En topp for deg, en kjole for meg

EPSON MFP image

Linn Husby bak bloggen passion for #klesbytte fashion og grunlegger av Swapshop skriver for oss om hennes tanker rundt klær og klesbytting: Klesbytting har blitt en stadig voksende trend. For min del startet jeg med klesbytting litt tilfeldig, men jeg hadde lenge gått og kjent på at jeg rett og slett ikke orket overforbruk lenger. Jeg trenger faktisk ikke alt dette nye fra utstillingsvinduene. Faktisk så svekker det kreativiteten min. Nå gir det meg nemlig mye større glede å finne klær på en kreativ måte, kanskje sy om på klær jeg finner og heller være fornøyd med det jeg har og prøve ut nye kombinasjoner. Jeg blir så glad når finner en fin topp fra deg, som lett kan gjøres om til en kjole for meg! Jeg fant denne toppen på et byttemarked i København nylig. Det ser mer ut som en topp, men jeg brukte den til en løs og ledig sommerkjole på strandferie nylig. Et belte i livet var alt som skulle til. swap-2-3 Denne nattkjoleaktige lange kjolen fant jeg på byttemarked. Først og frems tenker jeg faktisk på muligheten til å en dag gifte meg (!) i den hvite kjolen, men for nå ble den med meg på tur til et tropisk paradis. Swap1-2 Hvem er så jeg, lurer du kanskje nå? Vel, svaret er at jeg er mange av disse tingene: journalist, lingvist, snart retoriker, fashonista, en-som-var-vegetarianer-men-som-ga-opp, en miljøaktivist, gründer, en hoppy-ballettdanser og en noe rotløs, men grenseløst positiv og reiseglad idealist. Her vil jeg først og fremst at dere skal vite litt hvem jeg er i kraft av at jeg er gründer av Swapshop clothing.

Swapshop clothing

Swapshop clothing er en nystartet “bedrift”, om man kan kalle et hobbyprosjekt det. Her kan man bytte klær mot andres klær via våre eventer. Vi er altså en omreisende byttebutikk, med base i Oslo, som via stands og eventer oppfordrer alle til å bytte klær. Nå er vi både på Facebook, Instagram (Swapshop_clothing) og på Twitter (Swapshop_Norway), samt vår egen nettside. Samtidig prøver jeg også å vise litt hvordan klesbytte fungerer for meg via bloggen min Passion for #klesbytte fashion

Klær som forandrer verden

Swapshop clothing ønsker å være noe mer enn bare en bytteevent. Vi ønsker også å bidra til å utvide etterspørselen etter bærekraftige produserte klær. Har du tenkt på at slike klær kan være med på å forandre verden? Vi satser på sesongbaserte eventer, med fokus på sommer og tidlig høst. Om vi har kapasitet ut over dette, vil tiden vise. Her skal du kunne bytte klær, samtidig som du også vil kunne kjøpe noen utvalgte varer vi mener det bør selges mer av. Du kan hjelpe oss til å bli noe mer enn en hobby ved å like oss, dele oss og ikke minst kommentere og nevne oss hver gang du selv bytter noe. Vi liker hashtaggen #swaplove <3 og selvsagt #swapshop. Om du i tillegg tagger oss, så retweeter vi, vær du trygg!

Bytting på nett

Nylig har vi lansert vår nettbutikk og her tilbyr vi salg av klær og tilbehør som vi også har på våre eventer. Vi leker også med tanken på å drive bytting via nettet, og har blant annet kommet over denne australske nettbytte-siden til inspirasjon. Før vi kommer i mål med dette, ønsker vi å fronte klær og tilbehør på nett som er produsert av lokal arbeidskraft, og som sørger for gode vilkår for personene som lager dem. På den måten kjøper vi ikke bare på deres bekostning, men gir også noe tilbake til dem som lager klærne våre. Vi kunne aldri funnet på å la egen vinning gå ut over andre enkeltskjebner. Det skal ikke være lov til å selge klær så billig! Dette er ikke fordi vi skal ha mer penger, men fordi den lokale arbeideren skal ha det!

Vårt samarbeid med norske Alpaca Family er et eksempel på klær produsert etter dette prinsippet: De er fair trade-støttet og produserer klær med økologisk alpakka ull. Vi er stolte av å støtte dette norske initiativet frem. (NB! Disse klærne er foreløpig ikke å finne i nettbutikken, men det kommer. Vi har tidligere solgt deres klær på våre eventer).

Å starte opp Swapshop clothing gjør meg stolt når jeg tenker på at jeg er i samme båt som både foreningen Trade Day, kjendiser som Jenny Skavlan, og bloggjentene her i Grønne Jenter .

Om du har klær du er lei av, så kom og bli med! Ikke bare er det gøy og givende, sammen er jeg også sikker på at verden kan endres – VIRKELIG endres. La meg så avslutte med dette sitatet av Benjamin Franklin (1706 – 1790), som har inspirert meg i noen år allerede:

“Tell me and I forget.

Teach me and I remember.

Involve me and I learn.”

For meg betyr sitatet over at det kun er gjennom å involvere seg selv, at man virkelig kan forstå. Jeg håper derfor at du, hvis du ikke har prøvd klesbytting før, når du lese dette innlegget bestemmer deg for å oppsøke neste offentlige klesbyttearrangement for å prøve å bytte noen klær du har liggende. Er du som meg, blir du i ekstase i etterkant, og bærer klærne med stor stolthet. Og hvorfor ikke forteller andre om hvor du har dine ”nye” klær fra? Eller skrive om dine erfaringer et sted? Da involverer du deg selv, og blir samtidig en del av den nye voksende trenden: klesbytte-moten!

#Swaplove <3 fra Linn

Gründer av Swapshop clothing

meg og miriam
Min tidligere Swapshop-makker (t.v) og undertegnede (til høyre). Jeg driver nå Swapshop alene. Swapshop-prosjektet har også drevet frem et ønske i meg om å bli en bedre tegner. Logo-en er tegnet av meg, og jeg øver meg også på bilder som dette. Foreløpig ser det ganske primitivt ut, men jeg håper å utvikle meg litt dag for dag. ☺

Foto og tekst: Linn Husby. Linn Husby fra Swapshop blogger for Grønne Jenter om sin erfaring med klesbytte og litt om hvorfor hun startet Swapshop.

One thought on “En topp for deg, en kjole for meg

Leave a Reply