En kortreist, men eksotisk ferie

header

Alle som noen gang har villet knytte bånd og gode vennskap i en gjeng, vet at ingenting gjør susen som å dra på en utflukt sammen. Med hele verden rett utenfor dørstokken er det ingen grenser for hvor man kan dra; Men hvorfor legge ferden til Madagaskar, Fiji, Tallin eller Roma når eksotiske Bø i Telemark kun ligger femten mil unna Oslo?

Bø ble det naturlige valget da Anne Marie  inviterte alle på studiekullet vårt hjem til hennes barndomsbygd. I Bø finnes alt man kan drømme om av aktiviteter og mer til. Fra badeland til rånebiler. Fra hvitkledde fjelltopper til sommervarme vingårder og fra kanoturer til golfbaner. Vi var der tilfeldigvis da Bø hadde “turist i egen bygd”-helg, og fikk dermed god (og rimelig) oversikt over alt bygda hadde å by på. Utfordringen ble å begrense seg.

sykl

I følge NSB var det over fire ganger mer miljøvennlig å ta toget enn å bruke bilen på utflukt fra Oslo til Bø. Det var tydeligvis ikke nok for Åsmund og Audun, som slang seg på stanga og sykla nedover OG hjem igjen. De fleste av oss følte oss definitivt ikke spreke nok til det på søndagen.

fjelletImidlertid følte vi oss alle friske og raske lørdag formiddag, og det var topp stemning for topptur. Mange av oss visste ikke en gang at det var fjell i Bø, men vakre Lifjell lå og lokka oss opp forbi Langetjønn og Jørannatten hvor vi hadde utsikt over hele Norsjø. Vi hoppa nedover i snøfonner og drakk oss utørste av fjellbekkvann. Verden blir aldri finere enn oppå et fjell, og turen tok bare skarve to timer.

vin
Etter at vi hadde dalt ned fra fjellet dro vi på vinsmaking på Lerkekåsa – en av Norges første vingårder. Som Anna så fint beskrev landskapet: Norges Toscana, bare frodig istedenfor brunsvidd. Der  er det faktisk varmt nok til å dyrke de fineste vindrueranker. Imidlertid følte vi oss i det mer eksperimentelle hjørnet, og smakte heller på eplevin, bringebærvin, rabarbravin og rognebærvin. De to som driver Lerkekåsa mora seg bredt på vår bekostning da vi skulle gjette hva slags råstoff vinen var satt på. Samtidig som de fora oss med kunnskap både om lokalhistorie og om vinlaging.

grill
Etter en lang og innholdsrik dag var ingenting som å slappe av i solveggen i dalskråningen og grille auberginer i hagen. Vi holdt vår egen ølsmaking med diverse brygg fra Lindheim – Bøs lokale mikrobryggeri, som  i følge Anne Marie er blitt kåra til det femte beste mikrobryggeriet i verden. Muligens fordi de ikke er redde for å eksperimentere. Det rareste vi smakte på var en øl med melkesyre tilsatt fra yoghurt med pasjonsfruktsmak. Da “dunk, dunk”-lyden fra de lokale “rånersene” som kjører Bøgata opp for å kjøre Bøgata ned, steg inn i stua, tok vi det som et hint om at det var på tide å oppleve Bø by night. Det er ingen grunn til å dra til Ibiza for å føle seg som nattens dronning. Bygdeturen har definitivt vunnet over charterturen i mitt hjerte.

2 thoughts on “En kortreist, men eksotisk ferie

Leave a Reply