Hurra for menskopp!

tampong Et miljøvennlig alternativ til bind og tamponger som både er mer hygienisk, praktisk, behagelig og mer økonomisk? Menskoppen er i vinden om dagen.

Visste du at vi kvinner i løpet av livet bruker og kaster omkring 11.000 bind og tamponger hver? På verdensbasis snakker vi 100 milliarder brukte bind og tamponger hvert eneste år.

Menskoppen har fått endel oppmerksomhet den siste tiden, blant annet i Det Nye, på TV2.no og på God Morgen Norge. Du tenker kanskje at dette er noe helt nytt? Silikonkoppen har faktisk vært på markedet helt siden tampongen ble oppfunnet på 1930-tallet.

mensenkopp

Hva er egentlig en menskopp?

Menskoppen er en kopp laget av et hygienisk materiale (som oftest medisinsk silikon eller naturgummi) som settes inn i skjeden og samler opp mensvæske.

På hvilken måte er menskoppen bedre for underlivshelsen?

Mens bind og tamponger absorberer mensvæsken, samler menskoppen heller opp. Dette er sunnere for den naturlige underlivsfloraen. I motsetning til tampong, tørker ikke menskoppen ut slimhinnene. Slik bevares fuktbalansen. Koppen er helt uten tilsetningsstoffer og kan derfor brukes av kvinner med lateksallergi.

Hvor ofte må den tømmes?

Hvor hyppig du tømmer menskoppen, avhenger av hvor mye du blør.  Du kan fint bruke den om natta. Jeg har lest at koppen godt kan sitte i opptil 12 timer dersom du ikke blør så mye.

Hva med rengjøring?

Det er lurt å skylle menskoppen i kaldt vann etter at du har tømt den. For å sterilisere den etter hver mensperiode, kan du koke den i 2-5 minutter (evt bare la den ligge noen minutter i vasken i kokende vann). Noen dråper eddik kan også ha en rensende effekt. Det er også mulig å rengjøre koppen med litt mild såpe.

Hvor får man kjøpt menskopp?

MoonCup selges blant annet i noen Helios-butikker, Etikken i Trondheim (også nettbutikk) og på www.fertil.no. Jeg kjøpte min DivaCup på nett.

Hvilket merke bør jeg velge?

Noen av de vanligste merkene er DivaCupMoonCup og LadyCup. Er du usikker på hvilket merke og størrelse du vil gå for, anbefaler jeg dette korte You Tube-klippet:

Er spiral en hindring for å bruke menskopp?

Nei. Da jeg fikk kobberspiral (hormonfritt prevensjonsalternativ), nevnte jeg for gynekologen at jeg skulle starte med menskopp. Da fikk jeg klippet trådene til spiralen slik at jeg ikke skulle risikere å dra ut spiralen sammen med menskoppen.

Hvorfor er menskoppen så lite kjent?

Siden det er betydelig mindre profitt å tjene på å selge silikonkopper til 200-300 kroner stykket som varer i opptil 10 år, sammenliknet med alle de bindene og tampongene som kjøpes hver eneste måned, så har det vært minimalt med oppmerksomhet rundt menskoppen.

For mer info kan du sjekke ut den norske Facebooksiden Menskopp.

Illustrasjoner er laget av Nina Karlsen Bellika.

16 thoughts on “Hurra for menskopp!

  1. Har brukt menskopp i flere år nå, kjempefornøyd! Fant tilfeldigvis ut om den når jeg lette etter et alternativ til vanlige bind/tamponger, siden de er testet på dyr (noe som er ganske sykt). Jeg fant dyrevennlige bind, men ble frelst når jeg så en video på youtube om menskoppen og måtte bare kjøpe en når jeg leste hvor miljøvennlig de er :)

  2. Jeg har brukt menskopp i flere år, og synes det er både mer hygienisk og mer praktisk. Mindre stress å ha mensen, rett og slett. Det tok litt tid å venne seg til å bruke den, men er glad jeg ikke ga opp på første forsøk.

  3. Jeg kjøpte meg menskopp for to måneder siden. Jeg må si at jeg synes den er utrolig vanskelig å sette inn og ta ut, men det er sykt digg å bruke den, kjenner ingenting og føler meg trygg mot lekkasjer, og det er deilig at det ikke koster noe mer når man først har kjøpt den. Jeg regner med at å sette den inn og ta den ut blir lettere med litt trening, har i hvert fall tenkt å fortsette :)

  4. Kan menskopp også brukes av oss som blør enormt mye? På det verste blør jeg gjennom største tampong OG nattbind på under én time. Jeg bruker kun nattbind, også på dagtid, og kan aldri ha kun tampong i uten lekkasje. Er det i hele tatt verd å prøve menskopp når blødningene er så store?

  5. Hei. Er på vei til å kjøpe menskopp, men skal snakke med gyneokolog først da jeg bruker spiral. For folk med innsatt spiral er det viktig å snakke med gynekolog først da noen opplever at spiralen kan falle ut ved bruk av menskopp. En gynekolog kan klippe trådene til spiralen kortere for å unngå at dette skjer. Kanskje en idé å nevne dette i innlegget så spiralbrukere er obs på og kan forebygge den risikoen;)

    1. Hei Eira! Tusen takk for tips – skal se om jeg finner et passende sted å ta med dette i innlegget. Lykke til med menskoppen, håper du blir fornøyd :-) Hilsen Marte

Leave a Reply