Oppsirkulert kaffe

IMG_2894

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om kaffe. Da handlet det om direktehandlet kaffe og hvor viktig det er. Nå skal jeg snakke litt om det som skjer etter at du har inntatt kaffen din – jeg vil snakke om kaffegrut. Det er nemlig et supernyttig avfall. Her er noen nyttige tips til hva du kan gjøre med kaffegruten fra morrakaffen.

Så hvorfor kaffegrut? Jo, fordi kaffegrut har masse egenskaper som gjør at det kan brukes til så mangt. Blant annet så er det veldig effektivt for å fjerne lukt. Ha en boks med kaffegrut på kjøkkenbenken og “vask” hendene i  denne når du har kuttet løk, fisk, hvitløk ect. Det kan også puttes i kjøleskapet for å holde unna vond lukt. I tillegg er det en vare som det er overflod av. I Oslo alene kastes det over 10 tonn kaffegrut hver dag.

Det går ikke an å nevne dette uten å trekke fram Gruten – en oslobasert virksomhet som har spesialisert seg på nettopp dette. Gruten henter kaffegruten fra Oslos kaffebarer og forvandler det til såpe og østerssopp. Grunnlegger og eier av Gruten AS, Siri Mittet, sykler fra kaffebar til kaffebar på HurtiGRUTEN, en spesiallaget el-sykkel som er laget for å kunne frakte storemengder kaffegrut uten ekstra utslipp. Det er rett og slett dødskult.

Foto: Mads Pålsrud

Ellers inneholder kaffegrut mye syre og er derfor supert til bruk i kompost. Dette vil gi komposten en skikkelig nitrogenboost. For planter som liker sur jord er det også supert å putte litt kaffegrut nedi potta. Også sopp trives svært godt med kaffegrut. Nettopp derfor jobber Gruten med å utvikle en “mini-sopphage” der du får en dyrkingspakke med kaffegrut og soppsporer, slik at du kan gro østerssopp rett på kjøkkenbenken.

Grutensåpa med svanemerket. Foto: Siri Mittet

Med andre ord, det er ingen grunn til å kaste kaffegruten i søpla. Det finnes massevis av ting å bruke den til. For flere DIY-tips for kaffegrut, sjekk ut denne linken. Ellers holder også Gruten kurs i soppdyrking med kaffegrut eller såpelaging, så det er bare å kontakte dem på deres nettsider om dere skulle være interessert i et kurs.

Foto: Siri Mittet og Mads Pålsrud

Takk til Gruten for lån av bilder.

4 thoughts on “Oppsirkulert kaffe

  1. Var på soppkurset til Siri forrige uke, og har nå et pakke med grut og sporer stående i kjøkkenskapet ved siden av vaffeljernet. Veldig fascinerende prosess! Jeg venter spent og håper at det blir hjemmedyrket sopp på meg om en måneds tid. Kurset kan forøvrig anbefales!

  2. Jeg var på soppkurset til Siri i forrige uke, og har nå en pakke med grut og sporer stående inne i kjøkkenskapet ved siden av vaffeljernet. Veldig fascinerende å se hvordan mycelet (eller hva det nå heter. Den delen av soppen som vokser under jorda) utvikler seg fra dag til dag. Og jeg er superspent på om det faktisk kommer til å bli noe sopp ut av det! Kurset kan for øvrig anbefales.

Leave a Reply