Vår grønne julekalender: 20. desember

Fotor0926212457

Malín har nettopp kommet hjem fra ekspedisjon der hun blant annet har forsket på mikroplast i havet og hvordan dette påvirker miljø og dyreliv, samt vår helse. Kosmetikk og velværeprodukter er i høysesong i julen, derfor oppfordrer vi i dag alle til å:

UNNGÅ JULEGAVER MED MIKROPLAST

Alt fra skrubbekremer til tannpasta inneholder mikroplast, altså små plastpartikler som ikke lar seg bryte ned. Problemet med disse er at de renner ut med vaskevannet, og er så ørsmå at de unngår renseanleggene, og dermed kommer ut i havet. Mikroplastens overflate tar opp miljøgifter som PCB og pestisider fra havet. Sjødyr og andre fuglearter klarer ikke skille mat fra plastikk, og ender derfor opp med å spise mye av plasten som flyter i havet. Ettersom mennesket står på toppen av næringskjeden og spiser både fisk og sjødyr, ender mikroplasten til slutt opp i vår kropp. Dette ser vi på som problematisk og det er garantert noe vi kommer til å skrive mer om fremover.

Svanemerket har nå bestemt seg for å forby mikroplast og det håper vi at du bestemmer deg for også. Naturvernforbundet har nettopp startet en kampanje som retter seg mot mikroplast, for mer informasjon kan du sjekke den ut her.

Det finnes også en app som gjør det lettere for deg som forbruker å vite hvilke produkter som inneholder mikroplast. Sjekk ut appen Beat the Microbead.

One thought on “Vår grønne julekalender: 20. desember

Leave a Reply