Ta en (pante)ring og la den vandre

Pantering Olaf RyesplassHvert år kastes flere millioner panteflasker som kunne blitt resirkulert. Niklas og Kristina ville gjøre noe med saken. Derfor introduserte de Panteringen i Norge. En ring du fester på søppelkassene som folk kan sette panteflaskene sine i. Mange livnærer seg også på å pante flasker og for dem betyr panteringen økte inntekter og en mulighet til å slippe å stikke hånden ned i de uvelkomne søppelkassene.

Hvert år utlyser Miljømagasinet PUTSJ 20.000 kroner til et miljøtiltak de mener best sprer kunnskap om klima- og miljøproblemene, legger til rette for mindre klimagassutslipp eller som på en ny måte sprer engasjement om klima og miljø. I fjor vant Niklas Barre og Kristina Holt med sin idé om panteringer.

Man tenker kanskje ikke over det, men pantesystemet er en av de virkelig flotte tingene vi har fått til i Norge. Plast og aluminium er ressurser i seg selv. I 2013 ble det pantet 445 millioner bokser og 410 millioner flasker med pantemerke. Det ga 6 639 tonn aluminium til nye bokser og rundt 12 946 tonn plast til nye flasker og andre plastprodukter.

flaske smal

Malín har skrevet mer om dette, ettersom hun er Infinitum-ambassadør, les mer om dette her. Tilbake til panteringprosjektet, hvordan får man gjennomført dette?

Per nå henger det prototyper på Grünerløkka, med gult fresht design som er synelig for folk. De jobber også med å få systemet innført på permanent basis og er i dialog med Oslo kommune og Universitet i Oslo. De trenger også å få mer oppmerksomhet rundt problemet med panteflasker på avveie, for det er et faktisk problem.

Infinitum estimerer at omkring 45 millioner (!) flasker og bokser unødig havner i søpla hvert år. For hver kilo plast som blir resirkulert, sparer vi to kilo olje. Gjenvinning av en kilo aluminium sparer ni kilo co2-utslipp. Det er potensielt mye sparte utslipp med en enkel løsning.
Pantering Grünerløkka

Derfor synes vi i Grønne Jenter at pantering er en kjempe god idé og håper at de kommer i mål med ambisjonen om at pantering skal være et omfattende system i Oslo og hele Norge.

For at det skal være mulig trenger de kommunenes tillatelse og økonomisk støtte. Så ta gjerne kontakt med dem om du vet om interesserte sponsorer.

Inntil videre får vi som kan, benytte oss av de panteringene som henger på Grünerløkka.

Om du har lyst å vite mer – sjekk ut facebooksiden til Pantering her.

Foto:

Øverst – Thea Berg Nesse

Midterst – Malín Jacob

Nederst – Niklas Barre

4 thoughts on “Ta en (pante)ring og la den vandre

  1. Hei. Hvordan beregnes besparelsen av CO2 for resirkulering av aluminium? Jeg har fått høre av enkelte som har jobbet hos Sapa og Hydro at det er en så energikrevende og miljøskadelig prosess å skulle gjenvinne aluminium at det kun lønner seg for aluminiumgjennvinningsselskapene (kostnadsmessig) og ikke for miljøet.
    Skulle derfor gjerne likt å høre hva dere mener og hvorfor.

Leave a Reply