Guide til økosminke

Gimle parfymeri, fotograf andreas, mail@andreaswinter.no, andreas winterVi i Grønne jenter har forsøkt noen økologiske kosmetikkprodukter, men har slitt med å finne fram i jungelen av ulike merkeordninger og de lange, kompliserte innholdslistene bakerst på pakkene. For å komme til bunns i kosmetikkspørsmålene tok vi en prat med en tungvekter i den norske kosmetikkverdenen, nemlig Camilla Schjelderup på Gimle Parfymeri på Frogner.

Camilla er tredje generasjon i familien som driver parfymeriet Gimle i Bygdøy Allè. Parfymeriet er blitt en institusjon etter å ha holdt til på samme hjørne i 73 år. For syv år siden startet parfymeriet opp sin egen økoavdeling i det som hadde vært en Narvesen-kiosk som lå vegg i vegg.

Det var Stella McCartneys som fikk Camilla til å åpne øyne for økologisk sminke. Som så mange andre kvinner ble Stella bevisst på hva kosmetikk gjorde med kroppen hennes når hun var gravid. Etter at Camilla selv begynte å bruke økologisk kosmetikk har hun ikke sett seg tilbake.

gimle_camilla Andreas winter grønne jenter økosminke tips
Camilla Schjelderup.

For at Grønne jenter virkelig skulle få et inntrykk av hvordan økoproduktene føles på huden fikk Johanne en mini-make-over. Johanne ble riktig så fin, og ikke minst føltes produktene skånsomme og gode for huden.gimle parfymer, Andreas Winter fotograf, Fotograf Andreas Winter,Johanne Join siste grønne jenter økosminke fotograf andreas winterGimle parfymeri, andreas Winter

Som Camilla har skrevet om på Gimles blogg, inneholder økologisk kosmetikk økologiske ingredienser med større konsentrasjon av essensielle pleiestoffer. Dette gjelder vitaminer, anti-oksidanter, sporstoffer og essensielle økologiske elementer som aminosyrer og fettsyrer som hjelper å opprettholde hudens naturlige funksjoner.

Er produktet sertifisert økologisk vil ikke bare hensyn til innholdet og opphavet til produktets ingredienser telle, men også hele utviklingsprosessen fra ide til pakning. På mange måter et mer bærekraftig produkt. Produkter med slik merking inneholder ikke genmodifiserte produkter, parafiner eller syntetiske dufter eller farger.

Det finnes mange ulike merkeordninger for økologisk kosmetikk, som har varierende krav til hvor mye av ingrediensene som må være økologiske. For å hjelpe deg å finne fram i merkejungelen har vi laget en oversikt:

BHGI er en tysk sertifisering som bruker økologiske ingredienser dersom det er tilgjengelig. Siden dette er en ganske løs definisjon krever denne sertifiseringen en del leserkyndighet når det gjelder innholdsfortegnelsen.

USDA Organic er etablert av det amerikanske landbruksdepartementet. Produktene som er sertfisert med dette merke har 95 proset økologiske ingredienser produsert uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler, dyrket på bærekraftige og øko-vennlige metoder. USDA tillater  5% av syntetiske  ingredienser eller ingredienser  som ikke fåes i økologisk form (for eksempel salt og vann). Produktene skal ikke inneholde genetisk modifiserte organismer, eller stoffer som parabener, parafin og petroleum. Det skal være fri for ingredienser som kommer fra hogst fra sjeldne planter og trær.

Ecosert er den franske sertifiseringen som har krav om at minst 95 prosent av ingrediensene i kosmetikken skal være naturlige og minst 10 prosent økologiske. Produktene med dette merket innholder ikke genmodifiserte produkter parabener, parafiner, emulgering middler fra ethoxylate, eller syntetiske farger og dufter.

Soil Assosiation er en britisk merkeordning som har veldig strenge krav til økologiske ingredienser. Produktene som er merket ”organic” inneholder minst 95 prosent økologiske ingredienser, mens andre produkter som merkes med ”made with xx % organic ingredients” må inneholder minst 75 prosent økologiske ingredienser. Soil Assosiation-produkter inneholder ikke genmodifiserte produkter, ei heller ingredienser fra truede planter eller trær.

Svanen er ikke en økologisk merkeordning, men er allikevel aktuell å nevne i denne sammenheng. Svanen er den nordiske miljømerkeordningen med strenge sosiale og miljøkrav til produsenter som får lov til å la svanen pryde deres produkter. Merkingen garanterer at ingrediensene ikke er farlige for folk eller miljø, og ser alle produkter i en livssyklus. Det finnes lite Svanemerket sminke, men det finnes flere produkter innenfor annen kosmetikk og velværeprodukter.

EU-Blomsten er en tilsvarende miljømerkeordning som Svanen for EU-landene. Norge omfattes også av denne ordningen gjennom EØS-avtalen.

last ne grønne jenter økosminke økolgisk kosmetikk

Til slutt ba vi Camilla knuse noen myter om økologisk kosmetikk. Det er mange som tror det ikke virker, at man ikke kan få anti-age for eksempel, fortalte hun. Men sannheten er at vi ikke trenger å dille så mye med huden – man kommer langt med rens og beskyttelse. 80 prosent av aldringen som skjer i huden kommer av ytre faktorer, slik som for eksempel forurensing.

Camilla fortalte også at mange tror at økologisk kosmetikk kun er oljer og at det lukter vondt. Etter å ha besøkt Gimles økoavdeling var vi alle overbevist om at økologisk kosmetikk både kan lukte godt og se fresht ut.

Les også om hvordan du kan lage din egen leppepomade her. Og om hvordan du kan lage deo her.

Takk til vår kjære fotograf Andreas Winter, som har tatt alle bildene for dette innlegget unntatt det av Camilla. Og ikke minst – takk til Camilla for et super hyggelig og lærerikt besøk på Gimle parfymeri.

2 thoughts on “Guide til økosminke

Leave a Reply