Den nye lørdagsaktiviteten

Unknown3

På lørdag fant jeg ut hva hipsterne i Oslo driver med for tiden. Og tro det eller ei, de bytter klær i en bakgård i Tordenskiolds gate.

Jeg måtte sjekke ut hva dette var. Trade Day hadde dukket opp i Facebook-feeden min hele uka. Det virket som alle vennene mine skulle dit. Hva var dette? Og hvorfor heter det Trade day?

Unknown4

Det er ildsjelene Kriszti Toth og Marie Nord (på bildet over) som arrangerer Trade DayMesh. Med god hjelp fra Fretex, Mesh og frivillige har de arrangert fem byttemarkeder i den siste tiden. Jeg tok en prat med Marie for å høre hva dette egentlig var for noe.

Hvor lenge har dere drevet med Trade day og hvorfor arrangerer dere det?

– Trade Day startet i stuen hjemme hos meg. Men så snakket jeg med Kriszti, som også hadde tenkt på å ha byttekveld, om å kjøre det på Mesh. Derfra har det bare gått en vei, fortalte Marie.

– Tanken bak er å minske kjøpepress blant ungdom. Skape et hyggelig arrangement. Det er så klart et miljøfokus. Vi kan ikke forbruke klær på det nivået vi gjør nå i fremtiden, derfor ønsker vi at folk skal bli mer bevisst på hva de kjøper før de kjøper det. Når de gir det fra seg på Trade Day skal det på en måte stikke litt i sjela, og man skal se hvor mye penger og ressurser man forbruker, som man ikke egentlig får noe ut av, la hun til.

Så var det dette med navnet da. Hvorfor heter det Trade Day?

– Trade Day fordi det er byttedag på norsk, og det høres litt usexy ut, svarte Marie.

Allerede når jeg var et kvartal unna Mesh så jeg at dette var stedet å være denne lørdagen. Det sto masse folk med store poser utenfor. Det var tydeligvis sexy nok for veldig mange.

Er dere fornøyd med lørdagens byttemarked?

– Lørdagen gikk veldig bra! Mange hadde med seg noe, noen hadde ikke med seg noe, og de fleste tror jeg kom hjem med noe fint. Det virket som folk var fornøyd, og det er det viktigste!

Marie forteller at hun tror det kom over 1500 personer, men det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange som var innom.

1239942_207494229412994_620742946_n

tradeday2

Både Miriam, Marlene og Zlata fant også veien til Mesh på lørdag. Zlata  byttet til seg en stillig svart blondebluse, og vips var hun klar for kveldens fest i nygammel topp!

Til slutt spurte jeg Marie og Kriszti om deres beste tips for klesbytting.

– Vårt beste tips er å ikke vente på en Trade Day – bytt og del med venninner, spør om å få låne.

Her kan du lese flere av Grønne jenters innlegg om gjenbruk av klær.

Takk til  Alex Asensi for lånet av alle bildene fra Trade Day på Mesh. 

3 thoughts on “Den nye lørdagsaktiviteten

    1. Hei Marie! I utgangspunktet tror jeg Trade day er et årlig arrangement, men hvis du følger Trade Day på Facebook får du helt sikkert oppdatering om de vil gjenta suksessen før vi runder 2015! Ellers kan jeg også anbefale å følge Swapshop på swapshop.clothing – det er et omreisende byttemarked som holder til i Oslo området!

Leave a Reply