Bomull til besvær

IMG_1175

Visste du at levealderen blant bomullsarbeidere i India er 40 år, mens gjennomsnittet for resten av landet er 63 år? Det visste ikke jeg. Ikke før jeg kom over Framtiden i våre hender-rapporten «Bomullens pris». Rapporten gjorde meg frustrert, men også nysgjerrig. Hva er egentlig grunnen til at bomullsindustrien gjør folk så syke?

Jo, det kommer av de giftige sprøytemidlene som brukes på bomullsmarkene, i tillegg til de farlige kjemikaliene som brukes i spinne- og fargeprosessen av selve bomullen.

Produksjonen av bomull er også svært vannkrevende. For å produsere 1 kg bomull trenger man ca. 10.000 liter vann. I en verden hvor vannmangel er et økende problem, representerer dette en stor utfordring. Overforbruk og feil bruk av vann har blant annet ført til synkende grunnvannstand og økt saltinnhold i jorda på åkrene. Forgiftning av de omkringliggende områdene er et annet viktig miljøaspekt ved bomullsproduksjonen. Pesticider fraktes med jordvannet ned til grunnvannet eller ut i vassdrag, og på den måten kan det forgifte fisk, fugl og andre dyr og planter som befinner seg i området.

For å bote på skaden har indiske myndigheter innført bruk av genmodifisert bomull (Bt bomull) som krever langt mindre sprøyting og gir bedre avkastning på avlingene. Men overgangen til genmodifisert bomull er langt fra problemfri. Mye fordi det omstridte selskapet Monsanto kontrollerer store deler av dette markedet og setter bøndene i et avhengighetsforhold.

Forskerne Unni Kjærnes og Marthe Austgulen ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har skrevet mye om dette temaet. De beskriver hvordan tilstedeværelsen av store vestlige kleskjeder har bidratt til å forverre situasjonen for bomullsarbeiderne. Priskonkurransen bidrar nemlig til å redusere midlene som skulle vært brukt på å forbedre de sosiale forholdene og redusere miljøproblemene.

Og jeg bare… JEG BLIR GÆERN. Hvorfor er alt så fucka?

Men, min frustrasjon til side, hva kan vi som norske forbrukere gjøre for å redusere problemet?

GJENBRUK

Redusere etterspørselen etter bomull. Nedgang i klesproduksjonen vil redusere miljøbelastningen og frigjøre arealer og vann til matproduksjon. De siste 20 årene har norske forbrukere nesten doblet klesforbruket.

Import av klær til Norge 1990-2012

Min sykt usexy tabell som viser importstatestikken for klær i Norge
Min sykt usexy graf som viser importstatistikken for klær til Norge

Ikke bare det, men sorteringsmaskinen til Fretex på Alnabru i Oslo sorterer 19 tonn klær om dagen (!) og dette er kun klær fra Oslo-området. Er ikke det helt sykt mye klær? 19 tonn hver dag liksom. Og ikke bare det, men vet dere hvor sinnsykt mange trendbevisste folk det bor i Oslo. Fretex er jo rene gullgruven. Hallo!

Så ja, dette var min klagesang på en torsdag. Velg heller Fretex, Reprise, UFF, Velouria Vintage eller noen av de andre vintagebutikkene fremfor å kjøpe nytt om du vil ha nytt antrekk til helga!

Også én ting til: Kjærnes og Austgulen etterlyser et sterkere samarbeid mellom fagbevegelse, miljøbevegelse og forbrukere. Vi trenger flere aktører som etterlyser gode vilkår for bomulls- og tekstilarbeiderne og som stiller krav til en gjennomsiktig klesindustri der man i større grad kan spore hvor klærne er laget.  Gode sertifiseringsordninger for økologisk og Fairtrade bomull er det også behov for.

Spør gjerne i kassa etter økologisk eller Fairtrade-sertifisert bomull neste gang du er på shopping, helst så ALLE andre i køen kan høre det. Forbrukermakt er effektivt!

God nesten helg fra meg!

3 thoughts on “Bomull til besvær

  1. Dere er veldig flinke! På skolen min så har vi om blogger og
    læreren valgt dere fordi dere er gode bloggere

Leave a Reply