Miljøvennlig baby

smokk

Tenker du miljøvennlig som forelder? Denne uken gjesteblogger Anniken Thue Berger om hvordan være en miljøvennlig mor.

Helt ærlig så har jeg ikke vært så altfor miljøbevisst i mine valg som mor. Men det er faktisk fullt mulig å ta vare på miljø og baby samtidig. Er det en ting jeg har lært av snart 6 måneder som mamma, så er det at en baby er en potensiell avfallsmaskin. Jeg prøver å redusere avfall ved å bruke bommullskluter fremfor våtservietter og håndkle som underlag på stellebordet istedenfor engangsunderlag. Disse to små grepene utgjør faktisk ganske mye, med tanke på hvor mange bleieskift som går med på én dag. Dessuten er ikke våtservietter spesielt bra for huden. Tøybleier er et også godt alternativ om man ønsker å redusere avfallsmengden betydelig.

Datteren min har ekstremt mye klær takket være en stor og gavmild familie og vennekrets. Jeg må dessverre tilstå at den mest fancy andelen klær er lite brukt fordi vi nesten bare bruker ull. De klærne jeg virkelig har satt pris på, er av ull og bambus. Et godt råd er å droppe de kule “miniatyrvoksenklærne” som ser søte ut på kleshengeren, men bare blir brukt én gang. Ikke kjøp mistenkelig billige klær uten miljømerking. Invester heller i noen gode økologiske ullplagg.

Produkter fra Nøstebarn og Englebarn, eksempler på mer miljøvennlige klesmerker til barn

Det finnes ulike typer miljømerking. Under ser du noen eksempler: Fairtrade, Svanemerke, EU-blomsten eller GOTS (Global Organic Textile Standard). Tenk kvalitet fremfor kvantitet. Vit hvor klær og leker kommer fra og se etter miljømerking også på matvarer og stelleprodukter. Har man en god stavmikser eller blender kan man gjerne lage babymat selv uten å bekymre seg for hva maten inneholder. Og det finnes vel ikke noe mer miljøvennlig enn å amme?

Et utvalg sertifiseringsstempler
Et utvalg sertifiseringsstempler

Arv og gjenbruk er perfekt for de små. De rekker ikke å slite ut klærne før nestemann kan overta fordi de vokser så fort. Gi bort klær som har blitt for små til noen som trenger det eller selg de videre. FINN er fullt av nesten ubrukt babyutstyr som bare venter på å bli gjenbrukt. Når det gjelder sko, bør man kjøpe nytt fordi skoen formes etter den individuelle foten.

Blogginnlegget er skrevet av Anniken Thue, og har tidligere blitt publisert på bloggen Tunafishdisaster.

One thought on “Miljøvennlig baby

  1. Hei, og takk for en fin blogg. Vi skriver også om miljø, og forsøker å spre bevissthet og skape refleksjoner hos leserne, slik at det skal bli enklere å ta grønnere valg. Vi liker denne bloggen veldig godt, og vil derfor benytte oss av å linke våre lesere hit i enkelt bloggposter vi skriver :) Sjekk gjerne ut våre sider også http://miljoreferanser.no/

Leave a Reply