at denne kommentaren nok fremstår svært arrogant… men jeg fortsetter gjerne diskusjonen på en rasjonell måte, så lenge jeg ikke blir møtt av personangrep og liknende. og innrømmer at jeg ikke aner hva slags annen aktivisme du driver med, kan jo hende du er aktiv på andre måter enn på blogg og som bevisst forbruker også.
  og må bare legge til at jeg ville vært svært skeptisk til å gi fra meg pengene mine til en bedrift som bruker flere måneder på å gi deg noe tilbake, gode intensjoner eller ikke…

 5. Hei Erling!

  Er veldig kjent med problemstillingen du tar opp, og jeg føler at samtlige debatter om miljøproblemer knyttet til forbruksvaner ender med samme konklusjonen: Det er systemet som er problemet og poltikerene må ta ansvar.

  Jeg er helt enig i at ved å kun fokusere på forbrukeren glemmer man strukturene som underbygger problemet. Samtidig tror jeg ikke systemet endres så lenge ingen sier i fra eller man etterspør bedre produkter. Det var jo engang sånn at etterspørselen styrte tilbudet, og det kommer ingen endring av resignasjon. Det betyr ikke at ved å velge fairtrade kaffe og kjøpe Fairphone redder man verden, men man gjør noe innenfor det systemet man operer i. Politikere og andre institusjoner som har stor påvirkningskraft på systemet trenger å se at dette er noe folk bryr seg om også.

  Jeg synes du har helt rett i at individfokuset ofte kommer i veien og skaper mer problemer ved at ansvarlige aktører blir frifunnet for all skyld, samtidig tror jeg ikke på noen enten eller tankegang. Denne diskusjonen hadde jeg også tidligere med Kari Elisabeth Kaski i Zero, du kan lese mitt innlegg i debatten som tematiserer noe av de samme tankene du beskriver her: http://www.nrk.no/ytring/alle-er-en-del-av-klimaproblemet-1.11819120

  Man må på en måte dra i begge ender om du skjønner hva jeg mener! Og jeg synes ikke du framstår arrogant! Vi er mer en gjerne åpne for hyggelige diskusjoner her på bloggen så lenger vi unngår personangrep og debatten forblir på et rasjonelt nivå:)

 6. Hei. Følger det med lader og hvor mye koster telefonen? Er det apper på den så man kan surfe på nett?

  1. Hei Karoline! Det følger med lader om du trenger, du kan også velge å ikke kjøpe lader da det er en standard microUSB lader! Telefonen er nå i nytt opplag og koster € 529. Den har android software og kan laste ned apper slik som alle andre smarttelefoner! Du kan også lese mer på fairphone.com :) Beste Hilsen Siri

  1. Man kan produsere ting på en etisk måte i Kina også. Det er det bedriften som bestemmer. Regner med at det Fairphone gjør annerledes er å gi gode arbeidsvillkår for arbeiderne. Det er også mulig å gjøre i Kina. Vet at Cards Against Humanity gjør det samme, selv om de produserer spillet i Kina.

Leave a Reply