5 tips for helgeturen til Stockholm

Stockholm2-6935 Hvem trenger helgetur til Roma når Stockholm er en togtur unna Oslo? Hipsterbydelen Södermalm byr på masse urbant snadder – vintagebutikker, digg økologisk mat og hyggelige gater og torg.

Sammen med to gode venninner hadde jeg lenge planlagt en miniferie ut av Oslo. Vi skulle feire at vi alle tre endelig var ferdig med studiene. Roma sto på toppen av ønskelisten. Men med inspirasjon fra Lans blogg om tur til Stockholm på første klasse fant vi ut av Stockholm var mer enn eksotisk nok for oss. Vi var alle tre enige om at den dårlige flysamvittigheten trengte en pause.

For omtrent en måned siden gikk turen dermed til Oslo S en torsdag ettermiddag. Etter seks timer på toget var vi framme og kunne dra til leilighetene vi hadde leid ved Mariatorget på Södermalm. Seks timer var ingen sak i behagelige togseter, men fra og med sommeren vil reisetiden mellom Oslo og Stockholm faktisk reduseres til kun 4,5 timer. SJ (som tidligere sto for Statens Järnvägar) ønsker med et “snabbtog” å rappe tusenvis av flypassasjerne mellom Oslo og Stockholm. I fjor reiste hele 1.360.000 med fly Oslo-Stockholm (les mer om dette her).

Det ble en deilig Stockholm-helg hvor til og med været spilte på lag med oss. Det var en av de første ordentlige vårhelgene, hvor alle spaserer rundt og strekker hals mot sola. Det var også stort sett det vi gjorde også. Kun med noen mindre avbrekk bestående av vintagebutikker, god mat og kaffe på en benk.

Basert på vår fine helg – her er mine 5 tips til en jettebra og miljøvennlig helgetur til Stockholm:

1. Spaser rundt i Södermalm og besøk de utallige vintage-butikkene

Södermalm er Stockholms svar på Grünerløkka – bare enda litt kulere. I Hornsgatan, like ved Mariatorget, er det en rekke fine antikk- og vintagebutikker. På både Judits Second Hand og Filippa K Second Hand fant venninne mine en rekke pent brukte kvalitetsplagg. Filippa K Second Hand var som navnet tilsier en butikk med kun brukte plagg fra fra Filippa K. Og som Lan tipset om i sitt innlegg er også Emmaus Vintage i Peter Myndes backe 8 en skatt av en vintage-bule.

2. Spis lunsj på Urban Delhi ved Nytorget

Urban Delhi er både en butikk med mange digge og økologiske produkter, og en restaurant med skikkelig hyggelig stemning. Det er også mange andre kule restauranter og butikker rundt Nytorget. Mange vil nok si at dette er selve hjertet av Södermalm.

deliStockholm2-6921

3. Besøke fotomusemuet Fotografiska

Fotografgiska ligger ved vannet på Södermalm og har adressen Stadsgårdshamnen 22. Vi synes flere av utstillingene var spennende, men kanskje særlig Redemption av Andres Serrano. Museet har også en hyggelig restaurant og en spennende butikk med mase kule kort.

4. Nyt landlige Djurgården og nyt ”fika” i Rosendals trädgårdarshage

Djugården er en liten øy med fine parker, museer og fornøyelsesparker. Du kan ta båt dit fra Slussen, noe som også gir anledning til å se Stockholm fra vannet. Det er et lite stykke å gå mellom der båten legger til og Rosendals trädgårdar, men det går også an å ta trikk. Vel framme bør du nyte en ”fika” i sola i den vakre hagen. Fika er et lite stykke svensk kulturarv, som betyr å drikke kaffe, helst sammen med en liten søtsak. Det mest klassiske er nok kanelbollen, som også kalles fikabrød. Rosendals trädgårdar har alle de svenske klassiske søtsakene, som til og med er håndlaget med økologiske råvarer.djurgårde

5. Spis byens beste falafel på Falafelbaren

I Hornsgatan 39. ligger Stockholms første og eneste falafelbar. Dette stedet er hakket freshere enn der du pleier å spise falafel på vei hjem fra byen. Med blant annet rødkål og hummus som tilbehør skuffer ikke falafelen. Jeg anbefaler også den hjemmelagede lemonaden som de selger.

I følge SAS sin utslippskalkulator ville 3 passasjerer tur-retur Oslo-Stockholm skapt rundt 400 kg. Co2-utslipp. Det er jeg fornøyd med å ha unngått. Tog, på den andre siden, er nærmest fritt for Co2-utslipp når det kjører på elektrisitet fra vannkraft (som du jo gjør i Norge).

God togtur og ha en deilig helg i Stockholm! Har du andre gode tips til #FerieUtenFly?

 

Takk til Kine Korsmo Robertsen for de fine bildene.

3 thoughts on “5 tips for helgeturen til Stockholm

  1. Hei! Jeg laget en liten video fra Stockholm med noen fine steder å se mens du er der, sjekk den gjerne ut, kanskje du får litt inspirasjon :)

Leave a Reply