Tips til nybegynnerdyrking

Urban dyrking

I fjor var min første sesong med dyrking og jeg gjorde alle feilene som var mulig  gjøre. Men jeg lærte veldig mye. Har du lyst på noen selvdyrka tomatplanter i vinduet? Eller kanskje gjøre et felles hageprosjekt i hagen til foreldrene dine? Eller ha en pallekasse i borettslaget ditt? Nå er det sesong for planting av de plantene som trenger litt ekstra voksehjelp innendørs før solen og varmen ute har kommet skikkelig. 

Grønne jenter er så heldige at vi har en parsell i det urbane hagekollektivet Herligheten i Bjørvika. I tillegg har mamma og jeg hatt et lite prosjekt å dyrke litt på mitt barnedomshjem på Nesodden, og det ble faktisk en veldig stor suksess.  I fjor skrev Kari Anne og Zlata om MAJOBO-kurset de var på, og sine mislykka og vellykka dyrkeprosjekt. Her er også oppsummeringsbloggen fra vår første sesong med urban dyrking.

 

Her er mine tips til deg som skal prøve deg som dyrkehipster for første gang:

  1. Det er helt greit å gjøre feil.

Jeg lærte så mye av å gjøre feil. Forståelsen av hvor mye sol, vann, næring og lys de ulike plantene trengte, var noe jeg måtte lære den harde veien. Første gang jeg skulle «lufte» den ene tomatplanten min, ble den så solbrent at den døde. En viktig erfaring for meg var å se at jeg fint kunne drepe plantene mine. Det spilte en rolle hvor mye vann og næring jeg ga dem.

  1. Du kan forplante i melkekartonger, eggebokser, eller små potter.

I fjor plantet jeg mesteparten i melkekartonger som jeg klippet små hull i bunnen av. Dette sikrer god drenering. Dersom du ikke klipper hull nederst, er det lett å drukne plantene. Jepp, det måtte jeg også erfare the hard way.

Herding

  1. Les bakpå frøposene.

Jeg synes det var ganske greit å få kjøpt gode matplanter i blomsterbutikken, og bak på pakka står det en ganske grei beskrivelse. Normalt hater jeg å lese bruksanvisning, men jeg erfarte fort at det var greit å lese bakpå. I fjor tømte jeg en halv frøpakke med salat oppi en avklippet melkekartong. Det grodde som bare det, men alle salatbladene ble helt hvite. Og da jeg superfornøyd på et plantebyttemarked prøvde å bytte de bort, ble jeg spurt hvor mange frø jeg hadde puttet opp. «Her er det nok mer en nok frø for en hele hage med salat.»

  1. Få kunnskap: søk på internett, bli med på kurs eller spør i blomstebutikker og hagesentere.

I fjor begynte jeg å dyrke uten noen forkunnskaper. I motsetning til Zlata og Kari Anne, dro jeg ikke på MAJOBOs kurs. Men jeg leste på nettet og spurte folk som kunne dyrke. Den ene gangen jeg var på Plantasjen brukte jeg over fire timer på å spørre personellet om tips om jord, planter, gjødsling og vanning. i tillegg fikk jeg veldig mye råd av bestefar og nabokona som driver “stort” med matproduksjon.

  1. Skriv dyrkedagbok

På den nordlige halvkule er dyrkesesongen ganske kort og da er det lett å glemme hva du gjorde og ikke gjorde i fjor. Derfor begynte jeg i slutten av dyrkesesongen å skrive ned mine erfaringer. Dette er supernyttig nå som jeg skal i gang med å plante tomater, squash og grønnkål.

Innhøsting

2 thoughts on “Tips til nybegynnerdyrking

  1. Inspirerende og nyttig! Hagen i stua er i gang, men det hjelper å se at jeg ikke er den eneste som prøver og feiler… Stå på!

Leave a Reply