6 tips til deg uten egen hage

IMG_1644

Er du blant de som lengter etter egendyrket grøde, men verken har egen hage eller balkong? Ingen grunn til å fortvile, Marte deler sine tips til å høste grønne gleder.

1. Vinduskarmen
Mange av oss har minst én solfylt vinduskarm hjemme. Heldigvis finnes det en rekke spiselige vekster man kan gro fra frø til mat i vinduskarmen. For eksempel basilikum, persille, karse eller alle slags spirer av frø, bønner eller linser. Jeg har forsøkt meg på betespirer, dyrket i et plastbeger med litt bomull. Overraskende enkelt!

IMG_1297
Betespirer, dyrket i litt bomull i et plastbeger

Ertespirer er også både sunt og digg, og kan brukes i alt fra salater til topping på brødskiva eller bare litt snacks. Se nettsiden urbandyrking.no for en enkel oppskrift for hvordan du kan dyrke fram dine egne ertespirer på bare ti dager.

2. Balkongkasse utenfor kjøkkenvinduet
For deg med en liten balkongkasse til å feste utenfor kjøkkenvinduet, anbefaler jeg å plante salat og reddik. De er lette å få til, og tar ikke så lang tid før de spirer og blir spiseklare. Spiselige og vakre blomster som ringblomst og blomkarse er også stas! IMG_6469 3. Se om det finnes en nabolagshage nær deg!
Undersøk litt; kanskje finner du noe nær deg! Det er både hyggelig og lærerikt å dyrke sammen med andre. Kanskje blir du bedre kjent med noen av naboene dine også? Hvis ikke det finnes noen hage i nærheten av der du bor, kanskje du kan gå sammen med noen naboer og høre om borettslaget eller sameiet er interessert i at dere kunne sette opp noen pallekarmer på et solrikt område av fellesarealene?

4. Søk om å få låne en parsell
Vi i Grønne jenter har kost oss masse med parsellen vår på Herligheten i Bjørvika, etter å ha gått på dyrkekurs for nybegynnere hos MAJOBO. Se en oversikt over parsellhager i Oslo her.

herligheten_hoved
Kari-Anne, Johanne og Zlata koser seg i parsellhagen vår på Herligheten i Bjørvika. Selv NRK ble nysgjerrig på hvordan det gikk med parsellen!

4. Lån en kolonihage!
Det er lange ventelister til de idylliske kolonihagene i Oslo (10-20 år!), så i mellomtiden kan det være lurt å alliere seg med noen som trenger litt ekstra hjelp i kolonihagen sin. Les om hvordan jeg gikk fram her.

kolonihagen
Kolonihager kan by på landlig idyll midt i byen!

5. Oppsøk venner eller familie med hage
Mange kjenner eller vet om noen med hage. Ring og hør om de er interessert i at du (kanskje i samarbeid med en vennegjeng?) bruker noe av hagen til dyrking. Som takk for lånet, går det for eksempel an å tilby litt gressklipping, vanning eller luking. Middag med egendyrket grøde er garantert en hit! Jeg synes det er stas å jobbe i kjøkkenhagen hjemme hos foreldrene mine når jeg er på besøk. Her har besteforeldrene mine dyrket grønnsaker da de var unge. Litt fint å tenke på!

IMG_1640
Late, solfylte dager i hagen er en favoritt

6. Bli med i et andelslandbruk
For deg som virkelig er dedikert: andelslandbruk er kanskje det nærmeste du kan komme å være gårdbruker, uten å være det. Denne ordningen gjør at du er garantert en hel masse deilige egendyrkede grønnsaker, i tillegg til at det både er sosialt og veldig lærerikt. Se her for mer info.

Anbefalte nettsider
– MAJOBO (nettverksorganisasjonen Mat og Jord der du Bor): masse gode tips, kurs og inpirasjon
– Andreas Viestad fra Geitmyra matkultursenter for barn har nettopp lansert nettsiden urbandyrking.no med en haug med nyttige tips, blant annet en håndbok i “Dyrking for dummies”
– Oversikt over parsellhager i Oslo
– Info om andelslandbruk i Norge, inkludert Håndboken for å starte andelslandbruk

One thought on “6 tips til deg uten egen hage

Leave a Reply