DYREVERNDAGEN 21. mars

Groenne_Jenter-Miriam_DogA_120315-1

Hva får du om du «blander» hele Norges kaninekspert, regissøren bak «Pels» dokumentaren, kokken Paulius, forskere og lederen for Noah, med fest, moderne dans, fargerik mat, konsert med Riots og Fukuyama, samt mye, mye mer? Jo da får du en fullstappet inspirasjonsdag midt i Oslo sentrum. Den 21. mars arrangeres det en dag for hele Norges befolkning, nemlig Dyreverndagen, for første gang. Jeg var så heldig å få til et møte sjefen sjøl, Hilde Valbjørn Hagelin.

Nærmest som en journalist, gjør jeg som blogger også mitt forarbeid. Jeg søker opp mitt aktuelle intervjuobjekt på nettet. Jeg finner en pen, blond og ikke minst svært så veltrent ung dame. Som viser seg å være aktiv på alt fra triathlon-fronten til dyrevernsfronten. Vi møtes i den «freshe» restauranten på DogA og begge har næringsvett nok til å ivrig bestille fra den fargerike menyen til Funky Fresh Foods.

Groenne_Jenter-Miriam_DogA_120315-3

Jeg ser på Hilde, og det slår meg at hun ser særdeles normal ut. Jeg møter mine egne fordommer, og konkluderer med at jeg aldri ville trodd at hun var dama bak et slikt arrangement, dersom jeg hadde sittet ved siden av henne på bussen. Derfor går jeg rett på sak og spør henne hvorfor hun er en dyreverner. Hilde svarer rolig, som om det er den største, naturlige selvfølge.

«Fordi når jeg ser inn i øynene på et dyr, et hvilket som helst dyr, så ser jeg et individ som har rett på like mye omtanke som meg. Dersom jeg ser et dyr som blir urettferdig behandlet blir jeg opprørt. Jeg føler jeg har en plikt til å gjøre noe. Dyrevern er det mest meningsfulle jeg kan bruke livet mitt på».

Groenne_Jenter-Miriam_DogA_120315-2

Men hva er egentlig en dyreverner, spør jeg. «Hvem som helst som er glad i dyr og som er villig til å hjelpe. De fleste nordmenn er nok egentlig dyrevernere i hjertet sitt. Jeg kjenner ingen som ikke har reagert på dyremishandling».

Jeg liker svarene til Hilde, de er både folkelige, ekte og ærlige og ser ut som å komme rett fra hjerterota. Allikevel så må jeg komme inn på nettopp fordommer, for jeg tror faktisk svært mange har fordommer mot dyrevernere (basert på en personlig 15-års karriere som dyreverner!). Så jeg kaster ut spørsmålet. Hva tror du er de vanligste fordommene mot dyrevernere i Norge i dag?

«Det er et to-delt bilde som motstandere av dyrevernere prøver å skape. Den første er at det kun er rabiate ungdom på Blitzhuset som er i opprør. Det andre er at det er trendy byfolk som sitter på Løkka og drikker Latte. Pelsbransjen prøver å skape et skille mellom by og land. Dette blir stadig reprodusert i debatter og leserinnlegg.»

Groenne_Jenter-Miriam_DogA_120315-7

Hva tenker du om at det er så mye fokus på pels-debatten om dagen? Hva med f.eks fokus på burhøns? «Det er kjempebra at det er fokus på pels. Jeg håper at fokus på pelssaken kan være en inngangsport til å bry seg om dyrevern. Slik var det for meg. Det startet med et engasjement i pelsdebatten. Hva er relasjonen mellom dyrevern og miljøvern, fortsetter jeg.

«Dyr og miljøvern ser jeg på som en del av en større helhet. Måten vi utnytter dyr på, slik utnytter vi også naturen. Vi mennesker har gått altfor langt i å ta oss til rette». Nysgjerrig som jeg er, kommer jeg raskt med et oppfølgingsspørsmål. Hva er det du personlig gjør som dyreverner som er bra for miljøet?

«Ved å være veganer gjør jeg noe som er bra for dyr og miljø. Når man ikke spiser dyr, så slipper man å avle og drepe dyr. Man slipper ekstra utslipp ved at korn og mat som dyrkes til dyremat heller kan spises direkte. Ta valg som er bra på flere områder. Det blir helhetlig for dyr, natur og miljø. Og det er godt for kroppen din”.

Groenne_Jenter-Miriam_DogA_120315-9-2

Hvem er velkomne på lørdag? «Alle som er glad i dyr, skal bli inspirert til å gjøre noe for dyr. For vi vet at mange har lyst til å gjøre noe».

Jeg sitter igjen med et inntrykk at det nå har kommet en dag for inspirasjon og feiring av Dyrevern, som føyer seg i rekken av andre flotte arrangement som har dukket opp de siste årene, ala Vegetarfestivalen. Det gleder meg stort, og jeg ser frem til en dag med masse positivitet og påfyll, og jeg håper alle som har et stort hjerte for dyr møter opp og viser sin støtte til Norgeshistoriens første inspirasjonsdag for dyrevern, nemlig Dyreverndagen, nå på lørdag!

For mer info: www.dyreverndagen.no
Tusen takk til Hilde for intervju og til Fotograf Andreas Winter.

3 thoughts on “DYREVERNDAGEN 21. mars

    1. Jeg elsker at det skjer slike ting og møte mennesker som inspirere, så takk til deg, Hilde! Håper det blir fullt hus på lørdag :)

  1. Heia Norge og gratulere alle dyr som har fått sin egen dag. Måtte det bidra til at de får det bedre alle andre dager også!! Vi ønsker fire- og tobeinte en flott dag I Oslo I dag ^der skulle vi ha vøri^ Fint innlegg, Miriam. Stor klem fra regnfull Spania.

Leave a Reply