Pimp your bike – slik setter du sykkelen i stand for våren

IMG_7112 tips til vårstell sykkel, sette sykkel i stand, reparere sykkel, sykkel i oslo, grønne jenter

Tilbake i Oslo etter påskeferien var jeg mer enn klar for å starte sykkelsesongen. Siden jeg satt sykkelen i kjelleren da den første snøen falt har jeg gledet meg til å suse rundt på sykkel i Oslo igjen. Det er lite som slår det! Men først trenger sykkelen litt pleie – her er fem tips til hvordan du kan gjøre det enkelt, billig og raskt.

I fjor brukte jeg 1300 kroner på vårstell for sykkelen min hos en sykkelbutikk. Da ble kjæresten min oppgitt. Det kan du gjøre selv, sa han. Det skal sies at jeg også trengte et nytt dekk, men dette er visst heller ingen umulig sak å fikse selv.

Siden kjæresten min for noen år siden tilbragte et helt år på sykkelsetet (les mer om det i gjestebloggen hans her), ba jeg ham om noen enkle tips for vårstellet før jeg satt i gang. Her er de fem stegene jeg hygget meg med i går ettermiddag:

1. Vask sykkelen. Det er ikke bare vinduene som trenger en vårrengjøringen når solen begynner å titte fram igjen. Jeg fant fram såpevann og svamp og satt i gang med sykkelen. Av en eller annen grunn brakte denne vaskeseansen fram hyggelige barndomsminner – plutselig følte jeg på den enorme lykken jeg hadde følt på når jeg stod og gjorde det samme på grusen foran huset som barn. Endelig var det tid for å leke sykkelpoliti sammen med naboungene igjen.

2. Tørk av kjedet. Det som trenger særlig oppmerksomhet er kjedet (det har nemlig kjedet seg hele vinteren ;)). Det kan samle seg grus og liknende på kjedet, noe som kan være skadelig for kjedet og tannhjul. Selv om dette neppe har skjedd mens sykkelen har stått i garasjen eller kjellerboden er vårstellet en fin anledning for denne viktige rengjøringen. Jeg brukte en liten del av en gammel og hullete t-shorte som fille og tørket av med den. Dersom du ønsker å være litt mer nøye en meg, kan du ogs bruke en gammel tannbørste.

Det skal sies at dersom du var flink og stelte sykkelen din før du satt den inn for vinteren er disse to første punktene ikke så viktig som det kanskje var for mitt glis.

IMG_7115 tips til vårstell sykkel, sette sykkel i stand, reparere sykkel, sykkel i oslo, grønne jenter
Før: En skitten sykkel med flate dekk.

3. Smør kjedet med olje. Kjedet på sykkelen trenger også litt ny fuktighet etter en lang vinter. Du kan bruke alle slags smøroljer, men det finnes også egne for sykkelen. Jeg brukte en sykkelolje som vi hadde stående og smurte i vei. Det kan være lurt å tørke litt igjen etter du har smurt på olja. Hvis det er veldig klissete er det lettere for grus og støv å sette seg på kjedet igjen.

4. Sjekk bremsene. Det kan også være lurt å sjekke bremsene før du setter utfor Ullevålsveien. Om det bare er bittelitt du trenger å stramme dem er det som regel noen knotter akkurat hvor vaieren går ut fra bremsene på sykkelen. Her kan det justeres. Ellers må man stramme det like over hjulet der hvor bremsene er koblet til vaieren (om man ikke har skivebremser da). Her er video som forklarer hvordan det gjøres

5. Pump opp dekkene. Sist, men ikke minst trenger dekkene også litt pumping for å komme i form til sykkelsesongen. Finn fram pumpa eller stikk innom nærmeste bensinstasjon og bruk deres effektive lufttrykk.

Unknown22 tips til vårstell sykkel, sette sykkel i stand, reparere sykkel, sykkel i oslo, grønne jenter
Etter: En glad syklist på vei gjennom Majorstua-krysset.

Dersom du har et hullete sete kan det også virkelig anbefales å bytte det. Etter å ha fått våt rompe i hele fjor sommer – fikk jeg endelig byttet sete på slutten av sesongen. Det gjorde godt.

Det kan også være hyggelig å freshe opp sykkelen sammen med andre. Slå deg sammen med en venn. Eller, dersom du bor i Oslo, sjekk ut de neste gatesykkelverkstedene til Sykkelkjøkkenet.

Lykke til med vårstellet! Nå tar jeg meg en sykkeltur til Bygdøy. Hurra!

 

Leave a Reply