Lidelsens time…

10833795_612097042249757_668851485_n
Nylig hadde jeg en ubehagelig opplevelse. Den varte i litt over en time, men var nødvendig. Jeg valgte det helt selv. Og det var noe av det viktigste jeg har brukt en time på i hele 2014. Jeg så dokumentaren «PELS».

I disse dager har ordet pels vært på alle folks lepper, og det er der det hører hjemme, ikke på kroppen deres, spør du meg. Debatten rundt pelsdyr-industrien er ikke ny. Det er flere år siden første gangen jeg gikk i fakkeltog i Oslo i regi av NOAH- for dyrs rettigheter, og jeg var ikke alene, det var hundrevis med meg.

Hvorfor er da pelsdyr-debatten i full gang igjen? NRK har en finger med i spillet. De viste nemlig en dokumentarfilm om norsk pelsdyroppdrett, produsert av Piraya Film AS tirsdag 9. desember. Det som skiller denne dokumentaren fra tidligere dokumentasjon fra norske pelsdyrfarmer er at vi får se industrien fra innsiden, via en dyreverner som er utstyrt med skjult kamera, og arbeider på gårdene.

Det er ti år siden regjeringen bestemte seg for at dersom pelsdyrnæringen ikke foretok bærekraftige forbedringer, så skulle hele næringen avvikles.
Nå har det gått hele ti år, og vi har fått kampanjen #rryggentilpels som er et samarbeid mellom Dyrebeskyttelsen og Nettverk for Dyrs Frihet. De vil skape et folkekrav som regjeringen må ta stilling til.

Personlig har jeg vært engasjert i dyrs rettigheter i over halvparten av livet mitt. I Oslo har jeg truffet mange dyktige folk som engasjerer seg for det samme. Nettopp det å ikke utsette dyr for lidelse. Jeg synes deres engasjement er beundringsverdig og de har min fulle respekt i det arbeidet de gjør for å hjelpe dyr. Jeg vet ikke selv om jeg noen gang hadde klart å være vitne til det de har sett.

Selvsagt har jeg gledelig posert med min rygg i sosiale medier, og det kan du også gjøre på: http://www.ryggentilpels.noGJ

#RYGGENTILPELS : «23 organisasjoner og politiske partier lanserer nå en kampanje for å synliggjøre kravet om å forby pelsdyroppdrett, på samme tid som regjeringen og Stortinget skal avgjøre pelsfarmenes fremtid.”

Flere ganger under dokumentaren måtte jeg snu meg bort. Jeg orket rett og slett ikke å se på denne grove mishandlingen pelsdyrene ble utsatt for, tvangsadferden de har utviklet og de mange kjøttsårene, som et resultat av at de er innesperret sammen i trange bur. Et rovdyr ville i det fri beveget seg over store avstander per dag. Og all denne lidelsen eksisterer kun på grunn av at det fortsatt finnes en profitt i dette markedet. Det hele er så banalt unødvendig.
Skuffelsen var nok stor for mange da Pelsdyrutvalget la frem sin rapport på mandag.

10846911_613880262071435_1014647154_n

Ada Dahl, koordinasjonsansvarlig i #ryggentilpels skriver:

«Stikk i strid med hva fagmiljøer og majoriteten av Norges befolkning mener, har 5 av 9 medlemmer i pelsdyrutvalget nå anbefalt fortsatt pelsdyroppdrett i Norge. Utvalget har tydelige bånd til pelsdyrnæringen og har valgt å holde kritiske stemmer og eksperter utenfor utredningen.
Stortinget kan ikke lene seg på en anbefaling som er i så stor uoverensstemmelse med faglige råd og samfunnets etiske verdier. Dette betyr at arbeidet for å påvirke den videre politiske prosessen må holdes oppe. Nå må vi kreve at politikerne viser handlekraft og avvikler pelsfarmene.

Pelsdyrutvalget peker på en rekke svært alvorlige dyrevelferdsproblemer i pelsdyrnæringen og foreslår økte midler til forskning og mer tilsyn for å løse det (…).
Faginstanser som Den norske veterinærforening, Veterinærinstituttet og Rådet for dyreetikk har tatt til orde for å forby pelsdyroppdrett av dyrevelferdshensyn.  En rekke andre europeiske land har allerede innført forbud mot pelsdyroppdrett på et etisk grunnlag.
Et klart flertall av Norges befolkning er motstandere av pelsdyroppdrett. Nylig viste en meningsmåling at nesten 70% mener det er galt å holde dyr innesperret i bur for å produsere pels. Nå forventer vi at regjeringen tar ansvar og går inn for et forbud mot pelsdyroppdrett. «

10847872_615303155262479_341222525173100817_n

Men nå er det altså opp til Høyere å bestemme.

Ada Dahl fortsetter:

“63 % av Høyres velgere mener at pelsdyroppdrett er galt, mens kun 23 % støtter pelsdyrnæringen.
Det viser en fersk meningsmåling utført av Cint for Dyrevernalliansen bit.ly/motpels
AP, SV, Rødt, Venstre og MDG har allerede sagt nei til pels, og nå har også flere stortingsrepresentanter fra Høyre tatt til orde for en avvikling av pelsdyrnæringen. Nå må resten av politikerne fra Høyre lytte til sine velgere og ta dyrevelferd på alvor!”

Vil du gjøre en forskjell for millioner av dyr? Det er bare et tasteklikk unna!

-Skriv under for å avvikle pelsdyroppdrett:
http://chn.ge/12mFmzt

-Gjør ditt standpunkt synlig – snu #ryggentilpels!
http://www.ryggentilpels.no

– Hele rapporten fra pelsdyrutvalget finner du her:
http://bit.ly/pelsdyrutvalgets_rapport

God advent, hilsen Miriam.

Leave a Reply