Haiking 2.0

IMG_4240red

Vil du samkjøre med meg?

Tidenes “pick up”-line? I allefall tidenes plukk opp-setning, for gjennom samkjøring kan du bli plukket opp og kjørt dit du skal.

Å kjøre sammen er lurt. I allefall om bilen skal kjøre uansett. Det reduserer klimagassutslippene og svevestøvet, det reduserer køene og gir kollektivtrafikken bedre fremkommelghet. Mindre biler, mindre veiutbygging. Mindre veiutbygging, mindre beslag av matjord og natur.

En telling fra Vegdirektoratet viser at seks av sju biler som kjører inn og ut av norske byer i rushtiden, ikke har én eneste passasjer.

Og det sier seg selv, hvis én sjåfør velger å sitte på med naboen i stedet, da vil vi ha én mindre bil på veien. Om 100 sjåfører velger å sitte på med naboen, så ja… du skjønner poenget.

nikolay

GoMore er en tjeneste som setter haiking i system. Samkjøringstjenesten ble startet av danskene Matias Møl Dalsgaard og Søren Riis i 2005 mens de studerte filosofi i Tyskland. Det ble fort en av Danmarks ledende portaler for samkjøring. Tidligere i år kom tjenesten til Norge.

Jeg møtte Ida og Nicolay i GoMore på operataket i Oslo. Sola steiker. Trafikken snegler seg forbi oss. Det er så vidt den rører seg. Det er få ting som er så frustrerende som å stå i kø. Du kan nesten se frustrasjonen til sjåførene stige opp som en damp fra bilene. Et tydelig eksempel på at flere burde drive med samkjøring. Eller helst ta sykkelen og kollektivtrafikk.

Nicolay og Ida forteller om hvordan GoMore funker, og det er omtrent sånn her: Du lager en bruker på siden. Du kan enten tilby skyss eller søke etter skyss. Sjåfør legger inn sine preferanser, for eksempel om det er greit å prate sammen, høre på musikk, ha med dyr, ha med barn eller om det er greit å røyke. Sjåføren legger også inn pris for turen.

Nicolay forteller meg at ganske mange av turene faktisk er gratis. Noen sjåfører aksepterer kontantbetaling, noen kun online. Noen begge deler. Som passasjer booker du online.

Jeg blir reiselysten bare av å høre på Ida og Nicolay snakke, og får veldig lyst til å teste. Jeg lager meg en profil, og søker gjennom mulige turer. Dessverre er det ganske få som passer med min kalender. Forhåpentligvis får GoMore flere brukere, hvilket vil gjøre det til et mer attraktivt alternativ. Akkurat nå føler jeg ikke at det er nok brukere i Norge til det. Dessverre.

Om det ikke er så viktig hvor du drar, føler jeg likevel at dette kan være starten på et eventyr. Velg mellom de alternativene som finnes, og la reisen bli målet. I kombinasjon med sofasurfing, DNT-hytter og telting, så kan dette bli ganske gøy. Det er definitivt en type road-trip jeg vil teste ut.

Jeg ser for meg at GoMore kan bli en populær tjeneste ved høyskoler og universiteter. Det er en ypperlig måte å bli kjent med studiekamerater, og så kommer du deg jo på skolen.

Det er også mer enn en god idé. Visjonen til GoMore er å skape en transportrevolusjon. Å endre folks reisevaner. At samkjøring blir en del av folks hverdag. Den visjonen tror jeg på.

Helt til sist. Håper folk heller velger bort bilen til fordel for gange, sykkel og kollektivtrafikk.

 

 

 

 

 

 

One thought on “Haiking 2.0

Leave a Reply