Salat for late og lange dager

grønne jenter, salat, aubergine

Du vet de dagene der du bare ikke orker å tenke på å lage mat, der du har ligget under dyna hele dagen og snørret og hostet og generelt synes synd på deg selv? Her er en salat du kan lage mens du kommer deg over vinterens (eller kan vi si vårens?) influensa.

Sånn cirka alle jeg kjenner har vært hjemme en dag eller fire denne vinteren på grunn av influensa. Og det betyr jo selvfølgelig at jeg endte under dyna med feber et par dager tidligere i år selv. Ganske kjedelig, og enda kjedeligere når jeg fikk tilbake matlysten, men var for sliten til å lage mat.

Redningen kom i form av en oppskrift fra kokeboken “Grønt og skjønt fra Moder Jord til kjøkkenbenk og dekket bord” av Camilla Jensen. En ganske bra kokebok, og enda bedre, en kokebok som er enkel å følge. I febertåka laget jeg oppskriften Moises auberginesalat, mest fordi jeg har dilla på auberginer og jeg kunne ligge på sofaen mens salaten nesten lagde seg selv (og også fordi jeg hadde ingrendiensene i skapet, og orket ikke å gå ut å handle).

Du trenger (til en ganske stor porsjon):
– 1 stor aubergine
– 1 rødløk, (middels stor, eller to små)
– 1 1/2 dl olivenolje
– 3 hvitløksfedd
– 1 ts havsalt
– 3 tomater
– 4 ss balsamicoeddikk

Start med å sette ovnen på 200 grader. Så tar du gaffelen og stikker en del hull på auberginen. Dette hindrer den fra å eksplodere i ovenen. Sett den ferdighullete auberginen i en ildfast form og la den stå i ovnen i cirka en halvtime. Da skal den bli god og myk inni, nesten “kollapse”.

grønne jenter, grønn mat, salat, auberginer

Etter en tjue minutters blund på sofaen, gikk jeg i gang med å hakke rødløken. Stek den fin og mør i olivenoljen på lav varme. Så tar du de tre hvitløksfeddene og knuser de sammen med havsaltet i en morter. Da skal det bli til en jevn paste. Hvis du ikke har en morter, kan du knuse feddene og saltet med en stavmikser eller med håndtaket på en tung kniv, og så blande sammen i en skål. Tilsett hvitløkspasten til rødløken mot slutten av steketiden. Ta av fra plata og la det avkjøles.

Etter at du har fjernet innmaten (frøene og væsken) fra tomatene, kan du hakke de tre tomatene i terninger. Legg de i en skål, dynk de i balsamicoeddikk og la stå.

grønne jenter, grønn mat, tomater, aubergin

Nå ble auberginen ferdig, og jeg ganske sliten. Heldig for meg, fordi den må stå til den er helt avkjølt. Det er da du kan lettest dra av skinnet. Skjær av tuppen, og ta tak i en bit av det lilla skinnet og bare dra det av. Skjær auberginen i terninger, og når fjøla nesten er full med auberginterninger kan du presse knivbladet forsiktig mot de. Da klemmer du ut resterende væske fra auberginen.

grønne jenter, grønn mat, aubergine

Hiv auberginen opp i en skål, bland inn løken og vend tomatene forsiktig inn. Salaten skal stå i en halv time for at smakene skal blande seg. Den passet veldig godt til restene av en linsecurry jeg hadde i kjøleskapet, men kan også serveres helt alene. Hvitløk og tomater var en god kur for å komme seg over influensa.

grønn salat, grønne jenter, aubergin

Leave a Reply