Økologisk og kortreist høstmiddag

Vertene og kokkene

Marte og Krister brettet opp armene og hev seg over posene med sesongens råvarer fra Kooperativet. De skulle lage et høstpreget økomåltid til noen av de grønne jentene. Og gjett om det ble godt! Heldigvis deler de noen av de enkle hemmelighetene her.

Det gjelder å kose seg litt ekstra, nå når novembermørket og høstkulda setter inn. Tidligere har Marte blogget om oppskrift på Kål- og pølsebonanza à la Krister. I tillegg til et assortiment stekte økologiske pølser fra Solli gård i Vestfold, lagde vi ikveld grønnkålchips, råkostsalat, potet- og gulrotstappe og karamellisert løk.

Grønnkålchips

Det var masse digg grønnkål i Kooperativet-posen, og det passet derfor perfekt å lage en hel haug med grønnkålchips! Dette er første gangen Marte prøvde seg på grønnkålchips, og det var overraskende enkelt! Skyll grønnkålen, riv av bladene til de blir passelig størrelse (som store potetgullflak) og legg de i en stor bolle. Tilsett godt med olje (Marte brukte solsikkeolje) og dryss over havsalt. Oljen og saltet knas godt inn i kålen. Fordel kålen utover på et stekebrett med bakepapir på. Stek midt i ovnen på 180 grader i cirka 15 minutter. Følg nøye med; når de begynner å bli litt brente på tuppene er de nemlig ferdige! Hvis du vil ha de ekstra crispy (og det ville vi), kan du skru ovntemperaturen ned til 100 grader, og la de stå fem minutter ekstra. Vips, verdens diggeste chips er ferdige!

PS: Veldig avhengighetsskapende. Andrea kom litt sent til middagen, og da var nesten all chipsen på mistenkelig vis forsvunnet. Se bevis på bildet under:

DSCN0812
Det var dessverre ikke mye igjen av grønnkålchipsen da Andrea kom…

Potet- og gulrotstappe

Skrell poteter og gulrøtter, og kok til de er gode og møre. Hell av det kokende vannet, og la grønnsakene dampe av i 5 min. Tilsett fløte, melk, rømme eller crème fraîche (alt etter som hva du foretrekker). Pluss en dæsj med smør. Jo mer smør, jo bedre smak (til et visst punkt). Mos potetene med en potetmoser (de av metall funker best og er mest solide). Smak til med salt og pepper. Hvis stappen virker tørr, er det bare å justere med melk eller fløte.

De fleste rotgrønnsaker egner seg godt til stappe, bare fantasien setter grenser for variasjonene!

IMG_1608
Råkostsalat med knutekål, gulrot og eple i lange baner!

Råkostsalat

Skrell og rasp knutekål, gulrot og eple. Tilsett eplecidereddik og salt, og kna godt inn. Ferdig på én, to, tre!

Pølser
Økologiske pølser i mange varianter fra Solli gård i Vestfold

Pølsefest

De økologiske pølsene vi fikk i posen var ostepølser, tysk kjøttpølse, bratwurst, skinkegrill, merkez og krakauer. Gøy å prøve forskjellige sorter! Pølser er også en bra måte å spise kjøtt på, fordi store deler av dyret kan bruker i produksjonen.

Lag tre-fire snitt på hver side av pølsene . Stek i ovnen på 220 grader, og snu de etter ti minutter når de har blitt fine og gyldne på den ene siden. Etter nye ti minutter bør de være klare til servering. PS: Hvis du bruker rå pølser, trenger disse noe mer tid.

IMG_1611

Vakre, karamelliserte løk

Få ting er så vakkert,velsmakende og enkelt som karamellisert løk!

Vi skrelte fire store løk. Pass på å ikke skjære ut roten på løkene når du skreller dem. Del de i to i bredden (ikke der hvor rota er). Sett stekepannen på høy varme. Når panna har blitt skikkelig varm, tilsetter du rikelig med stekeolje. Deretter legger du løkene med kuttsiden ned. La steke til de har blitt mørkt karamelliserte, det vil si til de har fått mørke flekker på undersiden. Snu de sånn at de blir karamellisterte på begge sider. Tilt panna litt slik at du får samlet opp mesteparten av oljen med en klype med tørkepapir. Hell deretter på vann eller kraft, la det koke inn i 5-10 minutter til løkene er fine og møre. Man kan også sette hele panna inn i ovnen; da trenger man ikke tilsette så mye vann.

Supermat

Epler på sukkerlake med vanliljestang

Kok opp vann, sukker og en vaniljestang som du snitter opp den ene siden på (da får man mest smak ut). Bruk like mye vann som sukker. La småkoke i minst to timer, og ta deretter ut vaniljestangen. Denne brukte vaniljestangen har fremdeles mye smak i seg, og kan for eksempel brukes til å lage ditt eget vaniljesukker ved å legge oppi en boks med vanlig sukker.

Steriliser deretter et Norgesglass (sørg for at det er rent, og hell kokende vann over). Skjær opp epler i båter, putt de oppi glasset, og hell den kokende sukkerlaken over. Vent med å skru på lokket til laken har kjølnet litt (ellers risikerer du at glasset sprekker). Voilà! Fiks ferdig digge eplebåter som for eksempel går godt til både vaniljeis og lefser. Nam!

God dessert
Johanne og Siri smiler bredt, det er nemlig desserttid! På menyen stod epler fra Olav Jønsi på Notodden lagt på sukkerlage med vanlijestang, lefser som Johanne hadde kjøpt på Bondens marked og vaniljeis.

Jentene og Krister spiste høstmat til magene bulet. Det smaker godt med gode råvarer – og tenk at man kan lage en smakfull dessert av bare epler og vaniljestang…

Takk til bøndene og Kooperativet for nok en deilig middag!

One thought on “Økologisk og kortreist høstmiddag

Leave a Reply