Månedens grønne gutt – juni

Lenge har Torstein Tvedt Solberg drømt om å bli kåret til “Månedens grønne gutt”. Beskjeden har vært klar fra vår side: Gjør noe som virkelig monner for miljøet, og vi vil sjenke deg den ærefulle tittelen. Vi skal ikke påstå at drivkraften for å ville trekke oljefondet ut av kull ene og alene stammer fra drømmen om å bli tatt inn i varmen av Grønne jenter, men vi mistenker at det har vært en stor motivasjon. For torsdag forrige uke, som saksordfører for stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (SPU) – også kalt Oljefondet – la Torstein fram forslaget om å trekke oljefondet ut av kullinvesteringer med støtte fra hele Stortinget.

2012-07-05 08.25.13
Grilling i Blindern Studenthage, som Torstein var med på å starte i 2012

Telefon fra Giske
Hvordan havnet 30-åringen her? For 3 år siden bestemte Torstein seg for å slutte med politikk da han ble tatt inn på masterprogrammet ved Senter for Utvikling og Miljø (SUM) ved UiO. Få i hovedstaden visste noe om hvem denne AUFeren fra Rogaland, med røde rose i kinnene og palestinaskjerf var. Lang historie kort – Torstein fullførte aldri masteren, ettersom han en dag fikk en telefon fra Trond Giske som lurte på om han kunne tenke seg å være Giskes politiske rådgiver. Vips var planting i studenthagen på Blindern byttet ut med stryking av hvite skjorter og jobb i Nærings- og handelsdepartementet. Men miljøengasjementet startet allerede hos Torsteins over gjennomsnittet grønne familie i Stavanger, som nesten kan karakteriseres som nevrotisk opptatt av kildesortering. Allerede i barnehagen skrev lille Torstein brev til daværende barneombud Trond Viggo Torgersen da han oppdaget at noen hadde dumpet søppel i naboskogen. Da svaret fra Trond Viggo dumpet ned i postkassa, skjønte Torstein at man må sikte høyt for å få ting til å skje. Politikeren tok form.

Grønne jenter på date
Siri og Marte i Grønne Jenter inviterte Torstein med til stamstedet hans Elias Mat og Sånt. Her selges økologisk og sesongbasert mat, med direktehandlet kaffe og lokalt øl. We get the point.

Torstein Tvedt Solberg
Siri og Marte fikk snakket med Torstein før selveste New York Times.

Torstein har ærefullt takket ja til dette lenge etterlengtede intervjuet; Grønne jenter får faktisk snakke med Torstein før selveste The New York Times. Vi trenger først litt tid til å bli forklart hva en saksordfører faktisk gjør. Etter litt nøling fra Torsteins side, blir vi enige om at rollen kan sammenlignes med en slags prosjektleder for behandlingen av en stortingsmelding på Stortinget. Du skal passe på at behandlingen går greit, at man får snakket om de viktige tingene og at man blir enige om de riktige formuleringene.

Enighet blant partier
Og hvordan har egentlig prosessen med å trekke Oljefondet ut av kull vært? Jo, det har vært en dugnad fra alle partier, og godt samarbeid fra flere hold, forklarer Torstein. Han er jo veldig diplomatisk. Men ja, alle partier i Stortinget har blitt enige om at Oljefondet skal ut av selskaper som har mer enn 30 prosent av sin virksomhet eller inntekter fra kull. Det er stort. Oljefondet er verdens største statseide investeringsfond. Fondet setter standarden for praksis for hundre- om ikke tusenvis av andre investeringsfond rundt omkring i hele verden. Klart dette har en effekt. Forslaget har skapt optimisme i hele miljøbevegelsen. Det hviskes i gangene under klimaforhandlingene i Bonn – engasjement funker. Etter stort press fra Greenpeace, WWF og Framtiden i våre hender, sammen med The Guardian har Norge fått til det man trodde var umulig for noen år siden. Og der sitter Torstein på andre året i sin aller første stortingsperiode og har seilt skipet i havn. Grønne jenter er sjarmert i senk. Torstein Tvedt Solberg Vi ba Torstein følge oss gjennom hans perfekte grønne date. I tillegg til koselige restauranter som for eksempel Elias, så er Torstein glad i å ta med sin utkårede og en flaske økologisk vin ut til Lindøya i Oslofjorden eller til et fint utsiktsspunkt fra Ekebergskogen.

Miljøvennlige tips til travle dager
Torstein er en travel mann. Hvordan kombinerer han en hektisk hverdag med ønsket om å leve mest mulig miljøvennlig? Han nevner tre ting:

– Kildesortering, alltid!

– Ta tog istedenfor fly når det lar seg gjøre (Torstein slapper godt av når han kan la tankene fly mens han kikker på landskapet som farer forbi gjennom togvinduet)

– Alenetid i skog og mark. Torstein har et hemmelig sted han pleier å gå til når ha trenger å tenke i ro og mak, det er ved en bjørk nær en innsjø. Mer får vi ikke vite…

Det er ingen tvil om at Torstein Tvedt Solberg er en verdig og vaskeekte Grønn gutt! Vi i Grønne jenter følger spent med videre, og føler oss litt mer optimistiske for framtiden med Torstein på Tinget!

Leave a Reply