Månedens grønne gutt: april

GrønneJenterGrønnGuttErlingFjeldaasAprilLenge og vel har vi i Grønne jenter pønsket på hvem som fortjener tittelen aprils grønne gutt. Da vi fikk høre om denne karen var det ingen tvil. Erling Fjeldaas er jusstudent , og har startet opp et nettverk for studenter som er bekymret for hvordan det skal gå med planeten – Concerned Students. April er måneden hvor organisasjonens største arrangement finner sted; Concerned Students-dagen. Vi møtte Erling for en uformell prat på Vår Frelsers gravlund.

Erling kommer rett fra kollokvie og forklarer at han må stikke videre om en time. – Jeg har hverken mat eller penger, så satser på at søsteren min spanderer middag.

En representativ representant for studentstanden, med andre ord.

Men er han bekymret?

– Jeg har alltid vært glad i naturen, men på videregående tror jeg faktisk jeg tulla med de som var medlem i NU, ler Erling. Det var først etter å ha flyttet hjemmefra og begynt å studere at han ble engasjert i miljøspørsmål. – Man ser nye sider ved ting. Jeg studerte musikk, og det føltes ikke så meningsfullt. Etter et år bytta jeg. De som jobber for miljøet må ha et våpen, og mitt – det er jussen

Hvordan kan en jurist jobbe for miljøet?

– Som jurist kan man utvikle lovverket så samfunnet blir mer bærekraftig. Paragraf 112 er viktig. Den burde få mer omtale og betydning, og tas større hensyn til i lovverket, forklarer Erling ivrig.

Tilfeldige møter gjorde at han og en kamerat fra studiet endte opp med å bli oppfordret av Beate Sjåfjell til å starte et tverrfaglig nettverk knyttet til hennes kreasjon Concerned Scientists Norway. Resultatet ble Concerned Students. I dag har organisasjonen to undergrupper, jus og psykologi, og ønsker gjerne flere.

16200_738328846216419_3016586497427189546_n
Styremedlemmene i Concerned Students studerer jus, psykologi, idéhistorie, medisin, journalistikk og politikk. Bildet er tatt av Fartein Rudjord.

–  Concerned Students skal være en møteplass. En arena for å diskutere miljøspørsmål. Dessuten var tanken å få studenter til å påvirke undervisning og pensum, slik at klimaspørsmål i større grad blir en del av dette.

Ved hjelp av tverrfaglige arrangementer, som Concerned Students-dagen, ønsker gruppa å vise at klima og miljø er relevant for alle fagområder. Hele ni ulike studier er representert den 22.mars. Alt fra fysikere til filosofer skal bidra med sine perspektiver på Blindern denne onsdagen.

1606907_695725037143467_7308011109327211629_n

For gruppa – og Erling, er det ikke nok å demonstrere for sakene de tror på, det er behov for noe mer.

– Spesielt fordi vi er studenter er ikke aktivisme nok. Vi må finne måter å bruke kunnskapen og karrierene våre på. En stor del av livet vil nettopp foregå på arbeidsplassen. Det burde være mulig å gjøre en forskjell for miljøet gjennom det arbeidet man har, og ikke bare ved siden av. Nyutdannete mennesker må kreve dette.

10687020_711100652272572_6480187629103357411_n

Så hvordan skal vi løse klimakrisa? Erling drar litt over dette, og enser ikke regnet som har begynt å falle over gravlunden. Han tenker lenge over spørsmålet, før han svarer.

-Løsningen er ikke så fryktelig enkel. I en diskusjon jeg var på var det en psykolog som talte veldig for nye løsninger og å fase ut det gamle. Jeg tror det er litt for naivt å tro at fornybar energi alene kan utfase oljealderen i tide. Flere aktører motarbeider nok dette bevisst. Det er ikke at de ikke vet nok. Kanskje må man her tvinge dem til å handle annerledes, ved hjelp av juridiske retningslinjer eller økonomiske sanksjoner.

– Jeg er ikke kommunist eller noe, legger Erling spøkefullt til – men jeg stiller spørsmål ved om vi kan løse klimakrisa med det systemet vi har i dag.

Concerned Students ønsker å fremme en nyansert klimadebatt hvor ulike måter å tenke på utforskes.

-Spørsmålet er ikke hvorvidt vi må gjøre noe, men hva vi må gjøre. Vi er åpne, som studenter bør være, sier Erling, før han suser av gårde på sykkelen.

Og med dette utgangspunktet forsøker Erling – og Concerned Students, å nærme seg det evinnelige spørsmålet; hva skal vi egentlig gjøre?

Leave a Reply