Fyrer du riktig i ovnen?

Riktig vedfyring 1

Endelig kan man begynne å tenne opp i ovnen igjen. Drikke en god kopp kakao og se inn i flammene. Visste du at feil vedfyring kan gi opptil 30 ganger høyere utslipp av partikler, og dermed økt temperatur i Arktis? Jeg jobber i Naturvernforbundet, blant annet med en kampanje som skal lære folk å fyre riktig. Her er mine tre tips til riktig vedfyring.

 

Manual

1. Tenn fra toppen

Mange av mine venner sier de ikke skjønner hvordan de skal fyre i peisen. De får ikke fyr. Det viktige er å bygge det opp riktig og å gi nok luft/trekk. Det er ikke så vanskelig, og ikke gi opp på første forsøk. Det dummeste du kan gjøre er å la pappa, typen eller bestefar få tenne opp for deg. Med høy sannsynlighet, tenner nok de også opp på gamlemåten (som er feil) nemlig nedenfra.

Norsk Varme, Feiermesternes landsforening og Naturvernforbundet har laget denne filmen:

 

2. Renbrennende vedovn

Visste du at det er stor forskjell for klimaet om du tenner opp i gammel vedovn sammenliknet med en rentbrennende vedovn? En gammel vedovn (laget før 1997) gir ut mer sot og partikkelutslipp enn en nyere ovn som har to forbrenningskammere, såkalt en rentbrennende vedovn.  Forskere kaller soten for kortlevde klimadrivere, fordi soten legger seg på snø og is, og tiltrekker seg varme. Dette bidrar til raskere oppvarming av Arktis. Partikkelutslipp er dårlig for luftkvaliteten.

I dag får du utelukkende kjøpt rentbrennende vedovner i butikkene, og det er ulovlig å installere gamle ovner. Dessverre selges det mange gamle vedover på finn.no.

3. Bruk tørr ved

Jeg er vokst opp med vedovn som viktigste varmekilde. Foreldrene mine var opprinnelig skikkelig byfolk, men bestemte seg for å flytte til gård da jeg var 10-11 år. De første årene fyrte vi med mye våt ved. Jeg husker hvordan den grå røyken sev opp fra pipa. Det pipla vann opp av vedkubbene når du la den inn i ovnen, før vanndråpene var fordampet. Senere forstå vi at tømmeret måtte kappes om våren, veden tørkes i løpet av høsten og brukes om vinteren (boktips: ‘Hel ved’ av Lars Mytting).  Det var et par ganger at vi hadde så våt ved av mamma måtte snike seg bort til naboen for å kjøpe tørr ved av dem. Når du slår to tørre vedkubber sammen, hører du en hul “tennisballyd”. For noen uker siden ble jeg og flere andre intervjuet av NRK om hvorfor man ikke bør fyre med planker i vedovnen. Les våre svar her.

Interessert i å lære mer om vedfyring? Se www.riktigvedfyring.no

 

Natuvernforbundet har laget en liten tegneserie med Malin som hovedfigur. Blir du overbevist?

Riktig vedfyring

Leave a Reply