Apper som redder verden

Apps, apper, grønn, miljøvennlig, eco, green, save the world, Save the world? There’s an app for that. Av og til lengter jeg tilbake til tiden hvor smarttelefoner ikke fantes. Hva var galt med snake, liksom? Nå er jeg avhengig av spill med sinte fugler i hovedrollen. Runda YouTube, avdeling morsomme dyr. Katter som kan snakke. Hva gir du meg? Oh Long Johnson. Og jo smartere telefonene blir, jo mer føler jeg på en snikende smittsom vind av kollektiv imbesilitet. Men sannelig glimter menneskeheten til. Innimellom all godteriknusingen, mener jeg. Så kommer det plutselig noen fabelaktige apper. I redde-verden-kategorien for eksempel. Her er mine favoritter. Alle appene er gratis. collagenaturskydd Grön Guide En app fra svenske Naturskyddsföreningen (Sveriges svar på Naturvernforbundet) med en haug med grønne hverdagstips. Her er det samlet tips fra Naturskyddsföreningens eksperter innen tema som mat, klær, reiser, barn, hagearbeid, jobben og alt annet i hverdagen. På appen kan du lage din egen sjekkliste over ting du kan gjøre i din egen hverdag, og når du trykker “Japp, det fixar jag!” på et av tipsene i sjekklisten så får du sjukt mye skryt som du kan dele i sosiale medier. FotorCreated Beat the microbead I julekalenderen vår oppfordret vi leserne våre å droppe julegavene som inneholder mikroplast. Beat the microbead er en internasjonal kampanje som jobber for å fjerne mikroplast i personlige hygieneprodukter. Med appen kan du scanne produkters strekkode med smarttelefonen. Appen vil gi rødt, gult eller grønt lys for produkter som allerede er registrert i databasen. hormoner Forbrukerrådets hormonsjekk I likhet med Beat the Microbead-appen kan du i Forbrukerrådets hormonsjekk scanne kosmetikk og kroppspleieprodukter, og undersøke hva de inneholder. Denne appen leter etter hormonforstyrrende kjemikalier. IMG_6715 Marine Debris Tracker  og Marine Litterwatch To apper som gjør at du, jeg og hvermansen kan registrere marin forsøpling i en global database. Konseptet citizen science gjør at hvem som helst kan registrere verdifull data til åpne databaser, samt bidra til videre forskning på feltet. Neste gang du er med på strandrydding bør du i tillegg registrere funnene med en av disse appene. Appene er ganske like. Marine Litterwatch er mest myntet på et europeisk publikum, mens Marine Debris Tracker i hovedsak har sine brukere i USA. Selv har jeg mest brukt Marine Debris Tracker. På forskningsekspedisjonen over Atlanterhavet som jeg deltok på tidligere i år, deltok også kvinnene bak begge appene. Marine Debris Tracker er nevnt i en reklame fra Apple, og der ser du forsåvidt seilbåten og kapteinen vår også. (ca fra 1.11)

Kildesortering i Oslo Renovasjonsetaten i Oslo har laget en app som skal gjøre det lettere for byens borgere å resirkulere. Der kan søke på avfallet du skal kaste, og du får svar på hvor den skal. Renovasjonsordningene i Norge varierer fra kommune til kommune, og denne appen vil dessverre bare funke i hovedstaden. Jeg håper at sortere.no snart kan lansere sin egen app som kan gjelde for hele landet. Miljøstatus Denne er for supernerden, men er litt artig likevel. Med appen til miljøstatus.no kan du få miljøinformasjon for stedet du til enhver tid befinner deg på. Det være seg miljøinformasjon om dyr og planter, kulturminner, forurensning, støy og mye annet i hele Norge, inkludert Svalbard. Jeg er helt sikker på at dette blir en kjempe hit på nach… Årets partytriks. Project Noah Project Noah er i samme gate som Marine Debris Tracker og Marine Litterwatch, og er også en citizen science app. Gjennom appen er du med på å registrere og dokumentere klodens biomangfold. Om du får øye på en art når du er på tur, kan du registrere den i databasen. I tillegg kan du lage dine egne “missions” som har et snevrere fokusområde, f.eks. fugler innenfor et avgrenset geografisk område. Jeg kan se for meg at dette kan være moro å gjøre sammen med barna på tur, eller med skoleklasser. National Geographic støtter prosjektet. Svanhilds reise Svanemerket har utviklet en app for barn hvor man lærer om natur og miljø og om at alt i naturen henger sammen. Appen er gratis og reklamefri, og passer for barn fra fire år og oppover. I tillegg til disse miljø-appene, vil jeg nevne noen flere apper som redder verden litt. Røde kors sin førstehjelpsapp Appen du vil at alle rundt deg skal ha. Den inneholder en beskrivelse som viser trinn for trinn hva du skal gjøre når skaden har skjedd. Og sikkert også god lektyre når du sitter på trikken. Bare sånn for å forberede seg litt. Slutta Sigaretter og snus har en miljøbelastning, og i tillegg propper man kroppen full av kjemikalier. Jeg snuste i fem år, og jeg er usikker på om jeg hadde klart å slutte uten slutta-appen. Appen gir deg råd og tips underveis i slutteperioden og gir deg fine ord når du har vært flink. Den forteller deg også hvor mye penger du har spart, og hvor lenge du har vært snus-/røykfri. Akkurat i dag har jeg vært snusfri i 500 dager, og spart over 35.000 (!) kroner. Donorkort Stiftelsen Organdonasjon har utviklet en enkel app hvor du fyller ut et donorkort som du tar bilde av med mobilen, og bruker bildet som bakgrunn. På det digitale donorkortet skriver du hvem som er dine pårørende. donorkort

3 thoughts on “Apper som redder verden

Leave a Reply