Rosen, knute, grønn og rød: Kooperativets kålbonananza!

IMG_1120

Hvor mye gøy kan man egentlig få ut av masse kål? Vi tok utfordringen.

Med medlemskap hos Oslo Kooperativ kan vi annenhver torsdag, hele året rundt, hente en pose som bugner med sesongens beste grønnsaker. Kooperativet er et medlemseid og medlemsdrevet samvirke for direktesalg av lokale økologiske og biodynamiske produserte råvarer etablert i april 2013.

I tillegg til masse spennnede høstgrønnsaker i posen, kunne vi forrige tordag også hente Kooperativets nylanserte kjøttpose. Her fant vi økologiske ostepølser, tysk kjøttpølse, bratwurst, skinkegrill, merkez og krakauer, alt fra Solli gård i Vestfold.

Det alltid stas å hente ny pose. Nesten litt bursdagsfølelse. Samtidig som det føles bra å være del av en voksende bevegelse som ønsker miljøvennlige, ferske sesongvarer av høy kvalitet som sikrer en anstendig pris for bonden. Vi inviterte Livet blant dyrene-tegneserieskaper Jenny og Nikolai til Kooperativet-middag. Kokkekjæresten min Krister tok utfordringen om å (nesten) bare bruke Kooperativet-varer til middagsrett på strak arm. Vi andre stilte med litt skylle- og kutteassistanse.

Jenny tegnet fotoshooten på kjøkkenet av grønnsakene (og oss):

Jenny kål

Her kommer step-by-step oppskrift til retten vi endte med å kalle “Kål- og pølsebonanza à la Krister”, med illustrerende bilder av favorittgrønnsakene vi valgte oss.

Kål- og pølsebonanza à la Krister

Ta av eventuelle skitne blader på rosenkålen (gjøres enklest om du skjærer av nederste del av rota, da kommer automatisk det første bladlaget av). Del de i to på langs. Smelt smør i panna, kjør opp varmen og stek rosenkålen til den har fine, mørke karamelliserte flekker (tar ca 10 min).

IMG_1086

Deretter putter du oppi lett knuste hasselnøtter. Rosenkål og hasselnøtter er visst en skikkelig bra kombo!

IMG_1087

Strø litt havsalt over, og voilà. Første del av retten er ferdig.

Nikolais favorittgrønnsak i Kooperativetposen var rødkålen fra Ommang Søndre
Nikolais favorittgrønnsak i ukens Kooperativetposen var rødkålen fra Ommang Søndre

Nå er det rødkålens tur. Ta av eventuelle skitne eller slappe blader. Skjær kålen i to, deretter den ene halvdelen i to. Skjær i så tynne skiver du kan, gjerne med mandolin om du har (et knivredskap som gjør at du kan skjære i veldig tynne skiver). Stekes i smør i jernpanne til kålen begynner å mykne. Smak til med litt eddik, gjerne eplecidereddik, sukker og salt. Nå er det på tide å ta fram frosne skogsbær, for eksempel rips (som vi brukte), solbær eller blåbær. Kok inn til bærene er tøet og kålen er mør.

Krister digger knutekål. Da vi spiste på Noma i København i fjor, fikk vi servert velkomsdrink i en uthulet knutekål. Skikkelig stas!
Krister digger knutekål. Da vi spiste på Michelin-restauranten Noma i København i fjor, fikk vi servert velkomsdrink i en uthulet knutekål. Skikkelig stas!

Så er det knutekålens tur. Dette eksemplaret er fra Alm Østre på Stange. Skjær kålen i terninger. Hell litt eplecidereddik i en gryte sammen med en terning med smør. Tilsett knutekålen, og la den surre i et par minutter.

Jeg elsker grønnkål! Her med huldra-oppsats
Grønnkål er en veldig allsidig grønnsak. Her bruker jeg den til huldra-oppsats.

Nå er det favorittgrønnsaken min, grønnkål, som skal til pers. Riv opp grønnkål i små bladbiter, og skyll i kaldt vann. Tilsett grønnkål til gryta med knutekål, og la steke et par minutter. Tilsett litt vann, dersom du ser at det blir tørt. La dampe under lokk i tre-fire minutter til grønnkålen blir intenst grønn.

Jenny falt for de smakfulle eplene fra Olav Jønsi i Telemark
Jenny falt for de smakfulle eplene fra Olav Jønsi i Telemark

Jenny tok ansvar for oppkutting av eplene, som kommer fra Olav Jønsi i Telemark. De kuttes i små terninger, og hives oppi gryta. Smak til med havsalt.

Denne retten kan være vegetarisk, eller du kan tilsette pølser (som vi gjorde) eller for eksempel hvit fisk. Valgmulighetene er mange! Vi brunet tre ulike pølsetyper fra Solli Gård; krakauer, tysk kjøttpølse og merkez. Bon appétit!

IMG_1091
Kål og pølsebonanza à la Krister

Spenstige grønnsaker kan gi mye moro!

IMG_1114

Her er litt av grønnsakene vi fikk i posen. Stor stas!

Litt av ukas Kooperativet-fangst
Litt av ukas Kooperativet-fangst. Fast pris per pose er 210 kr.

Det er lurt å være obs på riktig lagring av grønnsaker. Potetene og gulrøttene med jord rundt, la jeg i en papirpose og satte ned i den kjølige boden vår. Der kan de holde seg godt i mange uker. Samme gjelder epler, purre og knutekål (husk å legge eplene for seg). Rosenkålen og grønnkålen holder seg ikke så lenge som de andre grønnsakene, så de la jeg i en papirpose i kjøleskapet slik at de er lettere tilgjengelig.

Nysgjerrig på flere oppskrifter? Anbefaler Kooperativets egen oppskriftsside og Facebookgruppa Oslo Kooperativs Oppskriftsklubb.

Har du noen spennende høstoppskrifter du vil dele med oss?

One thought on “Rosen, knute, grønn og rød: Kooperativets kålbonananza!

Leave a Reply