Middagsstress? Spis ugress!

karvebestemor karve spis ugress grønne jenter tips til suppe økologisk naturlig mat plukk selv

Mai er en herlig måned hvor alt spirer og gror, til og med fridagene. Med mange fridager følger dessverre også en relativt dårlig økonomi – i alle fall for en student som meg. Heldigvis visste bestemor råd da lommeboka ikke strakk til for skikkelig middag: Du kan finne middag i nærmeste plen eller grøft.

Det er viktig å benytte seg av anledningen nå, fordi alt ugresset er inne i en deilig vekstperiode hvor de bare skyter i været. De store, flotte ugressbladene er imidlertid ganske seige og ikke så digge. Du vil spise de delikate små, nye og ferske skuddene. Det er mange ulike typer ugress du kan spise. For å vite hvilke, kan det være lurt å skaffe seg ei nyttevekstbok. Hittil kjenner jeg i det minste til ramsløk, brennesle, løvetann, skvalderkål og karvekål. Bestemor og jeg satsa på karvekålen. Den er til forveksling lik hundekjeksen, men hundekjeksen er ikke særlig god å spise. Noen artsvenner av hundekjeksen er til og med giftige.

Fra venstre: Bestemor, karvekål, hundekjeks.
Fra venstre: Bestemor, karvekål, hundekjeks.

Karvekål er bladene på karveblomsten som frøer et av fundamentalkrydderne i norsk kulturmat; karven. Karven minner om cumin, men jeg anbefaler ikke å bruke den i din neste taco eller masala med mindre du vil ha en smak som minner om surkål eller akevitt. Karvekålen har en frisk, søt og lett krydret smak som gjør at den passer ypperlig til suppe. Bestemor og jeg lagde selvfølgelig suppe på gamle måten. Det blir helt sikkert enda bedre om man slenger oppi litt løk og kanskje litt hvitløk også, man da nærmer man seg kanskje den berømte spikersuppa, og plutselig spiser man ikke mat fra grøfta mer.

karvekål

Bestemor Sigrids karvekålsuppe:

  1. Rør to til tre spiseskjeer mel ut i smelta smør (jevning).
  2. Spe jevninga med cirka en liter grønnsaksbuljong.
  3. Finhakk så mye karvekål som du orket å plukke.
  4. Ha den finhakka karvekålen oppi suppa og gi det et lite oppkok.
  5. Smak til med salt, pepper og gjerne litt muskat.
  6. Server med et smilende nykokt egg i midten, nam!

Leave a Reply