Fairphone – 10 måneder etter

mari3

Siri skrev for litt siden et blogginnleggg om fairphone, og jeg har fått lov til å følge opp med en gjesteblogg om mine erfaringer etter å ha brukt denne telefonen i omlag ti måneder. Hvordan har den tålt testen over tid?

Jeg mottok fairphonen min i posten i januar, da den aller første batchen med rettferdige telefoner var blitt laget. Den var fiiin! Og etter tre måneders venting var det ekstra digg å endelig kunne utforske alt smarttelefonverden hadde å tilby.

Kort og godt kan jeg etter nesten et år med denne telefonen konstatere: fairphone funker helt fint! Jeg kan både ringe, sende meldinger, høre musikk, sende epost og leite fram google maps når jeg har gått meg vill. Som regel kan jeg bruke den en hel dag før den går tom for batteri. Og dette er egentlig akkurat hva jeg har bruk for av en telefon. Selvfølgelig hjelper også vissheten av at jeg har bidratt littegrann til en sosialt rettferdig telefonrevolusjon på den gode brukeropplevelsen.

 

FairPhone

Fairphone tilbyr en helt konkret mulighet for forbrukere å bidra til å positivt endre produksjonssystemer for teknologi. Det er mye mer enn en telefon. Det er starten på det som forhåpentligvis vil bli en bevegelse for en samfunnsomveltning hvor rettferdighet, åpenhet, kvalitet og hensyn til mennesker og miljø vil være styrende for produksjonsprosessene. For forbrukerne gir det trygghet og god samvittighet å vite nøyaktig hvor pengene går, hva som er verdigrunnlaget til produsentene, og hvordan man gjennom å gjøre noe så lite som å kjøpe en telefon, kan bidra til noe stort. Jeg tror at framtidens bærekraftige samfunn er avhengig av at forbrukere har muligheten til å gjøre og informerte gode valg, og at de motiveres av å kunne handle med god samvittighet.

Samtidig syns jeg ikke det skal være slik at ansvaret for vår felles klode ene og alene skal lempes over på forbrukerne. Men i dette tilfellet er det jo ikke helt slik heller. Fairphone ble til fordi en gjeng med idealistiske sosiale entreprenenører hadde lyst til å starte et telefonselskap som gjorde en forskjell. Sånn sett er Fairphone et eksemplarisk eksempel på hvordan vi vil at næringslivet og bedrifter skal oppføre seg. Uten ambisiøse og samvittighetsfulle gründere er det heller ikke mange muligheter for forbrukere å ta de gode valgene. MEN i tillegg til bevisste forbrukere og bevisst næringsliv trengs det også bevisst politikk. Det trengs endring i de store strukturene som fremdeles tillater produksjon av varer som ikke er bærekraftig. Det er derfor det er så viktig at vi også har politikere som tør å bryte inn i markedet for å innføre gode tiltak på strukturnivå for å tilrettelegge for bærekraftige, rettferdige og åpne produksjonssystemer. Man kan ikke vente på at endringene skal komme av seg selv. Sagt som en god sosiolog: Individ og struktur henger sammen.

MAri Joint

Så, er fairphonen helt fantastisk på alle vis? Tja. Jeg er ganske sikker på at den ikke har verdens beste telefonkamera. Av og til legger den på når jeg er midt i en samtale, og jeg har enda ikke helt funnet ut hvorfor. I tillegg har den en rar greie med å ikke klare å åpne MMS-er, i den grad folk enda bruker denne formen for kommunikasjon. Et par andre småting dukket opp i starten, men var ganske enkelt å endre på når man skjønte hvordan innstillingene fungerte, og resten har som regel et enkelt Google-søk klart å gi svaret på.

Siden den første versjon, hvor min telefon kom fra, ble det i sommer laget en ny og oppgradert batch. Jeg tror Fairphone har klart å kvitte seg med en del av “barnesykdommene” som var med på den første utgaven. For min del gjør det egentlig ikke så mye. En telefon med litt personlighet passer meg fint, og når man skal være med på å bidra til starten av noe helt nytt, er det ikke rart at ikke alt er helt plettfritt i begynnelsen. Men det er risikoen man tar når man vil skape endring. Og jeg har tålmodighet.

 

Mari Gjengedal er 26 år gammel, kommer fra Askøy utenfor Bergen, studerer master i samfunnsgeografi og er leder av miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire. Mari brenner for bærekraftig landbruk, rettferdighet, idealisme, økologisk økonomi og alt som er grønt. Hun er opptatt av at alle kan gjøre en liten forskjell i den store sammenhengen. Fritiden bruker hun på å lese, strikke, spille musikk og brygge øl. 

Les Mari sin blogg om Fair Phone: http://marigjengedal.wordpress.com/2014/02/01/smartphone-fairphone/

 

 

7 thoughts on “Fairphone – 10 måneder etter

  1. Supert å lese en 10-md-senere anmeldelse! Det er jo gjerne slik at man er litt mer positiv til den blanke nye dingsen sin den første tiden, og ikke oppdager problemene før etter en stund. Jeg følger spent med videre på hva som skjer, og synes dette er et utrolig bra konsept! Håper andre teknologiprodusenter følger etter!

  2. Jeg har funnet ut min fairphone legger på under en telefonsamtale fordi jeg kommer borti den store legg-på-knappen med kinnet. Ellers er jeg storfornøyd med min! Bortsett fra at den er litt vel glatt og kan gli fort ut av handa, så den har tålt noen støt for å si d sånn, men det er jo bra :)

  3. Jeg fikk min Fairphone i andreutgivelsen i sommer, og det eneste jeg har å utsette er, som du sier, kamerakvaliteten, men også at jeg ikke har mulighet til å ha Skype-samtaler! Appen bare skrur seg av hver gang jeg prøver å godta en samtale eller om personen jeg ringer tar samtalen. Sett bort i fra det så er jeg kjempefornøyd!

  4. Gode innlegg om fairphonen, spesielt dette oppfølgingsinnlegget. Og takk til alle som kommenterer og også deler erfaringer, positive som negative. Det blir fairphone her i huset når Samsungen takker for seg. :)

  5. Min nåværende mobil spiller på siste vers, og vurderer å kjøpe en rettferdig telefon. Men blir litt skeptisk når jeg hører om skype-problemer ol, for er avhengig av denne og andre app’er som viber og Whats app i min utenlandslandstilværelse. Er dette også et spørsmål om innstillinger eller barnesykdommer som er enkle å omgå med den siste versjonen? Og hvor lang er ventetida for tida? Oppklaringer er velkomne!

  6. Det er riktig nok et gammelt innlegg dette her, men jeg svarer like vel: Jeg skal på en lengre fjelltur i sommer, der jeg vil legge jevnlige innlegg på min blogg fra telefonen. Foreløpig, så har dette blitt en Cat-telefon, men det er fordi jeg ikke rekker å motta en Fairphone før turen starter. Jeg er veldig opptatt av miljøet, og i denne forbindelse – den planlagte foreldelse som telefonleverandørene praktiserer. Eksempelvis “Swap”, som er bruk og kast-samfunnet satt i system.

    Jeg synes du tar opp et høyaktuelt tema, og at flere burde gjøre det samme.

    Jon Arne.

Leave a Reply