#kjøttkutt: Veganpizza

PicMonkey CollageDu trodde kanskje pizza var en ”no go” for veganere. Jeg har vært i læra hos et tradisjonelt veganersamfunn og lært å lage skikkelig lørdagspizza veggisstil.

Til bunnen trenger du:
5 dl hvetemel
½ pose tørrgjær
litt olivenolje
1 klype salt
1 klype sukker til gjæret
2 dl fingerlunka vann

Til sausen trenger du:
½ løk
2 hvitløksfedd
2 tomater
1 boks med hermetiserte tomater
1 stor bunt med frisk basilikum
1 krm muskattnøtt
1 klype salt
1 klype pepper

Til veganosten trenger du:
3 dl vann
2 dl cashewnøtter (evt solsikkekjerner eller en blanding)
Saften av ½ sitron
1 ss næringsgjær (finnes på helsekost, kan sløyfes)
½ løk
1 ts salt
1 fedd hvitløk
½ dl maizenamel

Fyll:
Sopp og grønnkål (gjerne fra sesongen) kan byttes ut med spinat, ruccola eller hvilket som helst annet favorittfyll.

Det kan være lurt å begynne med tomatsausen. Sakte koketid under lokk er det magiske trikset for en skikkelig smakfull saus. Kutt opp tomat, løk, hvitløk og basilikum i så små biter som du makter. Hiv alt i en gryte og skru på den laveste varmen. Her er det bare å smøre seg med stoisk ro. Om du ønsker en sterkere smak på sausen kan du også koke tomatstilkene, bare husk på å ta de ut før du setter pizzaen i ovnen.

Når sausen står og godgjør seg er det på tide å ta hånd om bunnen. Den blir nemlig også best om den får litt tid. Bland samme de tørre ingrediensene før du sper på med olivenoljen og vannet. Ikke glem å kna godt; for å få en god deig må man elte med kraft og kjærlighet. La deigen heve lunt og lenge under håndkle.

Samtidig kan du steke soppen til den er fin og smakfull. Det er lurt å begynne med tørr panne. Da får væsken i soppen mulighet til å fordampe, og all den deilige soppsmaken blir mer konsentrert. Selv om det tar lang tid, synes jeg alltid det er verd å vente til soppen er gyldenbrun og innskrumpet; nesten tørket inn. Da drysser jeg over et beskjedent slag med olivenolje og litt salt og pepper.

sopp

Så var det veganosten. Bløtlegg cashewnøttene i vann helst i to timer. Om du ikke har så god tid kan du legge de i varmt vann. Bruk gjerne litt av vannet i veganosten etterpå. Kjør alle ingrediensene i en form for blender til osten er så glatt du bare får den. Husk å blande ut maizenamelet i litt kaldt vann før du blander det med de andre ingrediensene; så du er sikker på at det løser seg opp.

Til slutt skal alle ingrediensene forenes i skjønn symbiose. Kjevle ut deigen på et bakepapir på stekebrett. Ta ut tomatstilkene og smør på med saus. Strø så sprøstekt sopp, riv grønnkålblader med hendene og dander de jevnt utover hele pizzaen. Drypp så veganost over før du setter pizzaen i ovnen på 180 grader. La den steke til den er gyldenbrun og til bunnen sprø. DET er ekte kjærlighet.

saus

Leave a Reply