Slik arrangerer du byttefest

IMG_7227Det er hipt med “nygamle klær”. Klær som er gamle, men nye for deg. Plaggene skal ha sjel, fortelle en historie om en bortgjemt vintagebutikk eller en bestemor med god smak. Det dukker stadig opp klesbyttemarkeder rundt omkring i Oslo, men byttefest hjemme i stua er også en utmerket anledning til å skaffe seg nye plagg uten å belaste lommeboka og miljøet.

Nordmenn er på forbukstoppen og kjøper rundt 82 tusen tonn klær i året. Fretex mottar omtrent hele 32 tonn klær hver dag. Det er tydelig at vi shopper for mye og swapper for lite.

Byttefest er en perfekt mulighet til å gi de gamle klærne som ligger ubrukt bakerst i klesskapet et nytt liv. Du vet, de klærne du får dårlig samvittighet av bare ved å se på. Som Macklmore og Ryan Lewis sa det: «One man’s trash is another man’s come-up».

bytte2

Her er vår guide til hvordan man arrangerer en vellykket byttefest:

Steg 1 – Invitasjonen

Inviter alle vennene dine i god tid, slik at alle får tid til å se gjennom klesskapet sitt. Byttefest er også en fantastisk unnskyldning til å ha fest og invitere venners venner. Jo flere jo bedre er egentlig prinsippet. Da blir det flere størrelser og klesstiler representert – altså noe for alle.

Steg 2 – Forberedelsene

Det krever ikke for mye planlegging, det viktigste er egentlig å sørge for at du har plass til å systematisere klærne slik at ikke alt havner i en stor haug. Finn fram det du har av esker, små bord og andre ting man kan ha klær og tilbehør på. Er det mangel på plass kan man alltids henge opp en snor på tvers i leiligheten som fungerer som klesstativ.

IMG_7199IMG_7236

Steg 3 – Gjennomføringen

Det er flere ulike måter å håndtere selve byttingen på, litt avhengig av hvor mange man er. Du kan lage et lappesystem, hvor man får lapper på grunnlag av hvor mange plagg man bringer til byttefesten. Her fungerer lappene som valuta. Det går fint ann å lage ulike verdier på klær. Dyre og fine klær er verdt flere lapper enn en litt sliten bomullsgenser. Ved en slik ordning går man rundt å plukker ut det man vil ha i bytte mot lappene.

Man kan også lage et system der alle setter post-it-lapper i ulike farger på de klærne de kan tenke seg. Eller man kan lage et listesystem. Etterpå må alle prioritere plaggene og forhandlingene starter om hvem som får hva. Dette fungerer nok bedre om man ikke er så mange.

Steg 4 – Dagen derpå

Dagen derpå er Fretex eller UFF sine kontainere gull verdt. Plaggene som ingen av vennene dine ville ha, er det kanskje noen andre som får øynene opp for. Dette er bytteøkonomi på sitt beste. Dessuten er det kjempegøy, og man har omtrent tusen ganger bedre samvittighet enn hvis man hadde kjøpt lørdagsantrekket på H&M.

 

Les også: Trade day- en ny lørdagsaktivitet-Jeg er en Shoppestopper, Våroppfriskning av garderoben og Boktipset: Kleskoden- den nakne sannhet om mot.

 

2 thoughts on “Slik arrangerer du byttefest

  1. supert innlegg! eg plar ha eit par slike kveldar i året, og det funker bra! fint om ein vil minska klesskåpet sitt litt òg, utan å kanskje ta til seg så mykje nytt.

Leave a Reply