Mormor

mormor3
Lørdagskveld hos familien Kristiansen 1965

Min mormor var det man kaller en stilig dame. Bergljot Kristiansen – bare navnet oser av ynde.  Jeg kan svakt fornemme parfymen hennes og se for meg det mørke håret, den røde leppestiften og det vide smilet når jeg tenker på henne.

Jeg har aldri helt trodd på at hun var norsk. Det var noe eksotisk og sydhavsk over henne. Brunfargen synes permanent, og kombinerte perfekt med gullklokka som alltid slynget seg rundt håndleddet hennes.

Hun hadde matchende skjørt og jakker. Sydde og broderte egen bunad, og sto opp to timer tidligere hver dag for å krølle håret. Hadde mormor vandret rundt i Oslos gater i dag hadde man fortsatt slengt lange blikk etter den flotte, gamle damen.

Hun var en sånn dame som får deg til å tenke at stil ikke handler om trend og tendenser, men er noe konstant.mormor1Mennesker som mormor tror jeg det finnes utallige eksempler på. Det er ikke det at de er utsøkt vakre eller uvanlige. De er vanlige folk som går med hevet hode og rett rygg, som ikke hopper på de flyktige motebølgene og kjøper seg noe nytt annenhver dag. De trenger ikke det. De er kreative og gjøre nye kombinasjoner ut av gamle filler. De ser hva som passer deres personlighet og kropp, og gjenskaper det hver dag.

I min familie har vi en tradisjon med å ta vare på alt. Kassene med tingene til mormor stod lenge lagret på loftet uten at noen våget å nærme seg. Klærne til hun som pleide å synge Ingrid Sletten av Sillejord for oss, så ut til å skulle lide samme skjebne som huen til den stakkars jenta i sangen.

FullSizeRender-10

Men etter hvert turte vi å nærme oss. Og jeg tror mormor hadde blitt glad hvis hun visste hva som skjedde med tingene hennes. Noe ga vi til Fretex, noe til venninner, noe ville mamma ha og noe beholdt jeg selv.

Mormors bluser har vært på tusen eventyr, og de er på ingen måte over enda. Når jeg har på meg mormors gamle klær føles det som jeg og får en flik av hennes udødelige stil. Det er plagg som bærer min egen historie, det er en følelse som ingen nykjøpte klær kan gi.

 

Leave a Reply