Månedens grønne gutt – oktober

GRØNNGUTTOKT

For rundt ett år siden stormet det rundt det norske Forsvaret. «The Norwegian Military Is Fighting Climate Change With ‘Meatless Mondays’ – Reducing global warming, one soy taco at a time» var overskriften i The Atlantic. Det var mye grunnet denne mannen – månedens grønne gutt er orlogskaptein i det norske Forsvaret Pål H. Stenberg.

Jeg sitter og venter spent på mannen som skal overbevise overbevise alle 19 åringer i Forsvaret om at kjøttfri mandag er en god idé.

Plutselig vandrer det inn en mann i kaféen på Lysaker Brygge. Han er rak i ryggen og i full marineuniform. Den hvite hatten er til og med på. Jeg blir litt forfjamset. Det er jo tross alt ikke så ofte jeg omgås menn i uniform. Han smiler og hilser: «Mer kaffe?». Jeg har ventet litt, trafikken er håpløs fredag ettermiddag, men som veloppdratt mann av Forsvaret har han med seg gave som plaster på såret. Økologisk sjokolade som beklagelse for forsinkelsen. Han er tilgitt.

ventegave2

Pål har tatt utdanningen i Forsvaret, han har Befalskolen for Marinen og har tatt master i ernæring etter dette. I tillegg var han Continentalkokk før han kom inn i Forsvaret. I dag er han fagansvarlig på matområdet i Forsvaret. Eller fagansvarlig for forpleining som det også heter. Det handler med andre ord mye om rasjoner og ernæring. Hvordan fø soldater både ute og hjemme. Nå er han på vei til kick-off for det nederlandske Forsvaret som vil satse på kjøttfri mandag. Pål skal innlede. Jeg er veldig nysgjerrig.

Hvordan havnet du her? Hvorfor vil Forsvaret innføre kjøttfri mandag?

– Altså, jeg vil vel si at det er to sider av denne saken her. Det ene er at vi innimellom, gjennom dette med satsningen på 15 prosent økologisk som vi har jobbet med i flere år, vanker i slike bærekraftige matforaer. Der har vi fått en del albuer, der folk sier «Skal ikke dere begynne med kjøttfri mandag da?». Det har vi blitt spurt om flere ganger, der jeg høflig har svart at vi først og fremst må konsentrere oss om å nå målsettingen på økologisk. Den andre siden av saken er jo at redusert kjøttforbruk allerede var et av delmålene for økologisk satsningen. Så det var på en måte allerede innlemmet i målene våre. Etter hvert som man lærer mer om det, så vil man jo også gjøre noe med det.

Ja, og nå er du virkelig engasjert?

– Hehe, ja, det er jeg. Noen ser meg kanskje som en sånn halvfanatisk kar som skulle funnet på noe annet enn å gå i uniform. Det kan jo kanskje virke for noen som om man får for mye fokus på dette og mister fokus på hva som egentlig er kjernen i jobben. Men jeg mener at fra både helse- og miljøbegrunnelser, så er kjøttreduksjon viktig. Vi er en offentlig aktør, som skal ta politiske føringer og anbefalinger til oss. Det betyr at vi skal og bør være eksemplets makt, der miljø og helse så til de grader er påvirket av våre innkjøp. I tillegg er det jo også slik at landet vårt ikke er særlig selvforsynt med mat. Et annet forbruksmønster innen mat kan bidra til økt matvaresikkerhet på sikt, noe Forsvaret og samfunnet for øvrig er tjent med

Jeg kan jo se for meg at man møter på noen motforestillinger også. Menn og kjøtt liksom. Det er som en utdatert klisjé.

– Det handler jo om framsnakking. «Hey, er du helt ute eller? Har du ikke hørt at dette er topp tre trender i verden?»  Vegetar er trendy og det er veldig viktig. Det redder et par planeter og det har gode fordeler for deg selv også. Men man må få soldatene til å godta dette, altså 19 år gamle gutter som er mest opptatt av kjøtt. Det viktigste er kanskje ikke at det er vegetar på en mandag, det viktigste er jo at man reduserer kjøttforbruket. Så om man velger å kompensere halvparten av kjøttet i pasta bolognese med soya-erstattning eller om man lager moussaka med litt mindre kjøtt, så er det egentlig det samme.

Ja, men er de lydhøre da?

– Nei. Eller altså, hadde alle vært det, så hadde det jo vært innført. Man møter alltid på utfordringer. Noen er skeptiske, andre er mer åpne. Forsvaret gjenspeiler jo i stor grad befolkningen. Jeg kan ikke klone mitt og mine kollegaers engasjement. Engasjementet er tuftet på kunnskap. Hadde alle visst det jeg vet om dette temaet (og om alle hadde sett det jeg har sett), hadde det sikkert vært litt lettere å få gjennomført. Det handler om å formidle kunnskap også. Det er blant annet mitt ansvar.

Så hva er ditt tips hvis man vil forstå viktigheten av å kutte ned på kjøttet og tenke mer bærekraftig i matveien?

– Les flere bøker om det, se flere filmer. Alle burde jo se «Food Inc». «Den hemmelige kokken» av Mats-Eric Nilsson er kjempefin, den er sånn grunnleggende lesning. Eller den nye boka til Niels Christian Geelmuyden «Sannheten på bordet». Michael Pollan er jo en guru, viktig å lese noe av han. Og Tim Lang, han er sentral i spørsmål som omfatter bærekraft og matsikkerhet. Ja, som du skjønner er listen lang.

Pål ser ut til å ha lest seg opp på det meste av litteratur som dreier seg rundt temaet. Noen av disse bøkene får maten til å vrenge seg i magen på meg ihvertfall. Men hva med Pål, hva har han lært som har gjort en forskjell?

– Forskjellen for meg er at jeg nå heller prioriterer å kjøpe lokale råvarer, og kjøtt der jeg vet at dyra har hatt et litt bedre liv. Før skulle liksom maten være fra verdens ende, så eksotisk som overhodet mulig. Nå er det motsatt. Man må også tenke mer helhetelig om jordbruk. Kutte ut monokultur. Da er man ikke så sårbar heller.

Pål høres overbevist ut. Og det er egentlig jeg også. Og det som er så bra er at Forsvaret faktisk tar sitt samfunnsansvar på alvor. Og dét monner. Forsvaret serverer 35.000 måltider hver dag. Mandager uten kjøtt betyr en reduksjon på rundt 150 tonn kjøtt. Det er en del dyr og en del utslipp spart hver uke.

Jeg er rett og slett fryktelig stolt av at vi har et forsvar som tør å satse, der det er rom for ildsjeler som driver satsningen framover. Det er jo ekstra kult at Forsvaret er selve epitomien på macho. De går foran og viser at grønt er macho. Det digger vi i Grønne Jenter. Så all heder å ære til Pål H. Stenberg og alle hans kollegaer som setter mat og bærekraft på agendaen i Forsvaret. Det er et eksempel til etterfølgelse. Til slutt, som kokk og ernæringsekspert: Hva er det ultimate måltidet?

– Jeg synes det er viktig å spise etter sesong og har blitt mer opptatt av å lage mer sammenkokte retter. Det bruke mindre energi vs. det å ha fire gryter på komfyren – og det smaker mye bedre. Hønsefrikassé er og blir godt! I tillegg så slipper vi å bidra til at verpehøna, som har levert varene, skal  bli destruert i stedet for å bli spist. Fiskesorter vi har nok av; for eksempel sild, sei og barentshavtorsk, er jo gode eksempler på super mat fra eget farvann. Utover det, så er jeg blitt veldig glad i Fedons linsesuppe, gjerne med ekstra tomat og hvitløk.

Og mens vi er på vei ut av caféen får jeg servert desserttipset:

– Ellers har iskremmaskinen min gått fløyten, så det er ergelige greier. Jeg er fryktelig glad i iskrem. Jeg hadde en 16 kilo tung iskremmaskin, som jeg kjøpte til meg selv i 30 års gave. Min første iskremmaskin kjøpte jeg når jeg var 20 år, tror jeg. Kjærligheten til iskrem stammer nok fra tiden da fregatten jeg tilhørte seilte i Adriaterhavet under konflikten på Balkan på 90-tallet. Da «hvilte» vi oss i italienske havner. Så det ble mye gelato. Spesialiteten er iskrem med brent hasselnøtt, nougat tilsmakt litt Laphroaig singel malt whisky. Det blir ikke bedre enn det. Den er vel i alle fall kjøttfri, og kan spises hver dag.

Jeg er overbevist. Vi avslutter hele med en storartet fotoseanse på bryggen. Pål står og skuer mot havet – ut mot verden – ut mot framtiden. En framtid der alle praktiserer kjøttfri mandag.

Nå gjenstår det bare å se hva Pål klarer å få til i Forsvaret. Vi krysser alle fingre og ønsker lykke til.

stenberg

One thought on “Månedens grønne gutt – oktober

Leave a Reply