Påmmfri drive

infinitum, car, weggebros, frying oil, eco, environment, miljø, miljøvennlig bil, lofoten
Så gi meg en rugglete påmmfri(olje) med en blandings og litt thousand island. Påmmfri drive. Nei, jeg snakker ikke om drive thru’ en på McDonalds eller rutebilstasjonen i Arendal. Jeg snakker om å fylle tanken på bilen med brukt frityrolje.

Soundtrack til denne saken: 


Det er ikke så ofte Grønne Jenter skriver entusiastisk om bil. Det er ikke så ofte vi skriver om fast food heller. Kombinasjonen bil og fast food er heller ikke særlig uvanlig. 100% veimat som ESSO kaller det. Kombinasjonen er dog uvanlig når du fyller tanken på bilen med brukt frityrolje. Det gjør nemlig brødrene  Markus og Inge Wegge.car, lofoten, frying oil, eco, environment, miljø, miljøvennlig bil, frityrolje
Nylig var jeg i Lofoten for å holde foredrag sammen med mine eventyrer- og miljøvernkolleger i Infinitum, Brødrene Wegge. Sammen kjørte vi rundt i Lofoten for å holde foredrag. Lukta som kommer ut av eksospotta fra bilen lukter merkelig, nemlig pommes frites.

Begge brødrene har mekket om bilen slik at motoren forbrenner brukt frityrolje i stedet for fossil bensin eller diesel. Drivstoffet henter de gratis fra den lokale Mix-kiosken i Kabelvåg. Oljen siles for matrester før den fylles på tanken.
11092943_10155334990370246_984025101_n
For fem år siden hørte Markus om noen kjørte Amerika på tvers med frityrolje som drivstoff. Først trodde han at man må være mekaniker for å få til noe slikt, men det eneste som trengs er elementære elektronikkunskaper og internett. På nettsiden Hekla fant han det han trengte for å bygge om bilen.
11076042_10155334990365246_1015936367_nDet slippes ut klimagasser ved forbrenning av fritryrolje også, men siden dette er plantebasert olje inngår disse allerede i det naturlige kretsløpet. I tillegg er det jo olje som allerede er brukt til matlaging og skal kastes, og tar derfor heller ikke opp matproduksjonsareal.

11084598_10155334986965246_801760310_n redDet er imidlertid et par utfordringer med en frityroljebil. Frityroljen stivner når det er kaldt. Noe det ofte er i Lofoten. Bilen må derfor gå på diesel de første minuttene slik at oljen kan bli flytende igjen.

Det er utfordrende å dra på langtur med en bil som går på frityrolje, da du ikke bare kan stikke innom benser’n for å fylle tanken. Brødrene må derfor ha med seg alt drivstoffet de trenger. Godt de har god plass.

car, pommes frites, frying oil, frityrolje, markus wegge, inge wegge, lofoten, weggebros, eco, environment,Nå kan selv jeg bli eksosrype. Shit pommes frittes!

Øverste foto: Inge Wegge
Øvrige foto: Markus Wegge

One thought on “Påmmfri drive

Leave a Reply