Grønne Jenter tester: Kosmetikk – Ansiktsprodukter


økologisk sminke, make up, eco, miljøvennlig sminke, kosmetikk, ecocert, green spirit,Vi i Grønne Jenter har brukt sommeren på å teste kosmetikk. Nå kommer turen til ansiktsprodukter. Hvorfor er det slik at kosmetikken ikke kan være 100 prosent økologisk?

Grønne Jenter har fått sponset masse kosmetikk av Green Spirit og Marina Miracle. Plutselig følte vi oss som ordentlige rosabloggere. Tidligere har vi testet øyesminke, og skrevet om hva man skal se etter i miljøvennlig kosmetikk.

Naturlige ingredienser
Sminken som vi har testet har 99 prosent naturlige ingredienser. Hva betyr det egentlig at noe er naturlig? Aluminium f.eks er jo et grunnstoff, og da også naturlig, men det betyr jo ikke at vi vil ha det i kroppen vår likevel.

Fotor110323163
Økologiske ingredienser
Sminken har også ulik prosentandel økologiske ingredienser. Mascaraen vi testet forrige gang var fremstilt av 54 prosent økologiske ingredienser, mens øyenskyggen kun hadde ti prosent. Hvorfor kan ikke alle ingrediensene være økologiske? Vi spurte Green Spirit om både naturlige og økologiske ingredienser.

Svar fra Green Spirit:
99% naturlige ingredienser betyr at mesteparten kommer fra naturlig kilder. Noen produkter har en liten andel som ikke er naturlig på grunn av at de må konserveres og naturlig konservering ikke er tilstrekkelig, men dette er fra en godkjent liste som Ecocert (økologisk sertifiserings organ) har godkjent. Det kan aldri være phenoxyethanol eller parabener i økologisk sertifisert kosmetikk. Det finnes naturlige stoffer som ikke er bra for oss og dette benyttes selvsagt ikke i kosmetikk.

Minimumskravet til Ecocert er 99% naturlige ingredienser og 10 % økologiske ingredienser. Det er ulik prosentandel økologiske ingredienser fordi det som er naturlig ikke alltid er å få tak i i økologisk form. F.eks naturlige mineraler fra jorden kan bare være naturlig og ikke økologisk dyrket.  Vann er også et eksempel på en ingrediens som bare kan være naturlig og ikke økologisk dyrket.

Fotor1103225046

Marina Miracle er en liten produsent av kosmetikk fra Norge. Gründer av Marina Miracle, Marina Elisabeth Engervik, forteller på nettsidene at hun selv var utsatt for de ubehagelige bivirkningene som fremkalles av skadelige kjemikalier i hudpleie. Selv har hun atopisk eksem og slet mye med irritert hud og akne.
“Løsningen fant jeg i naturen og huden min ble frisk. Over tid perfeksjonerte jeg formelen og delte blandingen med venner og familie. De gode nyhetene spredte seg raskt og folk begynte å etterspørre ’’mirakeloljen’’, derfor heter vi i dag ’’Marina Miracle’’.”

Produktene har alle 100% naturlige ingredienser. Hvert produkt har ulik prosentandel sertifiserte økologiske ingredienser, men ingen av produktene er i seg selv sertifiserte. Engervik forklarer dette med at det er en stor og kostbar prosess, men sertifisering er noe de vil prioritere når de har kapitalen klar. Alle produktene inneholder nøye utvalgte ingredienser fra leverandører som de stoler på. De kjøper det de kan fra Norge og Sverige slik at det er kortreiste ingredienser. De tester produktene kun på venner og familie, og de står oppført på dyrevernets grønne lister over kosmetikk. Grønne Jenter har derfor valgt å teste dem.

Nattserum – Argan Nattserum (Marina Miracle)
Pris: 495,-
Et 100% naturlig og 26% sertifisert økologisk nattserum med aprikos, nattlys og AHA fruktsyre som eksfolierer, gir fuktighet og strammer opp huden. Formulert helt uten parabener, parfyme og andre syntetiske tilsetningsstoffer.
night serum
Hva mener de grønne jentene?
Vi syns den har en god lukt, og er ålreit til sitt bruk. Vi skulle ønske den hadde enda litt mer fuktighet. Dråpeteller er lurt for å unngå å ta mer enn nødvendig. Den er litt for dyr for vår lommebok, men har forståelse for at produksjon i små kvanta gjør den mer kostbar. Grønne Jenter lurer litt på hvordan man klarer å konservere produkter som er 100 prosent naturlig.

Ansiktsolje – Herbal Face Oil (Marina Miracle)
Pris: 325,-
100% naturlig og 25% sertifisert økologisk, formulert med rene oljer, urter, antioksidanter og vitaminer. Formulert helt uten parabener, parfyme og andre syntetiske tilsetningsstoffer.
herbal face oil

Hva mener de grønne jentene?
Siri i Grønne Jenter kaller denne for “Ansiktsolje, inkludert vekkerklokke”. Dette fordi den har en oppkvikkende effekt, og Siri synes absolutt at dette er en god måte å våkne på. Den er frisk og lukter digg. Siri syns den minner litt om tea tree, men hun mener dog den er litt i overkant oljete. Dessverre knuste den i sminkevesken hennes, hvilket kan skje med glassbeholdere. Vi mener likevel at glass er et bedre alternativ enn plast. I det store og det hele er Grønne Jenter fornøyd med dette produktet.
Malín i Grønne Jenter er allergiker, og reagerte dessverre på dette produktet.

Terre d’Oc Organic BB Cream
Pris: 269,-
99% av de totale ingrediensene er av naturlig opprinnelse. 21% av de totale ingrediensene er fra økologisk landbruk. Uten mineraloljer, parabener, syntetisk parfyme- og fargestoffer. Ikke testet på dyr.

bbcream
Hva mener de grønne jentene?
BB-cream er som regel ikke like dekkende som vanlig foundation og skal gi en mer naturlig look. Vi mener likevel at denne er litt for lite dekkende, og derfor passer best i kombinasjon med pudder-foundation fra Terre d’Oc (beskrevet under). Vi syns også den er litt i overkant oljete. For dem som foretrekker nøytral sminke med ekstra fuktighet, passer denne bra.

Terre d’Oc Mineral Powder Foundation m/ Kabuki
Pris: 249,- (finnes også i refill)
99% av de totale ingrediensene er av naturlig opprinnelse. 20% av de totale ingrediensene er fra økologisk landbruk. Uten mineraloljer, parabener, syntetisk parfyme- og fargestoffer. Ikke testet på dyr. Beholderen er laget av PLA, et biologisk nedbrytbart materiale med maisstivelse, og kan derfor kastes i komposten.

pudderfoundation

Hva mener de grønne jentene?
Grønne Jenter er fornøyde med dette produktet. Det fungerer også godt i kombinasjon med andre produkter. Vi syns det er spennende at emballasjen er noe annet enn herdet plast, altså PLA som kan komposteres.

Terre d’Oc Teracotta Bronzing Powder
Pris: 249,-
99% av de totale ingrediensene er av naturlig opprinnelse. 20% av de totale ingrediensene er fra økologisk landbruk. Uten mineraloljer, parabener, syntetisk parfyme- og fargestoffer. Ikke testet på dyr.
solpudder

Hva syns de grønne jentene?
Dette er også et av våre favorittprodukter. Solpudder brukes ulikt fra person til person; noen bruker det i hele ansiktet og på hals/bryst, mens andre bruker det mer som rouge. For Malín har dette blitt et fast produkt i sminkepungen for å forsterke kinnbenkonturene. Om du har litt tørr hud fra før av, vil dette produktet dessverre kunne virke litt kakete.

Terre d’Oc Blush
Pris: 179,-
99% av de totale ingrediensene er av naturlig opprinnelse. 18% av de totale ingrediensene er fra økologisk landbruk. Uten mineraloljer, parabener, syntetisk parfyme- og fargestoffer. Ikke testet på dyr.
rouge

Hva mener de grønne jentene?
I likhet med solpudderet som er omtalt over, er også rougen et av våre favorittprodukt. Det har i tillegg mange av de samme egenskapene som solpudderet. Det gir en frisk farge, men også denne kan bli kakete på huden om huden er tørr eller dehydrert.

Vi avslutter med godbiten. Produktet alle likte, som alle falt for – body butter!
Terre d’Oc har ulike varianter. Vi har testet fiken, shea og argan.
body butter
Pris: 99,-
De ulike typene har ulik prosentandel økologiske ingredienser.
Shea: 100% av de totale ingrediensene er av naturlig opprinnelse. 98,5% av de totale ingrediensene er fra økologisk landbruk. 98,5% av de totale ingrediensene er fair trade sertifisert.
Argan: 100% av de totale ingrediensene er av naturlig opprinnelse. 43% av de totale ingrediensene er fra økologisk landbruk.
Fiken: 100% av de totale ingrediensene er av naturlig opprinnelse. 43% av de totale ingrediensene er fra økologisk landbruk.

Hva mener de grønne jentene?
Vi har vel allerede avslørt oss. Vi er like begeistret alle sammen. Smøret smelter inn i huden og gjør den myk. Alle sammen lukter veldig godt. Noen av oss har i hovedsak brukt den som en slags parfyme på håndledd. (Arganproduktet dufter appelsin.) De fleste har brukt smøret som en fuktighetskrem til hele kroppen, mens ei av oss har brukt den som fotkrem. I tillegg har disse produktene et veldig fint og feminint design.

 

12 thoughts on “Grønne Jenter tester: Kosmetikk – Ansiktsprodukter

 1. På kosmetikkfronten syns jeg det er nærmest uendelig mye bra å prøve, men visse produkter er vanskelige. For meg var det å finne alternativ deodorant uten aluminium en skikkelig hodepine, fordi hvis den ikke funker er det ganske sjenerende. Men jeg er ganske fornøyd med de flytende versjonene av krystalldeodorant (Sante, Urtekram etc). Krystallen kan bli litt skarp på huden, så den flytende er bedre syns jeg. Men den blir oppbrukt ganske fort, i motsetning til den faste krystallen.

 2. Takk for tips, Thea. Jeg tester nå en økologisk deo laget av kokosolje og natrium, men den funker egentlig ganske dårlig. Og jeg kunne liksågodt laget den selv. Skal teste ut krystalldeo.

 3. Veldig fornøyd med Crystal Deodorant av Sante.

  Kas butikker selger den Body Butteren dokker skriver om sist (kanskje en som er i Bergen :) )?!

 4. Jeg har brukt krystalldeo i mange år, og i starten var jeg veldig nervøs. Men kroppen venner seg til denne “deodoranten”, og selv om jeg nå er i overgangsalderen og svetter en del, så holder det. Man svetter, men lukter ikke. Og det er greit :-)

 5. Jeg bruker bodylotion lavendel & eukalyptus fra kremmerhuset. Den er fri for parabener, inneholder ingen fargestoffer og ingen kunstig aroma. Funker veldig godt til tørr hud så jeg anbefaler absolutt den :)

 6. Heisann. Vil bare si at dere er veldig flinke pleier ofte å lese deres hjemside, å finner alltid noe intressant. Jeg lurer på om dere har hørt om: herbivores produktene de selges på gathering objeckts på frogner. Det jeg lurer på er de naturlige? å parabenfrie?

  1. Hei Uzma.

   Takk for en veldig hyggelig kommentar. :)

   Jeg kjenner ikke til produktene til Herbivores, men etter en rask gjennomgang av ingredienslistene deres ser det ut som ganske greie produkter. I følge dem selv er produktene produsert av naturlige ingredienser, uten parabener, SLS, mineraloljer eller petroleum. De er heller ikke testet på dyr.
   Les mer her: https://www.herbivorebotanicals.com/pages/about-us

   Slik jeg oppfatter det, er de ikke sertifiserte – men vi vet at sertifisering ofte er en dyr prosess og kan være vanskelig for små bedrifter å få til.

   Jeg tror du trygt kan bruke disse produktene, men jeg kan ikke garantere at de ikke er allergifremkallende. Det er jo ofte de naturlige tingene vi er allergisk mot.

   Vil også bemerke at produkter som dette ofte (ikke alltid) har en lavere holdbarhet enn dem som inneholder parabener, da parabener er et stoff som konserverer kosmetikkprodukter.

   Ettersom jeg ikke har prøvd dem selv eller kjenner dem, kan jeg verken anbefale eller fraråde å bruke dem. Du må nesten prøve deg frem selv :)

   Ha en god søndag videre!

   Mvh
   Malin Jacob
   Grønne Jenter

 7. Takk for innlegget! Body Butter fra Terre d’Oc står herved på ønskelisten :-)

  Life helsekostbutikk har begynt å ta inn et merke som heter Pacifica. Fra hva jeg kan finne ut av virker dette som et bra og trygt merke, er dere enig i dette? Det er virkelig en jungel å finne ut av alt og jeg er litt nybegynner enda..

  Og så lurer jeg på noe ang. Lush, ser at dere har skrevet i en kommentar at dette ikke er et miljøvennlig merke, kan dere utdype hva de gjør galt?

 8. Hei Cecilie.

  Takk for kommentar.

  Vi har ikke testet Pacifica, så her kan vi dessverre ikke uttale oss om.

  Heldigvis har det kommet mange flere produkter på markedet etter at dette blogginnlegget ble publisert i 2014.
  Selv foretrekker jeg produkter som er Svanemerket. På nettsidene deres kan man finne en god oversikt over Svanemerkede produkter. Fremtiden i Våre Hender er også flinke til å lage lister over gode produkter, som for eksempel solkremer o.l.

  Min personlige favoritt er produktene fra Rudolph Care. De er ganske dyre, men milde, gode og Svanemerket.

  LUSH har også kommet en god vei siden dette innlegget ble skrevet, men LUSH har fremdeles blant annet SLS i sine produkter. Noe vi ville styrt unna. På mange måter kan LUSH brukes som miljøvennlige alternativer, da de i større grad tilbyr produkter uten emballasje.

  Som du selv skriver, så er dette en jungel å komme gjennom. Kosmetikk er spesielt utfordrende. Du må nesten selv velge hva som er viktigst for deg, men det beste tipset er å se etter Svanemerket når du handler.

  Her finner du mine 10 tips til miljøvennlig kosmetikk:
  https://gronnejenter.no/2015/10/24/10-tips-til-miljovennlig-kosmetikk/

  Mvh
  Malin Jacob
  Grønne Jenter

Leave a Reply