Catwalking for klima

Bislet_Bad-Klimafestivalen-Groenne_Jenter-web-8

På lørdag var det grønn motefest på Bislet bad. Vi gikk i klær fra Esmod og Fretex for å vise at re-design og vintage er en del av løsningen på klimautfordringen.

I samarbeid med Klimafestivalen§112 og et knippe ressurspersoner fra norsk moteindustri arrangerte Sara Fosstvedt, gründer for det bærekraftige, norske klesmerket AOE (Age of Enlightenment), moteshow og klimadialog på Bislet Bad. Det ble vist fram mange ulike klimaløsninger. Også for tekstilindustrien, som ofte sees på som en av de mest skitne bransjene.

Klærne våre sys som regel i Asia av mennesker som får alt for dårlig betalt. Det gjør at klær er sykt billig, men er elendig for arbeiderne som ikke får en lønn til å leve av. I snitt får tekstilarbeiderne i fattige land 0,5 prosent av utsalgsprisen på klær og sko! (Det vil si ekstremt lite av de 100 kronene du kjøpte genseren på H&M for.)

Produksjon av klær legger beslag på mye ressurser, det gjøres ofte under helsefarlige forhold for arbeiderne og det bidrar til klimautslipp. Visste du at nordmenn i dag kjøper dobbelt så mye klær som i 1990? Den gjennomsnittlige nordmann skuffer hele 16,5 kg nye klær inn i klesskapet sitt hvert år.

moteshow, grønne jenter, grønn mote, klima, motebransje, tekstil
Stappfult på Bislet bad. Jenny Skavlan øverst til venstre og Sara Fosstvedt nederst til høyre.

Flere av designerne sa at et slikt klesforbruk ikke kan forsette. Sara Fosstvedt sa til publikum at “dere må aldri dra på shoppingferie”. Jenny Skavlan fortalte om hvordan hun i desember hadde stylet den såkalte “Phule-kjolen” på ulike måter hver dag. Til den til slutt ble en liten bikini. Se hvordan det gikk her.

Bislet_Bad-Klimafestivalen-Groenne_Jenter-web-15
Malin
Bislet_Bad-Klimafestivalen-Groenne_Jenter-web-9
Zlata
Bislet_Bad-Klimafestivalen-Groenne_Jenter-web-12
Kari-Anne

Under lørdagens moteshow stilte de norske designerne Leila Hafzi, Sarah Fosstvedt og Nina Skarra opp og viste fram klær som er laget av bærekraftige materialer og der arbeidere får en lønn å leve av. Jenny Skavlan, Høgskolen i Oslo og Akershus, Esmod og Fretex viste hvor mye fint og gøy man kan få ut av re-design og vintage-mote. Og som om ikke det var nok av løsninger – viste vi også flere fram på plakater.

Dongeriklærene vi hadde på oss er laget av studenter på moteskolen AS ESMOD Oslo. De beviser at man kan lage kule klær av gamle jeans. Kari-Anne var takknemmelig for å ikke skli ut i bassenget med en jakke som veide flere kg.

Bislet_Bad-Klimafestivalen-Groenne_Jenter-web-20
Malin
Bislet_Bad-Klimafestivalen-Groenne_Jenter-web-19
Kari-Anne
Bislet_Bad-Klimafestivalen-Groenne_Jenter-web-21
Miriam

De andre antrekkene vi viste fram var vintage plagg fra Fretex. Fretex mottar flere tonn med klær hver dag, og det sier seg selv at potensialet for å finne mange skatter er stort. Jenny Skavlan sa at hennes nyttårsforsett er å kun kjøpe vintage i 2015 – hun får klær med sjel i, mens miljøet spares for flere utslipp fordi man gjenbruker tekstiler som allerede er produsert.

Kari-Anne gikk for stilen sporty-spice på ball med basketball T-skjorte og nydelig sateng ballskjørt, mens Malin var som vanlig rocka med bourbon-singlet og langt skjørt med blomsterpaljetter. Zlata gikk for en sekretærstil fra 80-tallet med knelangt, svart skinnskjørt og blomstrete bluse og Miriam var den koseligste med lang ullgenser, men med et lite kort palljettskjørt i discofarger.  (Hun var den desidert varmeste grønne jenta inne på 35-grader varme Bislet bad).

Tusen takk til Sarah Fosstvedt, og Klimafestivalen§112 for viktig og fantastisk arrangement! Vi gleder oss til klimaåret 2015!

Takk og smask til Andreas Winter for bildene.
http://www.andreaswinter.no
Instagram: @andreas_winter

Takk og smask til Image Akademiet for hår og make-up.

6 thoughts on “Catwalking for klima

  1. Hei! Jeg er Esmod-student og har laget kjolen under den store jakken (som forøvrig er laget av Christine Andresen). Jeg lurte på om jeg kan bruke bildet på min facebook-og instagramside? Er det tatt av Andreas Winter? Mvh, Lisa Anker-Rasch Strøm

  2. Hei Lisa!! Så hyggelig å høre fra deg! Tusen takk for at vi fikk låne din kule kreasjon (si takk til dine medstudenter også fra oss:)). Det er bare gøy – men kult om du linker til Grønne jenter (insta: @gronnejenter) og Andreas Winter (insta: @andreas_winter). Lykke til videre!! Hilsen Kari-Anne

Leave a Reply