Livet med min surdeig

sylt I november ble jeg frelst av fermenteringens kulinariske sjarm på et kurs med Spire. To glass fortreffelig surkål som ble fortært i julen, og en bit av Annas surdeig var resultatet etter den kvelden. Her er en rapport av de umakelige gleder surdeigen tilfører livet. Du trodde kanskje (som meg) at surdeig brukes best til dansk rugbrød, men surdeigen Lotta har ikke bare vist seg å kunne benyttes i mang en deig, hun har også vært svært fertil og alt gitt liv til både Lotta jr, hunden og hunden 2 – for ikke å nevne  allerede uante antall brød. Jeg var så heldig å få min surdeig som en avlegger av Annas surdeig. Det er ofte best, fordi når surdeigen er eldre har den utviklet en sterkere bakteriekultur. Jeg deler villig ut deler av Lotta til de som vil. Eventuelt kan du lage din egen surdeig etter denne prosedyren.

surdeig Det var mamma og pappa som begynte å kalla sin del av Lotta for “hunden” etter jeg hadde med surdeigen min på hytta i julen – de mente at det var minst like mye jobb å passe på den som en hund. Jeg har møysommelig foret deigen min med litt  økologisk rugmel og litt vann nærmest hver dag siden jeg fikk den. Etter å ha forhørt meg med andre surdeigsbakere kan det virke som jeg har vært en litt overinnvolvert matmor. I kjøleskapet kan den visst holde seg en hel uke uten mat! Så det er altså ingen grunn til å la seg avskrekke fra surdeigsanskaffelsen allikevel.

mel Noe av det jeg liker aller best med Lotta, er at hun vet godt hva slags mel som er bra om hun skal vokse seg stor og sterk og brusende symbiotisk. Om hun ikke er i brusende form er det heller ikke så greit å bruke henne til baking. Vanlig mel kan være kjemisk behandlet for å sikre holdbarheten, da er det ofte få naturlige bakterier fra kornet igjen – og dermed lite for Lotta å vokse på. Hun vil ha økologisk og sammalt mel, fordi det først og fremst er på kornets skall og ytre deler man finner gjær og melkesyrebakterier, som gir surdeigen sine gode bakeegenskaper. Jeg liker å bruke mel fra Holli Mølle, som leverer kortreist, økologisk mel og jobber for å ivareta flere av urkornsortene i Norge. Det føles bra å slå et slag for Norges biomangfold samtidig som man baker sitt daglige brød.

iovn Når jeg baker, baker jeg som regel helt på gefülen. Erfaringen min hittil tilsier at brødene ikke bør være for grove om man vil ha de luftige. Så nå skal jeg prøve å huske cirkaoppskriften til de mest vellykkede Lotta-brødene hittil:

 1. La surdeigen stå ute i romtemperatur minst en dag før du baker med den, så bakteriene får våknet til live (de gjør som bjørnen og går i dvale når det er kaldt).
 2. Mat surdeigen din med mel og vann og kast en god del av den oppi bakebollen din (istedenfor gjær).
 3. Fyll et litersmål med mest havregryn og andre deilige frø (linfrø, solsikkekjerner, sesamfrø) eller grovt mel.
 4. Fyll opp litersmålet igjen med finmalt hvetemel.
 5. Hell på en god slant valgfri olje (jeg liker best å bruke olivenolje eller norsk raps).
 6. Tilsett en teskje salt.
 7. Hell oppi cirka en liter vann (trenger ikke være lunka).
 8. Rør godt med ei sleiv, kraft og kjærlighet til deigen blir luftig og sammenhengende.
 9. La stå til heving på et lunt sted i 8-12 timer. Samtidig kan du jo for eksempel gå på jobb, eller sove.
 10. Kom tilbake til en flott og mer enn dobbelt så stor og deilig deig (mer å ta i, mer å være glad i).
 11. Smør noen brødformer og sleng deigen oppi. La den gjerne etterheve i en halvtime eller to.
 12. Stek så i ovnen på 180 grader til skorpen er sprø (rundt en time).
 13. Spis opp brødet som er laga med omsorg for deigen, deg og verden (anbefales med sjølvprodusert syltetøy).

251465_10150334435770395_4948832_n

2 thoughts on “Livet med min surdeig

Leave a Reply