Spikersuppe – skruesuppe – spikerlapskaus – spikergraut

spikersuppe med spiker to riktig farge

Spikersuppe.  Den skulle ikke hett det, vet du. Den skulle hett skruesuppe. For jeg er screwed.

Soundtrack: Suppe – Hopalong Knut

De siste ukene har det bugnet av deilige oppskrifter på Grønne Jenter sine sider. Vi har nemlig bidratt med vegetaroppskrifter til Fremtiden i Våre Henders kjøttkutt-kampanje. Jeg har dog ikke bidratt med noen oppskrift, og det er en helt åpenbar grunn til det. Jeg er en katastrofe på kjøkkenet.

streken

 

Så var det sånn da – jeg lot meg inspirere av de andre jentene. Visst pokker kan jeg også lage miljøvennlig mat. I bokhylla mi står det til og med ei kokebok med miljøvennlige oppskrifter. Ikke at jeg hadde åpnet den før, men intensjonen har vært der. Tror jeg.

De andre jentenes oppskrifter er vegetaroppskrifter, så jeg tenkte at jeg kanskje skulle komme med et forslag på hvordan man kan unngå å kaste maten man har i kjøleskapet. Den som har ligget der litt i lengste laget.

Nordmenn kaster 231 000 tonn mat i året. Hvis du må kaste mat, er det fordi du enten har kjøpt for mye, beregnet feil eller glemt å bruke råvarene før de ble for gamle. Regel nummer én er jo altså å slutte å kjøpe for mye mat, men hva gjør du om du allerede har gjort det?

Øh, spise den opp, vel.
Sier som OnklP og De Fjerne Slektningene – “I dag blir det suppe med spiker i. Jippi!”.

Tror det er flere enn meg som har vært så blakk at det eneste du har råd til på butikken er nudler. En gang var jeg så blakk at det jeg spiste til middag var ris i buljongvann. Spikersuppe inngår i den samme kategorien. Superblakkmat. Du vet, motsetninga til supermat.

Men: Spikersuppa kan jo være litt mer spennende enn buljongvann da. Eller, det kommer jo litt an på hva du har liggende i skuffer og skap. Og kjøleskap. Suppa passer liksom like godt  til den andre siden av skalaen. Til de som kjøper alt for mye mat.

I mitt tilfelle, akkurat denne dagen, så var kjøleskapet stappa av grønnsaker. Poteter som hadde begynt å formere seg til nye poteter, og sånt.

Ingredienser:
– Det du har i kjøleskapet
– Det du har i kjøkkenskuffen
– Det du har i kjøkkenskapet
– Vann

Det skulle jo være verdens enkleste sak. Kutte litt grønnsaker. Koke litt vann. Og det var akkurat det jeg gjorde. Kokte vann med buljong i. Kuttet gulrøtter, poteter og brokkoli. Tok oppi litt ris. Jeg følte det gikk så bra. Følte meg så flink. Nesten sånn at det fløy rosa sommerfugler rundt meg.

Så BÆM.

tegneserie

Det er som en atombombesoppsky bare stiger opp fra gryta. Jeg er helt sikker. Det her må være radioaktivt. Iallefall sabla giftig.

Suppa skifter fullstendig konsistens. Skifter egenskaper. Det er ikke lengre en suppe. Suppemutasjon. Spikerlapskaus? Spikergraut?

Spikersuppe.  Den skulle ikke hett det, vet du. Den skulle hett skruesuppe. For jeg er screwed.

Illustrasjoner: Malin Jacob

Leave a Reply