Jeg fant, jeg fant!

IMG_1158

Loft kan være rene skattekamrene for gamle, stilfulle møbler av god kvalitet. Og resultatet av andres opprydning i kjellere og hjem, kan spare både lommebok og miljø. Kjør #gjenbruk!

Noen av møblene jeg er mest glad i, har jeg enten arvet eller tilfeldigvis ramlet over i nabogata, på et loppemarked eller et loft i et av de mange kollektivene jeg har bodd i.

På vei hjem fra jobb, fant jeg for eksempel kurvene avbildet over i en åpen avfallssekk utenfor naboblokka. Perfekt som oppbevaring for hjemmelaget konfekt, brente mandler og hjemmebrygget juleøl til jul?

For tre kollektiver siden, fant jeg denne solide grønne sjenken, som nå fungerer som kombinert bokhylle/tv- og høyttalerbenk.

IMG_1154

Her om dagen hadde vi dugnad i sameiet hvor vi leier. Jeg gledet meg til å bli litt bedre kjent med naboene, og utforske alle bortgjemte kriker og kroker av kjellere og loft hvor jeg aldri har vært før.

Sameiet hadde leid inn to store containere som vi skulle fylle med diverse skrot og avfall som vi kom over underveis i dugnaden. Det viste seg at både loft og kjellere opp igjennom årene har blitt brukt som lagringsplass for en hel bråte med møbler og dingser som folk har blitt lei av og derfor har sturet vekk. Og mesteparten var fullt brukbare ting, som faktisk også var veldig fine!

Jeg skjønte fort tegninga med at ingen hadde tenkt til å ta vare på noen av disse tingene; alt skulle hives i containerne. Jeg ringte et par loppemared, men ingen hadde kapasitet til å komme og hente. Så da ba jeg folk om å sette de brukbare møblene ved siden av containeren, sånn at tilfeldig forbipasserende kunne komme og forsyne seg. Det begynte bra, selv om noen var litt motvillige mot forslaget mitt. Det ville jo se så uryddig ut etter dugnaden med masse møbler stående rundt! Og hva skulle vi gjøre hvis ingen hentet de før containeren ble hentet morgenen etter?

Etter at jeg hadde båret noen runder med avfall ut til containerne, oppdaget jeg at et par av dugnadsdeltakerne hadde begynt å hive alt som hadde blitt plassert i en sirlig rekke rundt containeren. Og jo lengre ut i dugnaden vi kom, jo mer gikk det sport i å kaste lengst og komprimere mest mulig, det vil si at alle de brukbare møblene ble ødelagt på noen få sekunder.

Sukk. Vondt i miljøhjertet mitt. Så mye flotte ressurser! Bare tenk så mange studenter og andre som potensielt kunne hatt glede av å gi disse møblene et nytt og lengre liv.

Jeg skjønner jo at det ikke er bare-bare å skulle dra fra en dugnad med en hel haug med møbler på plenen som vi ikke visste om ville bli hentet eller ikke. Uansett sank troen min på menneskeheten et par hakk. Har vi nordmenn rett og slett altfor mye penger og komfort til at vi klarer å behandle klodens ressurser på en ok måte?

Det er ikke sunt å gå rundt og deppe over alt som ikke funker så bra. Jeg prøvde derfor å tenke litt konstruktivt. Tenk om alle borettslag, i forkant av hver dugnad, kunne booke et par møbelspesialister som kunne komme og plukke ut det som var bruktbart! Litt à la Fretex eller loppemarked, bare med enda bedre kapasitet for frakt og oppbevaring. Og så noen dyktige møbelsnekkere og designere som ved behov kunne pusset opp og redesignet de gamle møblene. Håper dette blir standard procedure i framtiden!

Trefjøl reddet fra containerdøden
#reddetfracontainerdøden del 1: Solid trefjøl

En bra ting som faktisk kom ut av dugnaden, i tillegg til nye bekjentskaper med naboene, var at jeg fikk reddet en solid trefjøl og to oppbevaringskasser til å ha under senga fra containerdøden; dette er ting vi egentlig hadde planlagt å kjøpe fra IKEA. Etter å ha vasket begge tingene grundig, var de fiks ferdig til bruk. Digg!

#reddetfracontainerdøden del 2: Oppbevaringsbokser
#reddetfracontainerdøden del 2: Oppbevaringsbokser

Har du noen gode gjenbruksideer? Fortell gjerne om dine beste bruktkupp!

2 thoughts on “Jeg fant, jeg fant!

  1. Hei! Fint innlegg :-) og jeg tror dessverre du har rett i at vi har for mye penger i enkelte tilfeller, og kanskje ikke lengre vilje/tid til å fikse ting heller…. Det er jo ikke lengre noe stort inngrep i økonomien å kjøpe f eks møbler, IKEA har jo nesten samme priser som på loppis. Men på en annen side, de tingene jeg eier, de som er arvet eller kuppet på bruktmarked, er de jeg er mest glad i! Stå på, du gjør en viktig jobb med å inspirere andre :-)

Leave a Reply