Gjør det sjøl: Lys i Norgesglasset

norgesglass, bivoks, lys, DIY, høst, gresskar, pynt,  gjenbruk, reuse, grønne jenter,

Du trenger ikke være rakettforsker for å lage lys av bivoks i et Norgesglass. Som regel trenger du aldri være rakettforsker. Flaks. Du trenger bare en god idé. Om målet ditt er å gjøre høstmørket litt mindre mørkt da. En idé – Norgesglass og bivoks. Værsågod.

Du trenger:
– Norgesglass (eller liknende)
– Bivoks
– Veker
– Pyntebånd

img_4378red2

Prisen på Norgesglass i bruktbutikker har blitt ganske høy. Kanskje fordi de gikk ut av produksjon på syttitallet, og retro er inn. Kanskje fordi de fremdeles egner seg utmerket til lagring av mat. Kanskje fordi Moods of Norway har gjort det sabla kult med Norgesglasslamper. Det er i og for seg vel og bra. Gjenbruk – tommelopp.

For meg er det dog ikke noe mål å utelukkende bruke Norgesglass når andre beholdere som likner, koster halvparten så mye. Mitt tips: Om du finner Norgesglass i kjelleren til bestemor, bruk dem. Hvis ikke, kjøp noen som likner på bruktbutikk. Jeg brukte et sildeglass og glass til godteri. Ikke kjøp splitter nye look-alike-Norgesglass, a dere. Da er poenget litt borte.

Bivokslys er et fint alternativ til stearinlys. Stearinlys blir i dag er ofte fremstilt fra palmeolje eller parafin. Miljømerking anslår at utslipp ved brenning av parafinlys i Sverige tilsvarer utslippet fra 15 000 biler. Bivoks er en fornybar ressurs og uten miljøgifter. Mer om stearinlys og miljø her.
På hobbybutikker (f.eks Panduro) får du kjøpt bivoks som pellets eller plater. Pass på at bivoksen ikke inneholder parafin. På hobbybutikker får du også kjøpt veker.

Sånn gjør du:
Riv opp bivoksen i biter. La den smelte i vannbad på komfyren – for eksempel i et litermål. Du trenger mer bivoks enn du tror.
img_4403red
Sett vekene fast i bunnen av glasset. Jeg smelta litt voks i bunnen og satte vekene på plass. Så plasserte jeg vekene mellom to pinner (f.eks spisepinner) for å holde dem støtt mens de størkner.
Hell voksen fra vannbadet oppi glassene. La størkne. Snurr noen blondebånd rundt. Hvis du vil. Dropp det hvis ikke.

img_4420red

Bivoks kan være litt vrient å vaske bort. Det er lurt å ha en avis under glassene mens du heller. Beholderen som du brukte til vannbad (e.g. litermålet) kan vaskes i kokende vann, gjerne det du kokte opp under vannbadet. Med litt tålmodighet og vaskemiddel forsvinner bivoksen.

Tenn på. Kos deg med te og en god bok.
Når lysene er brent ned. Bruk de samme glassene – gjenta øvelsen beskrevet over.

img_4443redIMG_4459red

7 thoughts on “Gjør det sjøl: Lys i Norgesglasset

  1. Supergod ide! Jeg har to spørsmål. 1. Lukter lyset noe? Jeg forestiller meg honninglukt, men det er kanskje nøytralt? 2. Hvor mye koster det å kjøpe voks nok til å lage lysa?

  2. Ja, det dufter litt av bivoks. På hobbybutikker er bivoks ganske dyrt. Jeg brukte vel 100 kr på de tre lysene jeg lagde, og jeg skulle ønske jeg hadde mer. Det er mulig at det blir billigere om du kjøper det hos bigårder, f.eks Honningcentralen.
    Et alternativ kan også være å smelte om gamle stearinlysstumper.

  3. Tusen takk for svar, Malin! 30-40 kr i totalt per lys er jo ikke så verst sammenlignet med å kjøpe “bortelagde” lys i glass. Men, det finnes sikkert billigere steder å få tak i voks enn på hobbybutikk. Jeg skal sjekke med en jeg kjenner som er medeier i en bikube. Vi kommer nok til å lage lys i gamle syltetøyglass på årets juleverksted!

  4. Jeg sendte e-post og fikk svar fra Honningcentralen på Kløfta! De kan sende bivoks til meg i postoppkrav. Det koster 95 kr per kilo for bivoks fra dem, og posten tar 230 kr for postoppkrav.0-10kg. Så for total kilopris lønner det seg å kjøpe flest mulig kilo samtidig. Jeg skal sjekke med venner om noen vil ha en kilo! http://www.honning.no/ Jeg har lyst til å lage lys og Burts Bees leppepomadekopi (oppskrift her: http://www.collective-evolution.com/2014/08/07/50-things-you-should-stop-buying-start-making/)

Leave a Reply