Insekt Bonanza

Pestaurant

Stjernerestauranten NOMA har allerede begynt, men flere må følge etter i følge FN. Å spise insekter høres kanskje ekkelt ut, men er det egentlig det? Siri har vært på Pestaurant på Mathallen og testet ut hva framtidens matfat har å by på.

I en verden der vi innen 2050 skal være 9 milliarder mennesker, står vi ovenfor enorme utfordringer på matkanten. Hvordan skal vi alle få nok mat, når mer og mer matjord forsvinner? En mulig løsning: Spis insekter!

I følge FAOs rapport “Edible Insects” er insekter en del av kostholdet til over 2 milliarder mennesker. Det å spise insekter har i vesten blitt sett på som noe ekkelt og “primitivt”, som igjen har ført til en total mangel på forskning på insekters innvirking på helse og kosthold

Ikke kast opp helt enda, det er nemlig ikke så ille som det høres ut. Jeg har nemlig prøvd ut både crickets, gresshopper og melbiller, uten å utløse en eneste brekningsrefleks. Forrige onsdag arrangerte Mathallen i samarbeid med skadedyrfirmaet Rentokil – Pestaurant – et arrangement der profesjonelle kokker får leke seg med crickets, gresshopper, melbiller og locus.

For insekter er faktisk en god idé fra et klima- og miljøperspektiv. Det tar kun 2 kg fôr for 1 kg med crickets, og storfe til sammenligning bruker 10 kg fôr for 1 kg kjøtt. Ikke bare dét, men næringsinnholdsmessig gir det også mening; 100 gram gresshopper inneholder omtrent like mye proteiner og fett som en mørbrad biff. Yep!

Siri prøver seg på koriander- og chilistekte crickets med lime og mangosaus
Siri prøver seg på koriander- og chilistekte crickets med lime og mangosaus

Insekter kan enten plukkes/fanges ute i naturen, eller man kan drive oppdrett av insekter. Fordelen med insekter som kilde til næring er at de er effektive i bruk av fôr, de kan leve av organisk avfall og omsetter dette raskt til verdifulle proteiner. På Mathallen fikk jeg for eksempel smake sjokolade- og banankake laget av melbille-mel (ironisk nok). 10 prosent av melinnholdet var erstattet av melbillemel og det smakte faktisk usannsynelig godt. Det gjorde også cricketkaken med sjokolade, som du ser øverst på bildet, der melet også delvis var erstattet av oppmalte crickets.

Den største utfordringen vi har når det kommer til insektmat er folks holdninger. Derfor er det satt i gang kampanjer som skal utfordre folks fordommer mot insekter som mat. Pestaurant er en av dem. I restaurantbransjen eksploderer insektstrenden, både i USA og Europa. Om ikke lenge er insektstrenden kommet til en restaurant nær deg. Tør du?

Jeg gjorde ihvertfall og er strålende fornøyd. Fikk til og med en kjærlighet på pinne med maurknask inni. Bon apetít!

Pestaurant Mathallen maur

2 thoughts on “Insekt Bonanza

  1. Dette er jo helt latterlig. Hvorfor ikke bare spise planter? Som FN allerede anbefaler. Det er det sunneste for miljøet, helsen og ikke minst dyrene/insektene. Vi får alle næringsstoffene vi trenger fra planter. Det trengs mye mindre landareal og vann for å dyrke f. eks poteter eller ris. Jeg kommer i hvertfall til å holde meg til bananer, poteter, ris, salat, bønner, pizza, taco (vegansk seff).

    http://www.theguardian.com/environment/2010/jun/02/un-report-meat-free-diet

  2. Dette er jo helt fantastisk! Det er helt klart fornuftig å gå lenger ned i næringskjeden, der ligger mye nyttig protein. Og så langt ned i næringskjeden rekker det heller ikke å akkumuleres like mye miljøgifter. Denne næringskilden kan også redusere barnedødeligheten og sult i deler av verden hvor de sårt trenger protein.

    Når det er sagt er det holdninger som må endres. Reker f.eks er akseptert, og det er jo på et av havets insekter, det også. For meg hjelper det også å vite at i blindtestene jeg har sett – hvor de skal finne den beste smaken – så har insektkjøttet vunnet hver gang.. ;) Jeg gleder meg til å prøve insekttaco en gang! Hadde ikke nølt et sekund med den lekre menyen der, i alle fall!

    Stå på videre! :)

    http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/34172/title/Why-Insects-Should-Be-in-Your-Diet/

Leave a Reply