#Klimaforsett 2015

10926230_10152947619516745_7304727275045630184_n

Fine Marte driver bloggen klimakortene.no  og gjesteblogger for oss om sine #klimaforsett2015. For å klare å holde dem trenger hun din hjelp.

Jeg har så dårlig holdning.

Da jeg fikk brystsmerter under eksamensperioden fordi jeg satt så sammenkrøllet, bestemte jeg meg for at noe måtte gjøres.

Nyttårsforsett nummer én: Rette seg opp!
Enkelt og greit.

Klimaforsettene er det verre med.
Eller, problemet er vel heller det at det står veldig bra til med klimaforsettene.

Klimaforsett nummer én: Fortsette shoppestoppen.
For snart to og et halvt år siden bestemte jeg meg for å slutte å kjøpe nye klær. Bare arve, bytte og kjøpe brukt. Det var litt vanskelig i begynnelsen. Jeg måtte faktisk slutte helt å gå inn i klesbutikker. Men nå er det lett. Det er til og med gøy. Ja, faktisk så kan jeg ikke lenger tenke meg å begynne å shoppe «normalt» igjen. Det ville blitt veldig stressende, tror jeg.

Kjøpt på loppis/byttet til meg
Disse tre plaggene har  jeg kjøpt på loppis/byttet til meg i høst

Det at jeg trives så godt med shoppestoppen min, er jo bra. Men det gjør at det ikke føles som et ordentlig forsett. Et forsett skal jo svi litt, skal det ikke?

Ikke kan jeg kutte ned på kjøttbruken heller. Jeg er jo vegetarianer.

1504562_10152947841021745_5956237441156481883_n
Mitt pinnekjøtt – eller Ågot som jeg pleier å kalle henne

Her er det imidlertid klart jeg kan forbedre meg.

Klimaforsett nummer to: Bytte ut kumelk med plantemelk.

Ikke bare er kupromp dårlig for klimaet, men det er faktisk ganske trist når de bittesmå kalvene tas fra mora for at vi skal ha melka. Jeg har prøvd å trøste slike kalver selv, men det er ikke lett.

Dette byttet tror jeg imidlertid ikke vil bli så vanskelig. Jeg har laget mandelmelk tidligere. Det er lett og billig å lage og fungerer fint i sauser og smoothie. Og i desember prøvde jeg havremelk for første gang. Ble veldig gode pannekaker av det.

Mandelmelk-havregrøten jeg spiser til frokost
Mandelmelk-havregrøt til frokost

Jeg synes egentlig jeg er ganske flink til å leve miljøvennlig. Jeg tørr ikke å spørre huseieren om han vil etterisolere leiligheten, men jeg pleier å gå med tre lag klær inne i leiligheten. Jeg føler ikke at vi sløser med strømmen. Jeg har ingen bil. Jeg kjøper økologisk mat og lite annet stæsj. Bøkene låner jeg på biblioteket.

Men så er det selvfølgelig et sted jeg synder.
Jeg liker å ta lange, varme dusjer.

Klimaforsett nummer tre: Ikke dusje lenger enn fem minutter. Helst mindre.

Dette kommer til å svi.

Men så er spørsmålet:
Hjelper det?

Det hjelper selvsagt om alle gjør det. Det er sinnsykt mange mennesker på jorda. Og en del av dem deler nok min lidenskap for lange, varme dusjer (Blant annet grønne jenters Andrea som skrev om klimaforsetter i fjor).

Likevel kjenner jeg at jeg vil gjøre noe mer.
Når jorda står i fare for å bli fire grader varmere, kan man liksom ikke bare korte ned på dusjetiden, drikke havremelk og håpe på det beste.

Derfor har jeg bestemt meg for å sende 365 brev i løpet av 2015.
De første har jeg skrevet allerede. De er lagt i konvolutter med adresser på. Jeg mangler bare frimerker. De er til Haakon og Mette-Marit, investor Jens Ulltveit-Moe, klimaengasjerte Øystein Dahle og talskvinne for Miljøpartiet de grønne, Hilde Opoku.

10689925_10152947619346745_3357098275658029360_n

I brevene spør jeg om de vil lage et klimakort: en papirlapp på størrelsen med én fjerdedel av et A4-ark, hvor de skriver sin løsning på klimakrisen.

Jeg håper de svarer.

Og så håper jeg du lager dine egne klimaforsett for 2015, og at ett av dem er å lage et klimakort hvor du svarer på hvordan vi kan løse klimakrisen. Det kan nemlig hjelpe meg litt med mitt siste klimaforsett.

10891945_10152947840966745_5196518852126843149_n

 

 

 

 

 

 

 

Det er nemlig ganske stort, og jeg kan nok ikke klare det helt alene. Og så er det ganske viktig at vi klarer det, for jeg har tre tantebarn som skal leve i 2100. Og min eldste nevø elsker snø.

Klimaforsett nummer fire: Løse klimakrisen.

Leave a Reply