Månedens grønne gutt – desember

10896208_10152643338733014_6690915428977676271_o

Desembers store klimahelt er uten tvil festivalsjef for Klimafestivalen §112, Aleksander Melli. Grønne jenter har våknet opp etter juleferien og kårer månedens grønne gutt for desember ett par uker på etterskudd. 

Klimafestivalen §112 er akkurat overstått. En heidundranes festival som har strukket seg fra 22. desember til 15. januar og på rekordlavt budsjett. Med 200 000 kroner å rutte med har Aleksander og en gjeng fantastiske frivillige fått til konserter med fiolinist Arve Tellefsen og jazz- og ragtimepianist Morten Gunnar Larsen på Oslo S, konsert med Moddi og teater på Det Norske Teateret, klimaimpro på Det Andre Teateret, storkonsert med blant annet Tommy Tokyo, Jenny Hval og Maja S. K. Ratkje, klimakunstutstilling på Kulturhuset, nyttårskonsert i Tøyen kirke, teaterstunt på Deichmanske Bibliotek, klimaskirenn på Skullerudstua med Jonas Gahr Støre, ungdomspartilederdebatt og quiz, og en rekke filmvisninger og debatter – bare i Oslo. I tillegg har det vært arrangementer i Ålesund, Drammen, Hamar, Stavanger, Røyken, Bodø, Tromsø, Bergen, Strømmen, Sande, Fredrikstad, Lillehammer, Bærum, Horten og Lørenskog. Vi er mildt sagt imponerte!

10360540_591693974297276_2944431997402866471_nZlata, Miriam, Kari-Anne og Malin viste fram bærekraftig design på et fullstappet Bislet Bad lørdag kveld (les mer om det her!).

Det beste med Klimafestivalen §112 var at folk kom! Vi i Grønne jenter har deltatt og vært tilskuere på både klimadebatt og på bærekraftig moteshow og det har vært stappfullt! Her har Norsk Klimanettverk virkelig klart å mobilisere.

– Dette har ikke bare vært en festival, men en folkelig mobilisering rundt grunnlovsfestede rettigheter som neglisjeres og brytes av våre styresmakter. Vi har bygd allianser som peker framover i et nytt og viktig år, sier en fornøyd festivalsjef ett par dager etter festivalens slutt.

Aleksander har vært en vaskeekte klimahelt som har stått på dag og natt, stilt opp i debatter, vært ordstyrer og konferansier, organisert eventene og tatt vare på deltakerne på veien. Tusen takk for en flott festival – vi sier bare WOW! Og gleder oss til neste år!

lan 2Lan Marie deltok i mannstungt panel i et proppfullt arrangement på Litteraturhuset.

Lan Marie intervjuet Aleksander i desemberutgaven av KLIMA – et magasin som utgis av CICERO Senter for klimaforskning. Vi har fått lov til å reposte intervjuet her:

Med § 112 i baklomma

KORT SAGT: Aleksander Melli er en utrettelig klimaaktivist med forfatter- og oversetterkarriere på si. I desember gaper han høyere enn noen sinne og med Norsk Klimanettverk organiserer han en 13 dagers klimafestival fra 30. desember til 11. januar.

Skjermbilde 2015-01-12 kl. 20.45.52
På barrikadene. Aleksander Melli på et arrangement med Klimavalgalliansen i 2013. Foto: privat

 

De siste årene har du viet mesteparten av din fritid og tankekapasitet til klimasaken. Hvordan holder du på motivasjonen?

Først og fremst har jeg et beskytterinstinkt overfor barna mine, som kanskje skal få egne barn. Jeg vil ikke at de skal oppleve en tre grader varmere verden, eller verre. I det daglige lar jeg meg inspirere av politiske seire og fellesskapet i en global bevegelse. Som en venn av meg sa: Det ville ha kostet meg langt mer å la være. Jeg vil ikke delta i det som iblant likner en ubevisst, kollektiv selvmordspakt i vår kultur.

Tror du vi klarer å begrense global oppvarming til et trygt nivå?

Jeg tror det skal alle mulige slags små og store mirakler til, men ja, jeg tror det. Eller, jeg liker det gamle slagordet om å være pessimist med intelligensen, men optimist med viljen.

Hvordan får vi til en massemobilisering for klimasaken?

Ved å snakke med hverandre.

Hva håper dere å oppnå med Klimafestivalen § 112?

Skape noen nye arenaer for å bygge engasjement og allianser og teste ut nye måter å formidle klimasituasjonen på – og løsningene. Det viktigste for meg personlig er kanskje å bevisstgjøre om at det finnes et rettslig virkemiddel i klimakampen, Grunnlovens § 112, som myndighetene har plikt til å rette seg etter i en så kritisk tid.

Du er forfatter. Kan forfattere bidra til å kommunisere klimasaken bedre?

Fiksjonsforfattere er ikke alltid de mest innsiktsfulle når det kommer til politikk. Men noen få, virkelig gode fortellere og poeter har fremdeles en slags moralsk eller følelsesmessig autoritet som gjør at folk lytter ekstra godt til dem midt oppi all støyen.

Tenk hvilken kraft det kunne fått hvis flere virkelig folkekjære forfattere uttalte seg offentlig i denne saken, eller bare våget å bryne seg litt på den? Vi står overfor en ny form for forbrytelse mot menneskeheten og biosfæren: Jeg forstår at litteraturen ikke skal presses inn i avisspalter og aktuell debatt, men jeg tenker iblant at for mange forfattere er underlig stille her.

«Cli-fi» er en betegnelse på skjønnlitteratur som omhandler en verden med farlig global oppvarming. Har du noen bøker du vil anbefale?

Jeg har ikke lest så mye Cli-fi. Men Naomi Oreskes og Erik Conways nye bok, «The Collapse of Western Civilization», om et tenkt klimakollaps, er veldig god. «The Road» av Cormac McCarthy kan man ikke lese, uten å bli veldig berørt. Og «Solar» av Ian McEwan er bittert komisk og elegant.

Hva er ditt klimaforsett for 2015?

Samme som i 2014, da jeg klarte å holde alle bortsett fra det første: Skrive mer om klima, fly mindre, forbruke færre ting med høyt karbonfraspark … og for øvrig kan jeg gjøre som jeg vil!

Her er link til intervjuet i KLIMA.

Leave a Reply