Lettuce eat plants!

Bilde 1

Martine Elise Skoglund Hammer er veganer og sjeleglad for at Trondheim får sin helt egen veganmesse som går av stabelen i helgen. I dette innlegget gjesteblogger hun for Grønne Jenter om hvorfor hun er veganer, og hvorfor Trondheim Vegan Fair er the place to be.

Det blåser en vegansk vind over vårt langstrakte land! I mars gikk vegansk vår, i regi av Norsk Vegansamfunn, av stabelen, og nå oppfordrer de til #VeganskÅr! Jeg gleder meg over at flere og flere skjønner at man har muligheten til å gjøre en forskjell for dyr, mennesker, framtidige generasjoner og planeten vår ved å velge hva som befinner seg på tallerkenen sin.

Selv har jeg vært veganer i ett og et halvt år. Før det var jeg pescetarianer i fire år. Til å begynne med var det dyrs rettferdigheter og min egen helse som var grunnene til at jeg tok steget og kuttet ut kjøttet. Etter hvert som årene gikk, skjønte jeg at kjøtt- og meieriproduksjon har en vanvittig stor innvirkning også på klima, ressursfordeling og ressursutnytting. Å bli veganer virket som en mulig løsning på mange av de ulike urettferdighetene vi har i verden. Jeg har opplevd at folk rister på hodet og synes jeg er naiv, og at de mener jeg kun er veganer for min egen samvittighets skyld. Selv om de er enige i grunnene mine, tror de ikke det vil gjøre en forskjell. Jeg mener man må starte med seg selv om man ønsker at verden skal forandre seg. Walk the talk, som de sier. Når jeg vet jeg har muligheten til å velge å gjøre noe positivt for dyr, mennesker, mine og andres fremtidige barn, og vår herlige klode, hvorfor skal jeg da velge ikke å bidra?

gullerotselfie

For meg handler dette også om solidaritet overfor andre mennesker. Jeg har ikke samvittighet til å trykke i meg en stor biff når jeg vet hvor mye ferskvann og landområder som går med til å produsere den, og når omtrent 805 millioner mennesker sulter i verden.

Veganisme kan dessuten også sees gjennom feministiske briller. Melkeindustrien bygger nemlig på en systematisk utnyttelse av kuas reproduktive system, og dette kan sees i sammenheng med feminismens kamp for at kvinner skal kunne ha kontroll over sine egne kropper. Kalven, som egentlig skal ha kuas melk, skilles fra kua ganske umiddelbart etter fødsel. Dette må til for at melka skal komme ut i butikkene. Det er ikke veldig vanskelig å se for seg at dette kan virke svært opprivende for ei mor -menneske eller ku. Lignende systematisk utnytting finner vi også i eggindustrien.

Men! Jeg synes det er viktig å presisere at å være veganer ikke kun går ut på å rive seg i håret fordi verden er så fæl. Og man spiser heller ikke bare rar eller fancy mat; jeg spiser pizza og taco hver helg, som alle andre nordmenn.

De fleste kjenner antagelig til Oslo Vegetarfestival som har blitt gjennomført siden 2010. Emma Jarvis har latt seg inspirere av festivalen, og takket være hennes fantastiske engasjement vil det i år bli arrangert Trondheim og Norges første veganske messe: Trondheim Vegan Fair!

bilde 3

Lokale helter som Etikken, Trondheim folkekjøkken og Mat fra Hagen vil være noen av dem som har stand og foredrag under messen. For ikke å glemme veganpioneerer som NOAH og Norsk Vegansamfunn. Noe av det jeg er aller mest spent på er foredraget til svenske Martin Smedjeback, som skal fortelle oss hvorfor vi «elsker hunder, spiser griser og kler oss i kyr». Du kan sjekke ut hele programmet til festivalen her. Under messen skal jeg stå på stand for Trondheim Grønne Studenter, og jeg håper selvfølgelig at du slår av en prat med meg om du slenger innom.

Hvem kan komme på Trondheim Vegan Fair? Svaret er naturligvis ALLE! Er du glad i mat, og ønsker en ny og inspirerende matopplevelse? Kom! Er du interessert i klima- og miljøproblematikk? Kom! Liker du å meditere, eller er opptatt av at sminken din skal være dyrevennlig? Du er velkommen! Trondheim Vegan Fair har noe for enhver smak -veganer eller ei.

 

Foto:

Bilde 1: Emma Moe 

Bilde 2: Martine Elise Skoglund Hammer (venstre) og Andrea  (høyre)

Bilde 3: Plakat laget av Anne Rassbach

Leave a Reply